krzysztofsf 19.12.10, 00:06 Planuje upiec w pierwszy dzien Swiat (prawdopodobnie nadzieje ananasem i rodzynkami) - co mozecie doradzic "szybkiego" pasujacego jako warzywo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aqua48 Re: Co do pieczonej kaczki? IP: 77.236.25.* 19.12.10, 09:34 Ja bym do takiej kaczki podała ćwiartki jabłek gotowane w czerwonym winie i zalane niteczkami karmelu, albo tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą, albo zwykłą sałatę zieloną z orzechami włoskimi i winegretem, albo zestaw rozmaitych sałat zielonych z oliwą i cząstkami grejpfruta obranymi dokładnie z białych osłonek i koniecznie ziemniaki pieczone w ziołach z czosnkiem i ostrą papryką. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Co do pieczonej kaczki? 19.12.10, 13:30 surowka z cykorii brukselka, tylko nigdy nie laczylam z ananasem pieczony seler, pokrojony jak na frytki Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: Co do pieczonej kaczki? 19.12.10, 13:56 Plastry ziemniaków (ew. słodkie ziemniaki lub topinambur) pieczone lub smażone w tłuszczu z tejże kaczki - sposób francuski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co do pieczonej kaczki? IP: *.adsl.alicedsl.de 19.12.10, 18:04 z ananasem nigdy nie jadlem.rodzynkami i innymi suszonymi owocami nadziewam indyka.moja kaczka(i zony)bedzie nadziana jablkami i pomaranczami a do tego zaserwujemy brukselke najpierw obgotowana w wodzie a pozniej podsmazona na masle z platkami migdalowymi,oraz kapuste czerwona duszona z rodzynkami i cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: Co do pieczonej kaczki? 19.12.10, 18:09 poza pytaniem jak długo się piecze taką kaczkę i na ile osób daje się ja podzielić? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Co do pieczonej kaczki? 19.12.10, 20:29 Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Chyba poprzestane na minimum i przygotuje surowke z czerwonej kapusty. - Z nadziewania jablakmi zrezygnowalem, bo przyrzadzam tak kurczaka "na codzien". - Mam juz kupione dwie kaczki, kazda tak 2,5 3 kilo - to na 5 osob z zalozeniem, ze sporo zostanie "na pozniej" na szkielecie - podane na stol w calosci z ostrym nozem - a tam porcjowanie na zasadzie kebabu - scinanie skory z miesistymi kawalkami. Moze sie okazac, ze poprzestaniemy na przyrzadzeniu jednej kaczki i zjedzeniu wtedy dosyc symbolicznych kawalkow. Kaczka pieczona jest bardzo malo wydajna i nie potrafie jej poporcjowac tak jak kurczaka po upieczeniu w calosci (bardzo twardy szkielet). Bardziej ekonomiczne i wydajne byloby przyrzadzenie jej np. w sposob chinski - ale mniej efektowne do podania na stol. Tak pasuje do atmosfery swiatecznego obiadu jak na polmisku wjezdza solidny kawal pieczeni lub duze ptaszysko :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guajira Re: Co do pieczonej kaczki? IP: *.nni.pl 19.12.10, 20:40 Wlasnie dzis na obiad zrobilam kaczke, a dokladniej jej piersi :). Moze komus z forumowiczow sie przyda jako inspiracja. Skorzystalam z przepisu na sos do gnocchi z ksiazki Roberta Sowy. Byl na bazie soku pomidorowego/passaty z cebula, czosnkiem, chilli i spora iloscia suszonej zurawiny, ktora napeczniala. Wyszlo dosc ostre, ale z kaczka komponowalo sie znakomicie. Polecam tym, ktorym znudzila sie kaczka z jablkami czy pomaranczami. Odpowiedz Link Zgłoś