Dodaj do ulubionych

pytanie o formy silikonowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 17:15
witam!
Mam pytanka w związku z formami silikonowymi. Przymierzam się do debiutu babeczkowego, więc pooglądałam sporo form silikonowych na allegro. Zależy mi, by nie przywierało, forma szybko stygła i ogólnie by było wygodnie. Co sądzicie o takich formach? Czy taki silikon w ogóle jest zdrowy, czy tam sie przypadkiem nie uwalniają jakieś niepożądane związki chemiczne w tak wysokiej temperaturze? Czym w praktyce różnią się formy silikonowe tańsze od droższych - czy to kwestia firmy, czy w praktyce nie ma to większego znaczenia?

Co innego, prostego i sprawdzonego w użyciu, własnie do babeczek mogłybyście mi polecić?
Czy pieczecie inne ciasta (np. keks) w dużych formach silikonowych, jak to sę sprawdza?- to tak na przyszłosć...
będę wdzięczna za uwagi :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 17:51
      witaj
      usiłuję odgadnąc na czym polega fenomen Allegro. Wielokrotnie grzebiąc po internecie stwierdzałem,że poprzez Allegro niektóre towary kupuje sie DROŻEJ niż w sklepach internetowych.Te same towary.
      Co do form silikonowych to jestem na etapie " ich przerabiania". Oczywiście nic jeszcze powiedziec nie mogę,ale powiem czym sie kierowałem przy ich kupnie-
      1.Miał to byc,i jest,towar markowy.
      2. Miał to byc, i jest , towar wyprodukowany w Europie, a nie na Dalekim Wschodzie,
      3. Miał to być, i jest , towar z tzw certyfikatami unijnymi(sanitarnymi)
      4.Formy nie mogły byc wiotkie i delikatne.
      Kupiłem formy prostokatne, do pieczenia chleba bo mam dość badziewia zwanego chlebem naszym powszednim
      Właśnie chleb razowy na zakwasie rośnie w tych formach.
      • Gość: Kuchara Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.acn.waw.pl 24.11.10, 18:11
        Na formy silikonowe najlepiej polować w Lidlu. Praktyczne sa pojedyncze foremki, a nie jedna duża z kilkoma dziurami. Silikon ma tę zaletę, ze nic nie przywiera, natomiast ciasto się nie zrumieni (w przypadku muffinek akurat nie ma to znaczenia) od spodu i z boku. Ja polecam, wygodniejsze niż papierki.

Co do Allegro to ceny przesyłek są upiorne, wiele osób dorabia w ten sposób zawyżając ceny przesyłek. Jeśli cena jest niska i odbiór osobisty to się mogę skusić, ale jak mam zapłacić 15 zł za paczkę to nie.
        • ladyjm Re: pytanie o formy silikonowe 25.11.10, 19:55
          Ha, ja mam wlasnie foremki silikonowe z lidla - mufinkowa, na babeczki w ksztalcie serduszek i 2 keksowki i jestem b zadowolona!
    • ka_thy Re: pytanie o formy silikonowe 24.11.10, 19:42
      Od kilku lat posiadam i używam formy silikonowe. Różnych firm. I powiem tak - nie jest prawdą, że piecze się w nich bez smarowania. Od czasu do czasu trzeba je posmarować. Przed pierwszym użyciem i po każdym myciu w zmywarce. Zmywarka tak jakby "wyjaławia" te formy, ostatnio zostało mi pół murzynka w takiej foremce bo zapomniałam jak foremka była myta. Przy myciu ręcznym nie ma tego problemu.

A generalnie jestem z tych foremek bardzo zadowolona. Część moich foremek jest produkcji polskiej firmy Genes, one są takie intensywnie czerwone i one śmierdziały przy pierwszym użyciu. Reszta była ok.
    • Gość: yśty Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 22:19
      Troche są wiotkie,moze dlatego,że kupiłem 30 centymetrowe. Najlepiej przenosić je na deskach do krojenia,wówczas ciasto nie jest brutalnie potraktowane i nie opada po wyrosnięciu.Trzy formy tej wielkości nie wchodza jednoczesnie do piekarnika,w przeciwieństwie do blaszanych form.
      Nic nie smierdzi,chleb wyskakuje z nich jak mały kot z kąpieli. Chleb będę oceniał rano,bo ma wystygnąć
      • Gość: yśty Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 09:45
        chleb marzenie. Z kilograma maki żytniej i pól kilograma pszennej,szklanki otrąb uzyskałem 3,24 kg chleba,ża który płaciłem po 8 zł za kilogram.
        Sładniki i prąd kosztowały mnie około 5-6 złotych(słonecznik,pestki dyni,trzy łyzki oleju słonecznikowego .
        Kilogram mąki zytniej 2000 mozna kupić w młynie za 1,20 zł,pszenna jest po 1,60 w sklepie.
        • Gość: yśty Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 09:46
          po 8 zł za kilogram takiego samego chleba płaciłem w sklepie.
          • Gość: iwona Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 13:09
            dzieki za odpowiedzi. Skusiłam się na serduszka z certyikatem ue jakiejś włoskiej firmy. Zobaczymy, co wyjdzie. Boję sie tylko, ze po pierwszym pieczeniu babeczek może co nieco cuchnąć. Stąd moje pytanie: czy po tym pierwszym potencjalnie cuchnącym pieczeniu babeczki będą zdatne do zjedzenia? I czy jednak posmarować je czymś przed tym pierwszym pieczeniem? Tłuszcz plus bułka tarta czy sam tłuszcz?
            • Gość: yśty Re: pytanie o formy silikonowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 15:47
              firma z jakiej kupiłem informuje,ze silikon z jakiego są formy jest taki sam jak do smoczków dla dzieci.
              Mój niczym nie cuchnął ani przed,ani w trakcie,ani po. Oczywiście formy umyłem by były czyste. Smarowałem je olejem,ale fachowcy twierdzą,że nie ma takiej potrzeby.Po upieczeniu chleba formy zostały umyte płynem do naczyń i po robocie.Na olej nie dawałem żadnej podsypki.
              Babeczki pieką się kilkanascie minut. Zrób próbe i jeden dołek zostaw bez smarowania,drugi leko wysmaruj np olejem,trzeci lekko masłem,na czwarty daj troche bułki tartej np na masło. I po prostu zobacz. Jak nie bedzie róznicy sama zdecydujesz co Ci wygodniejsze
            • ka_thy Re: pytanie o formy silikonowe 25.11.10, 20:36
              W moich foremkach, tych śmierdzących przy pierwszym pieczeniu, zapach nie przeszedł do ciasta. I tylko te polskie śmierdziały. Więc jest szansa, że twoje będą ok. Jeśli będziesz piekła coś tłustego, np. mufinki, to możesz nawet nie smarować foremek. Ewentualnie lekko pomaziać je samym tłuszczem.
              • carlorosi Re: pytanie o formy silikonowe 18.03.16, 15:10
                Ja kurcze piekłam muffinki bez smarowania i ze smarowaniem foremek silikonowych - i kurcze nie chciały wyskoczyć... mam zamiar jeszcze raz spróbować teraz na święta, przeczytałam gdzieś w internecie, że trzeba je spróbować wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu... tak więc kolejne podejście przede mną... muszę tylko dokupić foremek, żeby ciasto na zimno nie stało i nie czekało, aż moje foremki wystygnął, myślę, że skutkowałoby to zakalcem :/ ... będę próbowała bynajmniej...
                • roseanne Re: pytanie o formy silikonowe 18.03.16, 16:07
                  robilam ostatnio serniczki w silikonowej formie na mini mufinki
                  poczekalam az mi foremka ostygnie do temp takiej, by juz nie parzyla, ale wciaz byla ciepla
                  na 24 ciastka jedno sie tylko naderwalo przy wyjmowaniu, potem dostudzilam je na kratce
                  nie bylo zakalca - dwie formy po 12

w weekend bede probowac z mufinami gf
                • mhr2 Re: pytanie o formy silikonowe 19.03.16, 11:13
                  carlorosi napisała:

> Ja kurcze piekłam muffinki bez smarowania i ze smarowaniem foremek silikonowych
                  > - i kurcze nie chciały wyskoczyć...

dobry papier do pieczenia!
    • Gość: Becik67 Galaretka w foremkach silikonowych IP: *.toya.net.pl 26.09.13, 22:06
      Mam kilka foremek silikonowych. Spróbowałam zrobić w galaretki. Wlałam ,. zastygły i...... wyjęcie ich z foremek- graniczyło z cudem!!!!!! Macie jakiś sposób????????
      • squirk Re: Galaretka w foremkach silikonowych 26.09.13, 23:15
        Gość portalu: Becik67 napisał(a):

> Mam kilka foremek silikonowych. Spróbowałam zrobić w galaretki. Wlałam ,. zasty
        > gły i...... wyjęcie ich z foremek- graniczyło z cudem!!!!!! Macie jakiś sposób
        > ????????

Zanurz na chwilę foremki w gorącej wodzie, powinno pomóc.
        :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka