aleksandra.nowak76 08.12.10, 21:39 Święta już tuż tuż. Ja już powoli zaczynam przygotowania, a Wy? w weekend robię pierogi. Mam też ochotę zrobić jakieś ciasteczka świąteczne - polecicie coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: przepisy świąteczne 08.12.10, 21:50 moje ulubione przepis wrzucony przez Dziunię: Przepis pochodzi z programu tv Marthy Stewart ale jest też w sieci tutaj: www.cookbooks.com/viewcbol.asp?id=914&cat=5 Ciastka są bardzo smaczne i kruche, nie są bardzo słodkie ale takie w sam raz Orzechy pecan można zastąpić z powodzeniem orzechami włoskimi, a żurawina suszona jest już dostępna w wielu naszych sklepach. Podaję składniki na ok. 60 sztuk Szklanka ma 250 ml 226 g masła miękkiego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg) 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji ok. 100 g wiórków kokosowych Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.nowak76 Re: przepisy świąteczne 09.12.10, 15:53 brzmi bardzooo smakowicie. Na pewno spróbuję! Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: przepisy świąteczne 09.12.10, 10:06 Ciasteczka waniliowe. 100 g zmielonych migdałów (ja daję ze skórką) 280 g mąki (ja daję szymanowską różową czyli typ 480) 200 g zimnego masła 50 g cukru (ja daje brązowy, nadaje ładny kolor ciastkom) Cukier waniliowy (według uznania, ale sporo), a najlepiej wanilia Zagnieść szybko ciasto (jest dość kruche), włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkować na ok. 1 cm i wykrawać ciasteczka. Piec kilka minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Można też utworzyć wałek i formować rogaliki. Wtedy piec odpowiednio dłużej. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem waniliowym lub wanilią. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.nowak76 Re: przepisy świąteczne 09.12.10, 15:55 a jeśli mam mąkę typ 550 to mogę z nią spróbować? czy lepiej się pofatygować do sklepu? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.nowak76 Re: przepisy świąteczne 11.12.10, 21:52 wyszły miodzio:) polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.nowak76 Re: przepisy świąteczne 11.12.10, 21:54 będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś zdradzi jeszcze swój sprawdzony sposób na kutię Odpowiedz Link Zgłoś