Dodaj do ulubionych

Jaki ekspres do kawy ?

04.11.10, 11:00
Pojawia się tu wiele dyskusji na temat kawy, to i ja się podłączę z tematem pochodnym.
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu ekspresu. Nie ukrywam, że w grę wchodzi wersja bardziej ekonomiczna, więc wydaje mi się że chyba przelewowy byłby odpowiedniejszy, ale może się mylę.
Ekspresów w sklepach tysiące i głównie ilość na półkach często mnie zniechęca do zadawania pytań sprzedawcom (często też mało kompetentnym).
Jakiej firmy ekspresy są godne polecenia ? Czy Kupię jakiś dobry ekspres powiedzmy do max.200 zł ? Czy faktycznie tylko przelew wchodzi przy takim budżecie w grę, czy jednak jakis niskobudżetowy ciśnieniowy też by się znalazł? (że są, to wiem, ale dla mnie jakies firmy-krzaki).
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozeznaniu
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 12:04
      Cisnieniowe daja smaczniejsza kawe.
      Jak dla jednej osoby, to sadze, ze to urzadzenie bedzie ok (sa na Allegro)
      www.caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=4546&postdays=0&postorder=asc&start=180
      Ja osobiscie mam z najnizszej polki, Slivercrest z Lidla za 175 zl, od kilku miesiecy i jestem zadowolony.
      porownywalny, jak mi sie wydaje, bylby

www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/amica-cremis-ce-2011.bhtml
      Smakosze z forum caffe prego uwazaja, ze lepsze ( smak kawy) jest to urzadzenie AeroPress niz taniutki ekspres cisnieniowy kolbowy - nie wiem, mam tylko taniutki ekspres i jestem zadowolony.
      • krzysztofsf Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 12:22
        .Wazne uzupelnienie - do cisnieniowych, trzeba kupowac kawe, na ktorej pisze , ze do ekspresu cisnieniowego, lub "drobno mielona".
        Nie sugerowac sie tylko tym, ze pisze ekspresso na opakowaniu, bo czesto moze to byc kawa do kawiarki typu mokka - zaparzanie na palniku gazowym.
        Ja ostatnio bardzo chwale nowego jacobbsa ekspresso - ten nadaje sie do ekspresow cisnieniowych.
        • chicarica Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 13:16
          Nie ma kawy "eKSpresso". Jest eSpresso.
          • krzysztofsf Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 13:35
            chicarica napisała:

> Nie ma kawy "eKSpresso". Jest eSpresso.

Najlepsi sie myla

www.el-cab.com.pl/go.php/pl/handel/wyposazanie_autobusow/kuchenki_i_lodowki/ekspresy_do_kawy/lavazza.html
            Lavazza

Najbardziej zaawansowane urządzenie do parzenia kawy Ekspresso, skonstruowane przez ludzi na których ma wpływ włoska historia parzenia kawy. Doskonała konstrukcja urządzenia oraz właściwy dobór mieszaniny kawy gwarantuje wykonanie w ciągu kilku sekund aromatycznego napoju. Lavazza Ekspres jest bardzo prostym i łatwym w użyciu urządzeniem – wystarczy naciśnięcie jednego przycisku.

www.electrolux.pl/Products/Gotowanie/Urządzenia_kompaktowe_do_zabudowy/Wbudowane_ekspresy_do_kawy/EBA60010X
            EBA60010X

Półautomatyczny expres do kawy, sterowanie Touch Control + pokrętła, 4 automatyczne programy: ekspresso, gorąca kawa, gorąca woda, para, system filtracyjny firmy BRITA, wbud. młynek do kawy, ciśnienie pracy 12 bar.
            • chicarica Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 20:39
              Firma Lavazza w swoim folderku się nie pomyliła. Pomylił się zapewne dystrybutor, na stronach www widywałam już gorsze błędy.
              • krzysztofsf Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 20:51
                Zmartwie cie, bo sadze, ze to sie bedzie poglebiac w miare, jak wtret obcojezyczny bedzie polonizowany.
                Przyklad "szlafrok".
                Parzymy w ekspresie a nie w esspresie, "ekspres" wystepuje w naszym jezyku w kilku znaczeniach - naturalniejsze jest dodanie tego "k".
                Sadze, ze juz za kilkanascie lat sie o tym przekonamy, gdy espresso czy expresso zostanie w pelni spolonizowane.
            • marciasek Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 20:58
              Krzysiu, jacy najlepsi? Przecież to tylko strony polskich dystrybutorów :-) Ponadto cudzy błąd nie uzasadnia trwania przy swoim ;)
              • krzysztofsf Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 21:12
                Blad naturalnie moj.
                Wiem, ze to, ze inni w klasie tez dostali paly, nie jest prawdziwym usprawiedliwieniem :)
                natomiast powyzej zaznaczylem, ze (z tym, ze nie jest to jeszcze usprawiedliwieniem dla mojego bledu) prawdopodobnie spolszczenie tego wyrazu pojdzie w tym kierunku.
                Pamietam sprzed "...dziesieciu" lat dyskusje jezykoznawcow uporczywie walczacych o poprawnosc pisania floumaster zamiast flamaster - Przyjal sie jednak flamaster, zanim zostal wyparty przez swojskie "pisak".
                • marciasek Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 21:35
                  Rzeczywiście tak się często dzieje, jednak "ekspresso" nie jest póki co aż tak popularne, by móc uznać je za normę - i w przeciwieństwie do Ciebie wcale nie mam pewności, czy to się stanie. Z prostej przyczyny: znajomość poprawnej wymowy nazwy kawy zawsze będzie trendy ;-)
                  • aka10 Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 21:45
                    Ja tez nie sadze, ze nazwa "ekspreso" sie kiedykolwiek przyjmie, a tym bardziej "kapuczino";-)
                    • coralin Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 21:56
                      Dlaczego się nie przyjmie? Skoro jest ekspres do kawy to kawa z niego o takiej nazwie też jest logiczna. Póki co i w wymowie i pisowni jest po włosku.
                      • marciasek Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 22:04
                        Że logiczne nie zaprzeczam. Ale...
                        Swego czasu pracowałam w kawiarni i sprzedawałam m.in. kawe z ekspresu - przez niemal 2 lata mojej pracy większośc gości (prawie wszyscy) kupowali espresso, prawie nikt nie zamawiał "ekspreso". Niby to było dawno, ale jednak wydaje mi się, że znajomość poprawnej wymowy/pisowni jest wciąż dość szeroka. Na tyle szeroka, że prędzej czy później większość osób dowiaduje się w ten czy inny sposób jak to się powinno poprawnie wymawiać.
                        No cóż. Pożyjemy - zobaczymy. Oby jak najdłużej :)
                        • coralin Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 22:38
                          Skąd ta niechęć do spolszczenia? Jeśli przez jakiś czas nie znajduje się polskiego odpowiednika to wyraz wchodzi do języka polskiego w formie spolszczonej. Makijaż , balejaż nie razi już pewnie. Dlaczego "kapuczino" miałoby być gorsze?
                          • marciasek Re: Jaki ekspres do kawy ? 07.11.10, 23:11
                            Ja - niechęć? To nie ja o kapuczino pisałam :) Ja tam do spolszczeń nic nie mam, ale jak już spolszczać, to na całego i wywalić stamtąd to podwójne s - niech zostanie po prostu ekspreso.

No, a w rozmowę wtrąciłam się nie tyle z niechęci do ekspresso, co do sposobu argumentacji (inni mogą to ja tez) Ale to jużeśmy sobie z Krzysiem wyjaśnili :)
        • linn_linn Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 13:27
          Jesli jest espresso, to nie jest do moki. Wyjatkowo: jesli jest espresso plus moka, ale musi to byz zaznaczone. Dzis moja uwage przyciagnela paczka Kimbo espresso: juz mialam ja odlozyc, gdzy zobaczylam napis "espresso i moka". Zaufalam im, aczkolwiek mnei to zdziwilo. Inna sprawa, ze kawy espresso zwykle nie ogladam: byc moze bywa tak czesciej, ze sa do 2 rodzajow.
    • marciasek Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 12:24
      Poszukaj AEG 150 Crema albo Rowenta Adaggio.
      Od przelewowych trzymaj się z daleka.
    • Gość: yśty La Pavoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 13:12
      www.djp.com.pl/sklep/product_info.php/cPath/30/products_id/47
      za kupę szmalu.
      Przynajmniej jest ozdobą mieszkania i może słuzyc wnukom.
      Albo zwykły przelewowy z maksymalna ilością szkła i metalu bo plastik jest obrzydliwy jak zajdzie kamieniem.
      Ta reszta tzw ciśnieniowych to wielokrotnie powielane w różnych wersjach wzorniczych badziewie,do którego dorobiono opinie zakładowych fachowców,że tylko ten,że tylko taka temperatura ,że najlepsza z niego kawa. i td.
      Najlepsza kawa jest z miedzianego-mosięznego tygielka:
      turystyka.gazeta.pl/Turystyka/55,82269,3387683,,,,3388576.html
      albo kawiarki przelewowej ze stali szlachetnej(np
      www.smak-kuchni.pl/?podkat=25)
      Smak kawy nie pochodzi z ekspresu tylko z wody i kawy,a do tego nie potrzebne są hałaśliwe plastikowe dyskoteki,w których psuje się każdy element i które zagracają niepotrzebnie mieszkanie.
      • Gość: yśty Smak kuchni nawalił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 13:21
        szukaj tu kawiarek ze stali szlachetnej:

www.5ac.pl/kawiarka-konica-0109010-p-68741.html
        • marciasek a mi z La Pavoni podoba sie ten: 07.11.10, 22:09
          La Pavoni Cellini

myślę, że to bliski krewny R2D2, przynajmniej tak wygląda :)
    • coralin Re: Jaki ekspres do kawy ? 04.11.10, 16:28
      Wybij sobie z głowy ekspres przelewowy.
      Co do ciśnieniowych to 15 bar . Akurat mam bez młynka, ale kosztował trochę więcej niż chcesz przeznaczyć.
      Masa ludzi sprzedaje dobre ekspresy na allegro za dobre ceny. Często są to prezenty, ale Polacy wolą kawę rozpuszczalną.
      • marciasek zgadza się 04.11.10, 17:37
        tutaj ktoś oferuje właśnie nową Rowentę Adagio, nietrafiony prezent, może uda się kupić w dobrej cenie? Akurat ten model wydaje się być najlepszym wyborem w kategorii tanich ekspresów ciśnieniowych.
        • biomj Re: zgadza się 08.11.10, 09:55
          Ponieważ rozważasz zakup ekspresu przelewowego, domyślam się, że nie jesteś fanatyczną wielbicielką napoju nazywanego "espresso", który można otrzymać jedynie z ekspresów ciśnieniowych. Podpowiadam więc inne rozwiązanie. Przy użyciu dobrej, świeżo zmielonej kawy o wiele lepszy efekt niż z przelewówki (tudzież wielu innych taniutkich urządzeń marek nieznanych) uzyskasz korzystając ze zwykłej moki dobrej firmy(Bialetti, Fraebosk). Ich cena (zależy m.in. od pojemności, materiału) waha się od 40-stu paru zł nawet do ponad 200 zł (te drogie są duże i na kuchenki indukcyjne). W obsłudze i czyszczeniu prosta "jak drut". I dodatkowa zaleta: nie zawala kuchni, można ja schować do szafki z garnkami, nie kurzy się. Możesz je sobie poogladać na wspomnianej tu przez kogoś wczesniej stronie www. smak-kuchni.pl.
          Jeśli lubisz kawy "mleczne" to możesz dokupić ręczny spieniacz (kubeczek z siateczkowym sitkiem) w cenie ok. 50 zł i będziesz miała latte i cappucino lepsze niż w niejednej kawiarni.
          Na koniec dodam, że jaka wyjdzie Ci kawa (napój) zależy od tego jakiej kawy (surowca) użyjesz. Mielonki z supermarketów są tylko z nazwy kawą. Dlatego najlepszym wyjsciem byłoby posiadanie równiez młynka i kupowanie kawy ziarnistej.

PS. Odnośnie dyskusji o nazewnictwie. Nie jestem filologiem (może oni by wyjaśnili tę kwestię od strony naukowej), ale różnica w nazewnictwie może byc z tego istotnego powodu, że: ekspres to urządzenie, które robi szybko, natomiast espresso to kawa zrobiona pod ciśnieniem.
          • figa33 Re: zgadza się 08.11.10, 10:07
            biomj napisała:

> Ponieważ rozważasz zakup ekspresu przelewowego, domyślam się, że nie jesteś fan
            > atyczną wielbicielką napoju nazywanego "espresso", który można otrzymać jedynie
            > z ekspresów ciśnieniowych.

Akurat właśnie jestem wielką fanką espresso (i od lat pijam w zasadzie tylko w kawiarniach bo w domu do tej pory nie mam sprzętu) a rozważanie przelewowego wynikało raczej z zakresu cenowego. Wydawało mi sie po prostu, że przelewowe (oczywiscie wiadomo, że zależy, jakie) są tańsze. Moim marzeniem jest dobry ekspres ciśnieniowy, ale ceny niestety na razie są poza zasięgiem mojego portfela :(
            Wzięłam się za licytowanie tej rowenty, którą ktoś wyżej zalinkował, ale przypuszczam, że pod koniec i tak cena będzie wyższa niż jestem w stanie dać.
            • marciasek Re: zgadza się 08.11.10, 13:14
              A zerkasz czasem na caffeprego? Tam jest giełda używanego sprzętu, dostępna dla zarejestrowanych użytkowników. Można też się ogłosić w dziale "kupię" podając budżet.
              Ale najlepiej by było rzeczywiście kupic tę Rowentę, bo to dobre ekspresy są. Zatem - trzymam kciuki! :)
            • biomj Re: zgadza się 08.11.10, 13:44
              >Akurat właśnie jestem wielką fanką espresso (i od lat pijam w zasadzie tylko w kawiarniach bo w domu do tej pory nie mam sprzętu) a rozważanie przelewowego wynikało raczej z zakresu cenowego. Wydawało mi sie po prostu, że przelewowe (oczywiscie wiadomo, że zależy, jakie) są tańsze<

Figa33, rzeczywiscie dobrze Ci sie wydawało, ze przelewowe sa tańsze. Ale...Skoro lubisz espresso to kupowanie przelewowego, tylko dlatego, ze tańszy, jest stratą pieniędzy. Bo z tego nigdy espresso Ci nie wyjdzie i w dalszym ciągu będziesz musiała korzystać z kawiarni(czy to co podają w kawiarni jest porządnym espresso to juz temat na inną dyskusję). Jeśli Ci się nie uda z licytacją Rownty to proponuję:
              1. poczekaj może znów się coś interesujacego pojawi na Allegro(choc ja, po przygodzie z nowym, przywiezionym ze sklepu,zapakowanym fabrycznie ekspresem, ktory okazał się niesprawny - nie miałabym odwagi tam kupować) - lub na stronie caffeprego.
              2. w wielu sklepach są raty np. 30X0% - może ta forma zakupu pozwoliłaby kupić coś z "lepszej" półki przy mniejszym obciążeniu budżetu (może miesięczna rata to koszt kaw pitych w kawiarni?)
              3. Kup mokę- koszt niewielki, a kawa będzie o wiele lepsza niż z przelewowca (w moce(?) nie wiem jak to się odmienia?- tez jest ekstrakcja pod cisnieniem, choć mniejszym niż w ekspresach cisnieniowych), ale oczywiście esspresso to nie będzie.
          • aka10 Re: zgadza się 08.11.10, 20:37
            biomj napisała:

> PS. Odnośnie dyskusji o nazewnictwie. Nie jestem filologiem (może oni by wyjaśn
            > ili tę kwestię od strony naukowej), ale różnica w nazewnictwie może byc z tego
            > istotnego powodu, że: ekspres to urządzenie, które robi szybko, natomiast espre
            > sso to kawa zrobiona pod ciśnieniem.

Otoz to.
            pl.wikipedia.org/wiki/Ekspres_do_kawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka