Dodaj do ulubionych

Ciasto na paszteciki

19.12.10, 11:01
Gdzie tkwi tajemnica w jego kruchości? ostatnio wyszły mi twarde i beznadziejne. Gdzieś wyczytałam, ze ma być mąka tortowa. Czym ona różni się od pszennej? Ma być masło czy margaryna? Jakie drożdże lepsze? Tu jest tylu ekspertów. Jesteście dla mnie autorytetem, poradźcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Ciasto na paszteciki IP: *.cust.tele2.de 19.12.10, 21:01
      Prawde mowiac, nigdy nie robiłem, ale od dawna mam zamiar, bo znalazłem fajny przepis:

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Paszteciki_miesne_mojej_tesciowej___konkurs,,-10711825,9495.html
    • bene_gesserit Re: Ciasto na paszteciki 19.12.10, 23:52
      Chodzi ci o ciasto krucho-drozdzowe?

Imho tu jest najlepszy na swiecie przepis (tylko zamiast margaryny uzyj masla).

Maka tortowa to tez maka pszenna, ale o malej ilosci glutenu i bardzo drobnym ziarnie, dlatego nadaje sie do delikatnych ciast. Ja do kruchego uzywam pol na pol krupczatki z jakas 'ogolną' mąka, np szymanowską.
      • bobralus Re: Ciasto na paszteciki 20.12.10, 19:44
        O, ciekawy przepis. Ja robiłam dotychczas z ciasta na fougasse, ale następnego dnia robi się niestety suchawe. Mam kilka pytań odnośnie tego ciasta. Czy kostka to 250g w tym wypadku? Można zastąpić zwykłe drożdże suchymi? Śmietana oczywiście kwaśna? Dziękuję:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka