Dodaj do ulubionych

Ciasteczka z wróżbą

04.11.10, 16:22
Mam ogromną prośbę:

mam upiec 100 ciasteczek z wróżbą, nigdy tego nie robiłam, ale w wypiekach jestem dość biegła, nie będę miała czasu na próby, czy może ktoś z was zna przepis na takie ciasteczka, które na pewno się udadzą (albo prawie na pewno)

Znalazłam taki: www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/desery/zobacz/artykul/ciasteczka-z-wrozba/

ale nie wiem co z tego wyjdzie, liczę na doświadczenie któregoś w forumowiczów.

Ps. chciałabym żeby nie były one twarde jak kamień, bo to na Andrzejki do DPS-u i starsze osoby mogą tego nie pogryźć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Ciasteczka z wróżbą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 22:00
      Widzę, że forum nie pomogło.. :) Nie wiem co jest w podlinkowanym przepisie, ale może Ci coś podpowiem.

      Parę lat temu robiłam na szkolne andrzejki ciastka z wróżba. Na komputerze wydrukowałam krótkie wróżby. Ciasto zrobiłam kruche czy też półkruche, rozwałkowałam cienko i wykrawałam szklanką koła. Potem dawałam złożoną parę razy karteczkę na środek okręgu, a ciastko składałam jak sakiewkę. Nie próbowałam podrabiać prawdziwych ciastek z wróżba (ja trafiałam na b dobrze ciastka, chętnie zjadałam to waflowe ciasto), a nikt mi nie powiedział że sie nie da. Przy czym - nie używaj za dużo proszku do pieczenia, bo ciasto urośnie i "zje" karteczkę. Najgorszy problem to tak naprawdę wymyślenie wróżb :)

      Polecam zrobić próbę trochę wcześniej, tak dla pewności. Ale mi się udało i ciasteczka zrobiły furorę - z 200 nie zostało nic :)
    • pliszka13 Re: Ciasteczka z wróżbą 06.11.10, 20:53
      Kiedys robiłam z tego przepisu:
      "Ciasteczka z wróżbą

      Przepis pochodzi z tej strony: recipes.chef2chef.net/recipe-archiv...00/003457.shtml

      -3 duże białka
      -3/4 szklanki cukru
      -1/8 łyżeczki soli
      -120 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
      -1/4 łyżeczki cukru waniliowego
      -1/4 łyżeczki olejku migdałowego
      -250 g mąki
      -2 łyżki wody

      Ubić białka,sól i cukier razem.Dodawać kolejno masło,aromaty,mąkę i wodę.Odstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym wcześniej trzeba narysować kółka o średnicy ok.8 cm.Na każdym kółku rozsmarować cieniutką warstwę ciasta i piec 5 min. do zarumienienia się brzegów.Wyjąć z piekarnika i od razu póki gorące składać na pół uprzednio wkładając do środka papierek z wróżbą i zaginać przykładając prostą krawędzią ciastko do brzegu szklanki lub miseczki.W przepsie zalecają pieczenie 2 lub 3 sztuka naraz,ja piekłam po 9 sztuk i czasem się nie wyrabiałam-ostatnie ciasteczko było już twarde-nie do złożenia.Studzić w foremce do mufinek lub innym okrągłym naczyniu-chodzi o to żeby ciastko stygnąc zachowało swój kształt.
      Można też ciastek nie zwijać-otrzymamy wtedy smaczne i chrupiące ciasteczka"
      Przepis był podawany na forum Kuchnia albo w GP, niestety nie zapisałam autora
        • sandrasj Re: Ciasteczka z wróżbą 08.11.10, 15:39
          Za wszystkie rozsądne odpowiedzi dziękuję, i czekam na dalsze, bo im przepisów więcej tym lepiej coś wybrać.

          A co do tych co im się te ciasteczka nie kojarzą z Andrzejkami niech wiedzą ze istnieje coś takiego jak luźna interpretacja... w domu pomocy społecznej chodzi o to by sprawić starszym osobom trochę przyjemności i radości, ktoś to wymyślił a ja mam się zająć wykonaniem.
          • olejanka Re: Ciasteczka z wróżbą 14.11.10, 22:22
            Sandra,

            ja mam sprawdzony przepis od pewnej Chinki z youtube'a :) podobny do przepisu Pliszki, technologia identyczna

            ubijasz 2 białka z dużych jaj, jak będą już sztywne, dodajesz 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (u nas raczej dostępny aromat, wtedy dodaj o połowę mniej), 3 łyżki oleju, 8 łyżek mąki pszennej, 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1/4 łyżeczki soli, 8 łyżek cukru, 3 łyżeczki wody;
            miksujesz dokładnie;
            nagrzewasz piekarnik do temp. 180 st C.

            i teraz najważniejsze: ja robiłam ciasteczka na macie silikonowej, niestety papier u mnie nie działał...

            rozsmarowujesz cieniutkie (prawie przezroczyste) placuszki na macie (kółka), pieczesz, aż boki będą lekko brązowe - ciastka nie powinny być klejące, bo nie wyschną, ta technika wymaga paru ofiar i kilku poparzeń, ale po którymś nieudanym ciastku łapiesz, który moment na formowanie ciastka jest najlepszy :)
            wyjmujesz placuszki z piekarnika, masz chwilę na formowanie ciastek, bo szybko zastygają :) do każdego placuszka wkładasz włożoną na pół wróżbę, składasz placuszek jak pierożek, po czym zginasz na pół na brzegu szklanki (nadajesz klasyczny kształt chińskiego ciastka, popatrz na zdjęcia w necie), wkładasz gotowe ciastko do formy na muffiny lub ramekina, żeby ciastko utrzymało kształt - po 2-3 minutach jest gotowe.

            Z ww ilości ciasta wychodziło mi od 40 do 60 malutkich ciasteczek. I ciastka, wbrew pozorom, są naprawdę pyszne :) i nikt nie łamie sobie na nich zębów, bo są kruche jak wafelek.

            Za pierwszym razem zrobiłam uhmmm 500 sztuk (na szczęście nie sama! Ufff!), więc miałam okazję wypróbować różne techniki :)

            Pozdrawiam,
            Ola

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka