Dodaj do ulubionych

krem z mascarpone

IP: *.com.pl 14.12.10, 10:03
Proszę o radę: chcę zrobić z krem do tortu orzechowego mascarpone+mleko skondensowane. Myślę o dodaniu do niego roztopionej czekolady gorzkiej, aby nie był zbyt mdły i trochę jakiegoś alkoholu. Jak myślicie, czy jeśli roztopię czekoladę na parze i połączę z mlekiem i zmiksuję z serkiem to nie powinien się zwarzyć i będzie miał dość stałą konsystencję? Mam nadzieję,że ktoś robił takie doświadczenia i podzieli się ze mną wynikami .Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dani.california Re: krem z mascarpone 14.12.10, 10:14
      ja robiłam (tylko że zamiast z mlekiem skondensowanym mieszałam z ubitą śmietaną). Czekoladę roztopłam z niewielką ilością masła i kiedy wystygła (ale nie zastygła!), dodałam ją do mascarpone, potem zmieszałam to z ubitą śmietaną. Serek mascarpone nigdy nie wydawał mi się mdły, nawet bez czekolady :)
    • Gość: alexa0000 Re: krem z mascarpone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 10:17
      Nie wiem jak roztopiona czekolada łaczy sie z mlekiem, tu nie pomogę. Ja na pewno roztopiłabym czekolade w niewielkiej ilości smietanki, ochłodziłabym, a nastepnie ubiłabym mikserem. Potem łaczyłabym z serkiem i mlekiem.

Co do alkoholu : raz dodalam i sie zwarzyło. Jeżeli komus sie udała, prosze o relację.
      • ivis Re: krem z mascarpone 14.12.10, 14:48
        ja ostatnio robiłam ten krem z dodatkiem soku z limonki - nic sie nie zważyło :)

wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, ubiłam mascarpone począwszy od najwolniejszych obrotów miksera, dodałam mleko skondensowane do wskazanej słodkości i konsystencji kremu a następnie sok z 1,5 limonki dodawałam po kilka kropli i ubijałam dalej. Krem wyszedł rewelacyjny..... delikatny o limonkowym aromacie i wyrazistym smaku. Oczywiście idealnie gładki.
        Myśle że alkohol mocny można wprowadzić w ten sam sposób.
        • Gość: alexa0000 Re: krem z mascarpone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 15:06
          Fajnie,że Ci wyszedł. Po kropli, powiadasz? Raz straciłam krem z 3 czy 4 pudełek serka, nie usmiecha mi sie znów powtórka.
    • linn_linn Re: krem z mascarpone 14.12.10, 10:48
      Ja nie robilam, ale znalazlam taki eksperyment / na tym samym forum, z ktorego pochodzi tamten przepis /:
      www.cookaround.com/yabbse1/entry.php?b=94289
      250 g mascarpone
      100 g mleka skondensowanego
      150 ml smietany do ubijana
      150 g czekolady / bialej, mlecznej lub gorzkiej /
      Zaczyna sie of ganache ze smietany i czekolady: na goraco. Po ostudzeniu zmiksowac i polaczyc z kremem z mascarpone.
      Uwaga: krem wychodzi sldki, wiec lepiej nie przesadzac ze slodkim ponczem.
    • bene_gesserit Re: krem z mascarpone 14.12.10, 12:06
      Mascarpone sie raczej nie zwarzy, bo dobrze znosi wysokie temperatury.
      Czekolada za to, owszem - zwarzyc sie moze, jesli dodasz do niej chlodniejszego plynu. Imho mleko niepotrzebne - lepiej zrobic podobnie, jak w przepisie linn - rozgrzac na parze ze dwie lyzki kremowki, dodac pokruszona czekolade, rozpuscic, przestudzic, zahartowac lychą mascarpone (o tempraturze pokojowej, to wazne zeby nie byl z lodowki), i to zmieszac z reszta serka, wtedy ew. doprawiac cukrem i dosmaczaczami (kolorowe wodki, likiery owocowe, napar kawowy, skorki cytrusowe). Na mur-beton nie bedzie skuchy.
      • Gość: alexa0000 Re: krem z mascarpone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 12:16
        Czy robiałas kiedyś krem z mascarpone z mocnym alkoholem? Nie mówie o dodaniu łyżki-dwóch słabego likieru, ale o spirycie, wódce czy innym mocnym trunku .
        • jaroosi Re: krem z mascarpone 14.12.10, 13:08
          Ja robiłam kiedyś tort z masą z mascarpone. Poezja, smaku, idealny, chyba pierwszy raz w życiu goście prosili o dokładkę tortu :-)
          Masa to 750 g serka mascarpone , 150 ml śmietany kremówki, 100 g drobnego cukru ( ewentualnie cukru pudru ).
          Kremówkę ubijam na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone i wymieszać delikatnie.
          Przekładając blaty biszkopta na warstwę masy dawałam białą czekoladę startą na grube wiórki.
          Polecam, sprawdzone, nic nie spłynęło i było pyszne.
          • jaroosi Re: krem z mascarpone 14.12.10, 13:10
            Teraz na święta będę robić inny tort z masą mascarpone ( zaczerpnięty z tego forum ) Masa to serek mascarpone połączony z 6 łyżkami nutelli i 2 łyżkami cytrusowego likieru.
            Tej masy jeszcze nie robiłam, nie sprawdzałam ale mam nadzieję, iż będzie smakować tak jak poprzedni tort.
        • bene_gesserit Re: krem z mascarpone 14.12.10, 15:22
          Robilam, z whiskey. Trzeba dawkowac ostroznie, bo bialko z nabialu moze sie sciac, jesli doda sie za duzo.
        • Gość: alexa0000 Re: krem z mascarpone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 15:27
          Ok. Czyli to moja wina w takim razie. Mam chyba problem z powolnym dodawaniem maleńkich dawek i cierpliwym mieszaniem-majonez tez zawsze mi się warzy, bo nie wytrzymuję nerwowo i chlustam większa iloscią oleju za szybko.
          • Gość: becia Re: krem z mascarpone IP: *.kaskada.net 14.12.10, 15:34
            Spróbuj tego kremu mascarpone z nutellą, jest pyszny i bez problemów się robi. Używa go często Dorota - autorka blogu mojewypieki
            mojewypieki.blox.pl/2009/02/Rolada-czekoladowa-z-kremem-z-nutelli.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka