kasienka80 02.04.04, 07:37 Mam problem: mam bulion grzybowy i nie wiem jak z niego zrobic sos do pieczeni. Make trzeba dodac? Jaka zwykla czy ziemniaczana? Jestem okropnie lewa w kuchni, wiec prosze ladnie o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: Jak zrobic sos ???? 02.04.04, 10:32 Twoje pytanie sprowokowalo mnei do watku o sosach (post dalej). Ale tak na szybko, jesli to ma byc do pieczeni, to uzyj tego wywaru do polewania. Jeszcze wczesniej, najlepiej przesmaz na masle cebulke (dodaj troche grzybów jesli CI zostalo) , chwile przesmaz, wyjmij grzyby i wlej szklanke wywaru. Niech sie wygotuje do połowy, tak zeby zgęstniał i dosmacz solom i pieprzem. W innej wersji mozesz przed wlaniem wywaru grzybowego, wlac szklanke czerwonego wina, rowniez powinno dosc znacznie zredukowac objestosc i dopiero w tedy wywar. W innej wersji - jesli mialby byc to sos nie do pieczeni tylko np do steków, mozesz na koncu wlac ze 3-4 łyżki gęstej smietany. Jesli potrzebujesz sosu grzybowego do jakiegos lekkiego mięsa (drób, polędwica wieeprzowa) to polecam sos grzybowy z szampanem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: Jak zrobic sos ???? 02.04.04, 14:15 Mam pieczen, ktora marynuje sie w winie, ale ona ma tam lezec 3 dni, wiec puszcza soki itd. Czy mozna wiec ta marynata podlewac pieczen? W przepisie mam, ze piec mam 30-40 min (sprawdzilam, ze nie jest to za krotko, bo jest dopieczona) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Jak zrobic sos ???? 03.04.04, 18:49 Mięso po wyjęciu z marynaty b. dokładnie osusz. Podlewaj bulionem albo wodą, a marynatą tylko trochę (tzn. tak w 1/3 do 1/2). Odpowiedz Link Zgłoś