brunosch Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 12:16 jak by Ci odpowiedzieć? Mikropiekarnik elektryczny? Garnek elektryczny? Ustrojstwo wielkości garnka, ale raczej płaskie, z pokrywą elektryczną, bulajem dla ciekawskich i uchwytami. Wkładasz do prodiża np ciasto (albo mięso) i przez odpowiednio długą chwilę trzymasz podłączone do prądu, się nagrzewa, się piecze. Teraz podobno robią takie, które mają podgrzewane dno i pokrywę. Ot, XXI wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 14:34 Najczęściej są okrągłe, ale miałam kiedyś podłużny, taki jak forma na keks. I też zbieg okoliczności, dwa dni temu znalazłam w szufladzie podstawkę i łapki do niego i wyrzuciłam, nie sprawdzając nawet, czy gdzieś w szafce pałęta się część główna, której też się pozbędę. Te urządzenia dobre były kilkadziesiąt lat temu - teraz tylko zajmuje miejsce. Jeśli zaś chodzi o podgrzewanie z dwóch stron, to były i XX wieku - sama kupowałam mamie bodajże ok roku 1980. pzdrw W Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 12:21 to takie urządzenie do pieczenia. składa się z misy metalowej i pokrywy podłączanej do prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 12:24 Macie to cuś, albo używaliście. W czym to ustepuje zwykłemu piekarnikowi, a może jest odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 12:30 moja mama kiedys miałą takowy, starodawny. nie miał termometru, więc piekło się na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 19:51 Mam chałupe w lesie i trzymam tam rózne graty np.prodziż jest dobry do pieczenia drobiu.Jest szczelny i mięso w nim pieczone wychodzi soczyste, łatwy w obsłudze. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 12:24 Googlowy wygląd prodiza. Ten, który posiadam jest bardziej plaskaty. www.dworek.jaroslaw.pl/prumel/mini.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 14:39 Rozczulił mnie ten obrazek - ja też pamiętam prodiże jako bardziej plaskate, ten jest jakiś "antyczny". No i ten kabel! Musiał mieć specjalną wtyczkę, jak do starego żelazka! Pewnie chodziło o to, że wtyczka z "bakelitu" by się stopiła, a te miały porcelanową izolację i grubszy przewód. pzdrw W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prodiż Re: co to jest prodiż ? IP: 213.17.230.* 05.04.04, 13:08 Prodiż to jest to co mam w szufladzie i od tygodnia (ale zbieg okoliczności) zastanawiam się : wywalić czy nie wywalić? Wędrowiec2 daje obrazowy pogląd na sprawę. Moja mama nie chciała kiedyś walczyć z piecykiem gazowym, więc używała go do pieczenia mięs. Ja mam mikrofalówkę z termoobiegiem, no to po co mi to? Chyba teraz całkiem zbladły jego dawne zalety. Acha, mieści sie "w szufladzie" nie z powodu nikłych gabarytów tylko dlatego, że ja mam w kuchni wielkie szuflady zamiast szafek z półkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: co to jest prodiż ? IP: *.chello.pl 05.04.04, 18:42 Z francuskiego - prodige czyli cud. Mam na działce. Nowiutki. Nie używany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: co to jest prodiż ? IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 05.04.04, 20:37 Ten post jest chyba dla mnie napisany, bo ja od ponad 30-tu lat używam tego samego prodiża, tylko spiralę wymieniam.Już tu pisałam, że w starym mieszkaniu nie miałam piekarnika i nauczyłam się radzić sobie bez.Młodym bym raczej nie polecała jego kupna, bo teraz tyle jest nowych, fajnych rzeczy.W prodiżu bardzo dobrze pieką się bułeczki i ciasta drożdżowe, bo się nie wysuszają.Odgrzewam też w nim gołąbki.No i robię bardzo dobrego, prostego kurczaka, który jest czymś pośrednim między kurczakiem z rożna(mniej "suchy"),a duszonym.Moja cała rodzina bardzo go lubi.Robię go następująco:wkładam do prodiża na tłuszcz poćwiartowanego, przyprawionego solą, papryką w proszku,czosnkiem , przez 10-15 min.na dość dużym ogniu na gazie go obsmażam ze wszystkich stron, w końcowej fazie skórą do góry, żeby się trochę przyrumienił od spodu.Jest taki odparowany, ale surowy.Teraz po wierzchu polewam tłuszem, przykrywam i włączam do prądu.Piekę ponad godzinę, aż skórka się zrumieni.Do tego mizeria i dość często ryż(lub ziemniaki).Wytworzy się trochę sosu i w ogóle ma bardzo dobry smak i wygląd.Między innymi z powodu tego kurczaka nie pozbędę sie prodiża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: co to jest prodiż ? IP: 81.210.125.* 05.04.04, 21:11 A mnie się prodiż kojarzy bardzo sentymentalnie, bo jako dziecko piekłam w nim pierwsze ciasta. Pamiętam, że podłączało się sznur do górnej pokrywy i podstawy, podstawę trzeba było wyłączyć po 30 minutach, a górę po kolejnych 15. Piekłam w nim ciasta ucierane, bo innych wtedy nie umiałam, ale moja mama i kurę i schab w nim przyrządzała. Działanie prodiża było barzo przewidywalne, nie pamiętam, żeby coś się kiedyś przypaliło. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 21:28 Nie zawsze miałam w swoich mieszkaniach piekarniki i wtedy prodiż był niezastąpiony w pieczeniu ciast, mięsa, pasztetów, babki kartoflanej. Do tera zgo używam. Jest równie skuteczny, a mniej energożerczy niz piekarnik elektryczny. Ciasto w nim upieczone jest lepsze niż to z kuchenki mikrofalowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: co to jest prodiż ? 05.04.04, 21:34 Cud!!! Piekę w nim wszystkie ciasta ucierane i biszkopty. Jak przeprowadziłam się do męża to szlag mnie trafiał, bo nie udawały mi się absolutnie żadne babki i inne ucierane. A piekarka ze mnie niezła. Piekłam je w piekarniku elektrycznym. Odkryłam że to sprawa prodiża, bo w domu rodzinnym tylko jego używałam, taki z podwójnym grzaniem. Kupiłam go w swoich rodzinnych stronach, bo w Krakowie na naszym osiedlu nie uświadczych tego cudnego sprzętu. Co do innego użycia to np. można upiec pasztet. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co to jest prodiż ? IP: *.proxy.aol.com 05.04.04, 23:16 www.bravoada.pl/podstrony/tostery.html Tam dalej, zrolować Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co to jest prodiż ? 06.04.04, 11:06 Podrzuccie, prosze, kilka przepisow przystosowanych do prodiza. Wiem, ze niektorzy chcieliby uzywac swoje, ale robia cigle to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: co to jest prodiż ? IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 06.04.04, 14:10 No, no, chyba kupię sobie nowszy model, bo mam bez uchwytów,bez grzania od spodu i o mocy 500 W, a widzę tu 600, a nawet 650 W.Ja jestem z prodiża bardzo zadowolona.Jedyny mankament dla mnie to gdy ciasto bardzo rośnie to przywiera do pokrywy i muszę dawać odpowiednio mniej.Robię w nim wszystko to co w piekarniku, czyli żadnych nowych przepisów nie musi być.Ale chętnie skorzystam, jak coś podacie.Misa dobrze się myje w zmywarce, puściły stare ,spieczone naleciałości. Odpowiedz Link Zgłoś