Dodaj do ulubionych

Jajka w koszulkach-pytanie

23.11.10, 13:55
Mam takie pytanie, czy próbował ktoś ugotoawc owe jajka wkładajac je najpierw do woreczka foliowego a nastepnie włozyc do gotujacej sie wody? Widziała to w jakims programie,ale niewiem jak to sie ma do praktyki.a i czy konieczny jest ocet winny czy moze byc zwykły?
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: Jajka w koszulkach-pytanie 23.11.10, 14:03
      ja próbowałam, bo ktoś tu napisał, że w woreczku łatwiej:)
      Ale po kilku próbach okazało się, że jednak łatwiej jest po prostu 'wrzucić' jajko na wodę.
      Używałam i takiego octu i takiego ( w zależności od tego co było w domu) - różnicy nie zauważyłam.
    • buttergirl Re: Jajka w koszulkach-pytanie 23.11.10, 14:04
      Robiłam w folii spożywczej, z odrobiną masła - wykładałam folią filiżankę, delikatnie smarowałam masłem, wbijałam jajko, na to kawałek masła, folię zwinąć nad jajkiem i wkładać do gotującej wody.
      Może być zwykły ocet.
      • joanna1984k Re: Jajka w koszulkach-pytanie 23.11.10, 14:07
        Dzieki bardzo za odpowiedz:) Wieczorem zrobię:) Moze cos wyjdzie:D
    • mhr-cs Re: Jajka w koszulkach-pytanie 24.11.10, 05:39
      wbijam jajko do chochly(?)
      i powoli wkladam,zeby splynelo
      do lekko gotujacej wody
      z octem,bez soli
    • em_es Re: Jajka w koszulkach-pytanie 24.11.10, 07:48
      Jak dla mnie to wygodniej jest gotować te jajka tradycyjnie, wrzucając je delikatnie do wody, nie widzę sensu w dokładaniu sobie roboty z pakowaniem w jakieś woreczki - ale jak się komuś nudzi, to czemu nie :)
      Ale na pewno nie użyłabym zwykłych woreczków śniadaniowych (a to widziałam w kilku programach), bo co prawda są przeznaczone do kontaktu z żywnością, ale nie w wysokiej temperaturze.

Co do octu, to obojętnie jaki, chodzi o zakwaszenie wody, równie dobrze można użyć cytryny. Natomiast jeśli jajka wrzucasz w woreczkach, to ocet możesz sobie darować, zakwaszenie wody hamuje rozpływanie się jajek, ale pod warunkiem, że się z tą wodą zetkną.
    • olivkah Re: Jajka w koszulkach-pytanie 24.11.10, 09:16
      Ja sobie gotuje w pojedynczych foremkach na mufinki - akurat na jedno jajko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka