Dodaj do ulubionych

Obiad tani i szybki.... Help!

15.11.10, 14:15
Do końca miesiaca zostało mi na wyżywienie 200 zł. Z pracy wracam dość późno - koło 18. Plizzz - poradźcie, co gotować, żeby się zmieścić w tej kwocie i mieć ciepły obiad przed 20, bo ile można na parówkach i jajecznicy.....
Obserwuj wątek
    • floress Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 14:29
      dzioucha_z_lasu napisała:

> Do końca miesiaca zostało mi na wyżywienie 200 zł. Z pracy wracam dość późno -
      > koło 18. Plizzz - poradźcie, co gotować, żeby się zmieścić w tej kwocie i mieć
      > ciepły obiad przed 20, bo ile można na parówkach i jajecznicy.....
      >
      Kotlety mielone
      Pulpety w sosie z kaszą gryczaną
      Zupy - można ugotować na kawałeczku mięsa, z sezonowymi warzywami, ogórkową, pomidorową, barszcz, z klopsikami, kartoflankę, szczawiową, krupnik, fasolową, grochową - nagotujesz gar i masz na dwa dni
      Makarony - niewiele sosu, tyle, żeby oblepił makaron (a więc tanio), nawet taki wydawałoby się drogi sos z serem gorgonzola nie jest drogi, bo sera używasz kawalątek, do tego śmietana, czosnek i gotowe; albo sos pomidorowy i trochę sera do tego (albo bez)
      Ryże - jakieś warzywa sezonowe, albo na słodko
      Naleśniki, placki, racuchy
      Fasola bo bretońsku
      Gulasze warzywne z fasolą, kaszą, makaronem
    • 363636r Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 14:32
      Może tutaj coś dla Siebie wybierzesz, wiele obiadów jest tu za grosze
      fotoforum.gazeta.pl/uk/obiad,363636r.html
    • em_es Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 14:34
      będąc bidną studentką potrafiłam długo wyżyć na ryżu z kalafiorem/brokułem/fasolką i jajkiem, makaron lub ryż zapiekany z jabłkami też pożywny i zdrowy, a niewiele kosztuje, poza tym zapiekanki warzywne na bazie ziemniaków, kasze z sosami i w ogóle wiele wegetariańskich dań, np. z soczewicą, żurek czy barszcz czerwony też praktyczne, bo można ugotować więcej i zjeść w dwa dni z różnymi dodatkami

generalnie jak się odpuści mięso i dania wymagające wielu przypraw i dodatków, oraz nie upiera się codziennie jeść coś innego, to sprawa wydaje się wykonalna, powodzenia :)
      • dzioucha_z_lasu Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 14:38
        Będę walczyć, dzięki :)
    • Gość: km Re: Obiad tani i szybki.... Help! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.10, 15:20
      Wychodzi średnio 13 zł dziennie na wyżywienie - to nie jest mało, pod warunkiem, że zrezygnujesz z:
      1. jedzenia w bufetach, barach (nie mówiąc już o droższych lokalach)
      2. kupowania gotowej, wysokoprzetworzonej żywności
      3. gotowych napojów, soków, nadmiernej ilości słodyczy.

Staraj się kupować rzeczy dobrej jakości, ale stosunkowo tanie.
      Gotuj potrawy od razu na kilka dni, część zamrażaj.
      Urozmaicaj obiady przez różne dodatki (np gulasz z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą, do tego różne warzywa - kalafior, brokuł, marchewka itp)
      Pozdrawiam
      km
    • bene_gesserit Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 17:03
      Tu jest mnostwo pomyslow. Sama z tego watku korzystam, jak nie mam natchnienia.
      • dzioucha_z_lasu Re: Obiad tani i szybki.... Help! 16.11.10, 12:16
        O, dzięki bene, zupełnie zapomniałam o tym wątku - bardzo przydatny
    • znana.jako.ggigus Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 17:24
      soczewica - syta i tania
      chili con carne - soczewica, czerwona fasola, por, kmin rzymski i sos sojoy jako przyprawa
      pizza z ziemniakami i rozmarynem
      spaghetti aglio e olio
      sos warzywny i makaron/ryz/bulgur/kuskus
      • gola.baba Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 20:15
        To samo chciałam napisać - soczewica w wersji z ryżem/kaszą lub zupa, chili, u mnie w wydaniu sin carne. Albo grochówka z kromką razowca. W ogóle polecam strączkowe najróżniejsze - czarną, czerwoną, białą fasolę, ciecierzycę, na ciepło lub sałatkę, albo sałatkę, którą można podgrzać. Kup suchą, wychodzi taniej i zdrowiej niż z puszki. W strączkowych masz białko, węglowodany, witaminy i minerały. Możesz z nich też robić pasty na kanapki. Po ugotowaniu możesz zamrozić i mieć na długo, przed wyjściem z domu wyciągasz z zamrażarki, a po powrocie tylko podgrzewasz i już. Warto poświęcić w weekend 2-3 godziny na wielkie gotowanie (my tak robimy, jesteśmy bardzo zajęci, a jedzenie zawsze domowe), podzielić na porcje i masz na cały tydzień. Dodatkowo wiele dań lepiej smakuje, gdy się "przegryzie". Do tego jakieś świeże warzywko, ewentualnie mrożone.

Inna opcja - kiszona kapusta + "dupki" mięs i wędlin w niektórych sklepach sprzedają taniej, możesz zrobić bigos. A ja robię "bigos" w wersji wege - ze strączkowymi, możesz zjeść z chlebem lub z ziemniakami. Odgrzewany jest jeszcze lepszy, a część możesz zamrozić.

Naleśniki, polecam z razowej mąki, są bardziej sycące (przynajmniej dla mnie) niż z białej no i bogatsze w wartości odżywcze. Placki ziemniaczane, robisz dużo, smażysz wszystko, resztę zamrażasz.

Za studenckich czasów nie kupowałam wody, przegotowaną wodę wlewałam do szklanych butelek i trzymałam w lodówce, a może masz dostęp do oligocenki?
        • eurytka Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 20:53
          Kup sobie raz plaster schabu, karczku, filet z ryby, odrobine kiszonej kapusty
          olej, ziemniaków troche,
          pobij, poprósz maka, usmaż steka, rybę
          do tego frytki, surówka
          w następnym dniu ziemniaczki z kefirem...

Jedzenie wegetariańskie nie jest tańsze a roboty tyle!
          zupki?
          To tylko smak jest, żadne odżywianie.
          Plastereczek karczku wyjdzie tyle co pączek..jeśli o cenę idzie.
          • gola.baba Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 21:02
            Fakt, że jest trochę roboty i jeszcze trochę mycia, ale nie przesadzajmy, tego się nie robi codziennie - mówię to jako osoba bardzo zapracowana. Poza tym takie strączkowe gotują się same, trzeba tylko być w domu i pamiętać, by na czas wyłączyć. Może wygląda groźnie, gdy się czyta, ale nie wymaga ani wielkiej uwagi, ani wielkich umiejętności, jedynie trochę planowania.
            • znana.jako.ggigus gola.babo: swiete slowa dot. straczkowych!! 16.11.10, 16:58
              wystarczy po prostu troche planowac, dzien wczesniej je namoczyc, a potem jak pisala gola.baba - wszystko sie samo gotuje.

PS: Gola.babo (co za fajny nick:)) - polecam tak na marginesie moczenie soczewicy na noc, lepiej smakuje po ugotowaniu
              aha, ja tez z frakcji chili sin carne (albo z quasi carne), ale wiem, ze dzioucha je mieso
              pozdrawiam serdecznie
              • dzioucha_z_lasu Re: gola.babo: swiete slowa dot. straczkowych!! 16.11.10, 19:10
                Jadam mięso, ale nie jest obowiązkowe, więc przepisami wege się nie brzydzę, zwłaszcza, ze jest sporo bardzo dobrych :) Znalazłam paczuszkę zielonej soczewicy, nie mam pojęcia, kiedy kupioną, mam nadzieję, że to się nie psuje? Czyli powinnam ją dzisiaj namoczyć, żeby jutro upichcić coś? Bo ona taka drobniutka, wygląda na łatwą do ugotowania..
                • znana.jako.ggigus Re: gola.babo: swiete slowa dot. straczkowych!! 16.11.10, 19:14
                  namocz, bedzie smaczniejsza!
              • gola.baba Re: gola.babo: swiete slowa dot. straczkowych!! 16.11.10, 20:49
                Dzięki, z rady o moczeniu soczewicy chętnie skorzystam, nie wiedziałam, że może wyjść lepszy smak.

Z quasi carne też czasem robię - z wegańską kiełbaską.
          • rudyocicat Re: Obiad tani i szybki.... Help! 16.11.10, 10:16
            > Jedzenie wegetariańskie nie jest tańsze a roboty tyle!
            > zupki?
            > To tylko smak jest, żadne odżywianie.
            > Plastereczek karczku wyjdzie tyle co pączek..jeśli o cenę idzie.

zależy z jakich produktów się robi to wegetariańskie... placki z cukinii nie będą droższe od mielonego... a co do roboty... jak ktoś mięcho jedynie soli i pieprzy i wrzuca na patelnię to zawsze wegetariańskie będzie dla niego skomplikowanego....
          • rudyocicat Re: Obiad tani i szybki.... Help! 16.11.10, 10:19
            > zupki?
            > To tylko smak jest, żadne odżywianie.

aż jestem ciekawa jak je robisz, że to tylko smak... bo są osoby, które robią z zupy główne danie, i oprócz smaku mają one jeszcze wartości odżywcze i są smaczne... nie dla każdego zupa to woda z kostką....
    • Gość: pasqda Re: Obiad tani i szybki.... Help! IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.10, 20:47
      Makarony i zupy.
      Zupy gęste, konkretne, np. z soczewicą, zupa krem z ziemniaków, marchwi, czy innych sezonowych warzyw. Jeśli nie krem, to wrzuć do tego domowy makaron - mąkę i jajko chyba w domu znajdziesz, a to naprawdę prościzna zrobić. I to bez wypasionego sprzętu, a i czasu dużo nie zajmuje - zagniecenie ciasta kilka minut, a suszenia starczy mu tyle ile potrzebuje woda na makaron, żeby się zagotować.
      W ogóle wystarczy wrócić do tradycyjnych domowych zup, bo one tanie i dobre:) Pomidorowa, ogórkowa, fasolowa, kalafiorowa, ziemniaczana, jarzynowa, grzybowa, kapuśniak itp. - ogólnie jesień aż się prosi o zupy. A większość z nich spokojnie można ugotować wieczorem, a na drugi dzień tylko odgrzać.

Jak już jest mąka do dokupić do niej drożdży i zrobić blachę pizzy. Przecież nie musi być tym razem z rukolą, prosciutto i mozzarellą, prawda?:)

Kurczak kupiony w całości wyjdzie taniej niż same piersi, a można go przerobić na ileś sposobów. Piersi na jeden obiad (albo zmielić na mielone i zrobić klopsiki do makaronu z sosem), udka na drugi, a na reszcie ugotować wywar pod zupę.

I spokojnie, bez nerw, to tylko dwa tygodnie - okaże się, że pomysłów znajdziesz tyle, że czasu zabraknie na wykorzystanie wszystkich:)
      • annjen Re: Obiad tani i szybki.... Help! 15.11.10, 22:20
        a mięso z rosołu przerobić na potrawkę lub dokupić trochę wątróbek drobiowych i zrobić pasztet - u mnie ostatnio jest hitem:)
        • Gość: en Re: Obiad tani i szybki.... Help! IP: *.chello.pl 16.11.10, 00:29
          Dobrze radza poprzednicy. Dodam jeszcze, ze warto przeszukac szafki i lodowke, zgromadzic to, co sie znalazlo i sprobowac cos wymyslic. Wychodza z takich znalezisk calkiem dobre dania.
          Pare dni temu zrobilam np. zupe z resztki tzw. jarzynki -mialam dwie marchewki, pietruszke, cwiartke wloskiej kapusty,cebule oraz czosnek, resztke przecieru pomidorowego, resztke pieczonej papryki w oliwie, trzy ziemniaki.
          Na oliwie z papryki podsmazylam lekko marchewke, pietruszke, czosnek i cebule, dodalam kminek, pokrojona i sparzona kapuste, dolalam wode, wkroilam ziemniaki, jak zmieklo dodalam przecier i papryke. Moze ze 2 zlote to kosztowalo, a zupa dobra wyszla.
          • dzioucha_z_lasu Re: Obiad tani i szybki.... Help! 16.11.10, 12:22
            Włanie wdrożyłam program czyszczenia - zdumiewające, ile różnych fajnych rzeczy mam poupychanych w szafkach i zamrażarce! Wczoraj ugotowałam gar jarzynówki z tego przepisu www.sprawdzoneprzepisy.pl/?act=det&id=10299, tylko dodałam jeszcze kawałek pokrojonego boczku, bo akurat miałam w zamrazarce - i mam solidny obiad na dwa dni prawie za darmo, bo jarzyny kosztowały 6 zł, a resztę miałam w domu :D Jest szansa, że dożyję do grudnia :D
            • Gość: pasqda Re: Obiad tani i szybki.... Help! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 13:36
              E, no jak masz zamrażarkę to wątek uważam za niepotrzebny. Znając życie, na zapasach z zamrażarki spokojnie da się i do stycznia dożyć, wyprawiając po drodze ze dwie imprezy :))
              • dzioucha_z_lasu Re: Obiad tani i szybki.... Help! 16.11.10, 13:58
                Aż tyle to tam nie mam, to nie jest wielka zamrażarka, tylko szuflada w lodówce, część musiałam wywalić, bo to jakieś przedpotopowe starocie, ale jakaś kiełbasa i kilka paczek mrożonej fasolki to już coś :)
                • Gość: pasqda Re: Obiad tani i szybki.... Help! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 14:20
                  Fasolka powiadasz...no to proszę - fasolka rrraz!

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116926651,116950802,0,2.html?v=2
                  i dwa:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98422771,98559336,0,2.html?v=2

A kiełbasę to dla odmiany do fasolki po bretońsku bym wrzuciła :) Osobiście nie lubię fasoli jaś, więc kupuje czerwoną w puszce, albo paczkę z mieszanką różnych fasolek.
    • marghe_72 Re: Obiad tani i szybki.... Help! 16.11.10, 19:47
      przed chwilą zjedzony (dziecię robiło)
      makaron z brokułami
      potrzebne składniki to oliwa (może być olej), czosnek, brokuły i ew jakaś ostra papryczka. No i makaron
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka