Dodaj do ulubionych

polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne

11.01.11, 16:01
najchętniej nie taką typową dla wegetarian z milionem przepisów na soję i serek tofu ;)
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 16:19
      Moze byc po angielsku? Jelsi tak, to to naprawde dobra pozycja:
      "Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook", Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
      TUTAJ przepis na pyszna zupe, a w Galerii Potraw jest watek Thiessy (potrawy weganskie), gdzie podawala sporo innych przepisow z tej ksiazki. Wkurzajace sa jedynie amerykanskie jednostki miar i wag, ale to ja tak mam, ze mnie to wkurza. ;)
      • pani.serwusowa Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 16:29
        Znalazlam ten watek, nazywal sie jednak kuchnia weganska. Zajrzyj tam i zobacz jakie cudenka sa w tej ksiazce. Nie przejmuj sie absolutnie weganskoscia, ja jesli cos z niej gotuje, to nie zawsze podazam za weganska lista i np. zamieniam olej na ghee, czy sojowe przetwory mleczne na tradycyjne.
    • ania_m66 Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 16:23
      ta posiadam i uwazam, ze jest dobra
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,104545157,104546103,veganomicon.html
      oczywiscie sa w niej przepisy z uzyciem soi, tofu i tempeh, ale nie tylko :)
      i jeszcze jedna wydana takze po polsku wydaje sie byc b. fajna. nie pamietam tytulu, "zapraszamy na warzywa" czy jakos tak? mam nadzieje, ze jej posiadaczka thiessa sie odezwie.
    • fettinia Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 16:25
      tu tofu
      www.wegetarianie.pl/Reviews-index-req-showcontent-id-34.html
      tu inne-szczegolnie spojrz na ksiazke "Nakarmic dusze"
      www.bookmaster.pl/kulinaria/kuchnia-wegetarianska/ksiazki/375/
      jest jeszcze jedna fajna-teraz mi tytul wylecial z glowy-pozniej napisze
      • fettinia Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 16:26
        jeszcze ksiazka Ewy Kmiecik
        www.bookmaster.pl/wegetarianizm,po,mistrzowsku/dasi,rati,kmiecik,ewa/ksiazka/289694.xhtml
      • ania_m66 Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 16:37
        fettinia napisała:

> tu tofu
        > www.wegetarianie.pl/Reviews-index-req-showcontent-id-34.html

ale zdaje sie akurat nie o tofu chodzilo :)

a "nakarmic dusze" to imho kompletny przerost formy nad trescia. bardzo ladnie wydane, piekielnie drogie i nic odkrywczego.
        przynajmniej takie mialam wrazenie po przekartkowaniu dziela kilka lat temu w empiku. i odstawieniu na polke.
        • love.love Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 17:06
          dzięki za wszystkie propozycje! zabieram się do przeglądania :) szukam inspiracji bo wszystkie moje dyżurne dania bezmięsne po prostu mi się znudziły
        • fettinia Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 18:06
          bo to artysci pisali:)ale niektore przepisy sa ciekawe:)
      • gola.baba Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 11.01.11, 17:06
        Ja również bardzo polecam "Zaskakujące tofu" - świetna książka. Polecam również tę tiny.pl/hccqx - ostatnio moja ulubiona. Co prawda nie zawiera przepisów na dania z tofu, dominują strączkowe, ale dla miłośników kuchni indyjskiej to lektura obowiązkowa, a przy tym świetnie wydana, zdjęcia proszą - zjedz mnie! :-)
        • love.love nie lubię tofu! :D 11.01.11, 17:47
          ale ja proszę o przepisy na dania bezmięsne bez tofu i soi! :D
          • fettinia Re: nie lubię tofu! :D 11.01.11, 18:05
            no dobra-za szybko przeczytalam:D
            tu ta ksiazka o ktorej zapomnialam wczesniej
            merlin.pl/Przemytnicy-marchewki-groszku-soczewicy_Monika-Mrozowska-Szacillo/browse/product/1,668437.html
            i zajrzyj tu
            zielenina.blogspot.com/
            www.literatura.gildia.pl/tworcy/aniela_garecka/jarska_kuchnia_siostry_anieli
            wegetarianskie-smaki.blog.onet.pl/
            vegetka.pl/
          • znana.jako.ggigus a dlaczego nie lubisz tofu? że zapytam 11.01.11, 18:08
            na marginesie
            jeśli się skarżysz, że nie ma smaku, to wyprobój najpierw marynujesz tofu (cebula, czosnek, liść laur., ziele ang., przyprawy, zioła kuchenne, łyżka oliwy, trochę wody), potrzymaj to tofu pokjojone w marynacie godzinę albo dwie, a potem je usmaż.
            Lepsze efekty smakowe uzyskasz, gdy wyciśniesz tofu z wody, ma lepsza strukturę
            i jak dodasz do marynaty np. rozmaryn, tymianek suszony albo świeży - hoho, ielu mięsożerców brało dokładki
            bo tofu trzeba umieć przyrządzać
            :)
            • love.love Re: a dlaczego nie lubisz tofu? że zapytam 11.01.11, 22:53
              szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam tofu. kiedyś podczas wakacji mieszkałam u znajomych i robili właśnie tofu - zapach był tak okropny, że aż mnie głowa bolała, wtedy właśnie tofu przeszło na czarną (krótką ale jednak;)) listę rzeczy niejadalnych. ale kto wie, może po Twoim poście się skuszę :)
              • ania_m66 Re: a dlaczego nie lubisz tofu? że zapytam 11.01.11, 23:04
                moge powiedziec dlaczego ja nie jadam tofu.
                tofu samo w sobie jest kompletnie bezsmakowe. co dla wiekszosci moze byc zaleta (marynata i przyprawami przerobimy je na wszystkie sposoby - w stylu wloskim, azjatyckim, greckim, co kto chce) dla mnie jest wada. nie lubie rzeczy calkowicie neutralnych w smaku. no i konsystencja klasycznego tofu mi nie odpowiada.
                ogolnie to widzac je zaczynam miec asocjacje z pyszna feta prosto z zalewy, biore kawalek do ust a tu ..... styropian :)
                • znana.jako.ggigus ale mieso samo w sobie 12.01.11, 16:27
                  smaku nie ma, wez surowe do ust.
                  Feta ma smak, ta nie z zalewy jest slona, ale poza tym to tez nie jest jakis oszalamiajacy smak.
                  Marynata podbystrza smak tofu, i smazenie go, jak sie podbystrza inne rzeczy, np. mieso
                  • ania_m66 Re: ale mieso samo w sobie 13.01.11, 22:20
                    oczywiscie, ze mieso ma smak. wez niczym niedoprawiony kawalek surowej wolowiny do ust. wieprzowine tez mozna (w koncu w niemczech je sie hackepeter'a). zareczam, ze od razu poczujesz roznice miedzy wolowym a wieprzowym. ok, ty nie wezmiesz, ale ja przy krojeniu poledwicy zawsze podjadam.
                    odnosze za to wrazenie, ze dosc ciezko byloby odroznic piers indyka od piersi kurczecia - w szczegolnosci z ptakow z "fabryki".
                    oczywiscie nie na surowo, ale np ugotowane na parze bez przypraw.
              • fettinia Re: a dlaczego nie lubisz tofu? że zapytam 11.01.11, 23:11
                W niektorych sklepach mozna kupic sprasowane,wedzone tofu:)I musze przyznac,ze nawet moj najmlodszy niejadek naprawde z apetytem zajadal:)Zapachu okropnego nie mialo i smakowalo ciut jak wedzony kurczak:)
                • ania_m66 Re: a dlaczego nie lubisz tofu? że zapytam 11.01.11, 23:25
                  no naprawde tylko ciut ;)
                  znam ten wynalazek, przez pare lat bylam wegetarianka, bo mieso nagle przestalo mi smakowac.
                  spie....ylam sobie tym wedzonym swinstwem gar vege fasolki po bretonsku. tym i sojowymi "kielbaskami".
                  nigdy wiecej, brrrrr...
                • znana.jako.ggigus wedzone tofu jest swietnym 12.01.11, 16:29
                  dodatkiem do loskiej pasty, do sosu do pieczarek - cebule i tofu podsmazyc, do gulaszow - podsmazenie go z cebula to najprotszy trick.
                  ale za nic w swiecie nie stosuj go do zapiekanek, na wierzch lasagne, pizzy.

i do chleba na sniadanie tez!
                  • gola.baba Re: wedzone tofu jest swietnym 12.01.11, 16:32
                    Ggigus, a dlaczego nie do zapiekanek? Robię zapiekankę z tofu na wierzchu, warzywami na spodzie i jest bardzo dobra. Oświeć mnie, pliz, co robię nie tak.
                    • znana.jako.ggigus wedzone nie jest, 12.01.11, 16:35
                      normalne tez stsouje i nic.
                      wedzone daje straszliwie na spalona opone - doswiadczenie wielu osob..
                      no chyba ze masz inne doswiadczenia z wedzonym tofu do zapiekanki
                      • gola.baba Re: wedzone nie jest, 12.01.11, 16:54
                        Nie doczytałam, że chodziło o wędzone. U mnie wędzonego nie ma, nigdy go nie próbowałam. Opony generalnie lubię, więc i tak kiedyś spróbuję :-)
                        • znana.jako.ggigus nie radze 12.01.11, 17:22
                          zmarnujesz jedzenie, serio, to jest niejadalne, ale sera wedzonego tez nie mozna uzywac do zapiekanek
                          • gola.baba Re: nie radze 12.01.11, 18:02
                            Skoro jest aż tak źle, to rzeczywiście nie będę próbować.
              • znana.jako.ggigus no to skoro nigdy nie jadlas, 12.01.11, 16:25
                to NIE MOZESZ NIE LUBIC.
                sory za krzyk, ale Twoja logika mnie powala.
          • gola.baba Re: nie lubię tofu! :D 12.01.11, 02:47
            Z rozpędu przeczytałam, że chcesz przepisy na dania z tofu i soi. Goła i ślepa. Wobec tego podtrzymuję jedynie jego część dotyczącą książki o kuchni indyjskiej, tam nie ma tofu.

Jeżeli jednak nigdy tofu nie jadłaś, polecam spróbować, ale nie na surowo. Jak pisze Ggigus - trzeba je zamarynować, aby miało smak, a następnie usmażyć. Moje najprostsze tofu tutaj fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,118390079.html . Są różne rodzaje tofu. Jeżeli spróbujesz jednego i nie będzie Ci smakowało, nie oznacza to, że generalnie nie lubisz tofu, po prostu nie lubisz tego rodzaju. Różnią się one przede wszystkim stopniem twardości, od bardzo miękkich po dość twarde. Zwykle używam najtwardszego z możliwych i jeszcze odsączam.

Osobom, które spróbowały tofu i stwierdziły, że nie lubią, naprawdę polecam spróbowanie innego rodzaju lub przygotowanego w inny sposób.
    • znana.jako.ggigus książka aktyistki PETY 11.01.11, 17:51
      Ingrid Newkirk, ja mam po niem. ale polecam
      jest pewnie po ang.
      wspomniany już Veganomicon,
      Vegan - lecker, leckker - niemiecka ksiazka
      poza tym szukaj księgarniach, ja mam np. grecką książkę kuch. wege i wegańską (no ale to po niem.)
      jest masa literatury po angielsku też.
      zupy, ciasta, tłuste, wegeńskie torty i takie rzeczy:)
    • gola.baba Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 03:13
      I jeszcze puszka - kopalnia przepisów puszka.pl/
    • miszam Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 15:39
      Ze współczesnych polskojęzycznych pozycji polecam "Kuchnię wegetariańską z fantazją", wydaną przez Muzę.
      Ze starszych książek - "Kuchnię Kryszny", "Kuchnię wegetariańską" Sary Brown i "Smaki świata" Caldicottów.
      Z anglojęzycznych, poza wspomnianą wyżej "Dakshin Vegetarian" o południowoindyjskiej kuchni (tę warto kupić pod warunkiem, że ma się dostęp do indyjskich składników), polecam "World Vegetarian" Madhur Jaffrey oraz wszystkie inne książki tej autorki - zawsze jest w nich dużo dań bezmięsnych. Polecam także "Vegetarian Cooking for Everyone" Debory Madison oraz książki wegańskiej autorki Robin Robertson. Jeśli chodzi o kuchnię indyjską, często korzystam z "660 curries" Raghavana Iyera. Wprawdzie są w niej także dania mięsne, ale 2/3 stanowią przepisy na potrawy wegetariańskie.
      • gola.baba Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 16:52
        Nie znałam "660 curries", muszę kupić.

Co do dostępu do indyjskich składników, puryści zamordują mnie za to stwierdzenie, ale myślę, że przepisy można odpowiednio zmodyfikować, używając dostępnych w Polsce składników. Przyprawy indyjskie są niezbędne do tego, aby odtworzyć oryginalny smak potrawy, ale używając składników dostępnych w Polsce - grochu i warzyw oraz polskich przypraw, można wyczarować smaczną wariację na temat, na przykład, sambarów. Czytałam komentarze do "mojej" książki wspomnianej wyżej - osoby pochodzące z Tamil Nadu twierdzą, że stosując się do przepisów można ugotować potrawy dokładnie takie, jakie gotowały ich babcie, które tajemnice przepisów zabrały z sobą do grobu. W tym przypadku zdobycie wszystkich przypraw jest ważne, bo gotująca osoba próbuje odtworzyć smak dzieciństwa. Myślę, że nie ma to dużego znaczenia w przypadku nie-Hindusa szukającego pomysłów na potrawy wegetariańskie, w dodatku osoby która, jak mniemam, nigdy nie jadła oryginału. Piszę to po wczorajszej przygodzie z sambarem, do którego brakowało mi dwóch przypraw - wyszedł mimo wszystko znakomity. Ugotuję oryginał, jak skompletuję przyprawy. Czy byłby zły z innymi przyprawami, stosowanymi powszechnie w kuchni polskiej czy włoskiej? Na pewno nie. Byłby wariacją, nie sambarem, ale i tak polecam spróbować. Sama spolszczę sambar, gdy będę go gotować dla mojej mamy.

Uff, rozpisałam się. Dzięki za rekomendacje książek :-)
        • miszam Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 18:57
          Teoretycznie się zgadzam, jednak "Dakshin" to pozycja szczególna :) Do przepisu na pierwszej lepszej, na chybił trafił otwartej stronie, potrzebne są:
          - zielone papryczki chili - wiadomo, można zastąpić czerwonymi, ale to nie to samo,
          - urad dal - można zastąpić orzeszkami ziemnymi, ale - patrz wyżej,
          - 2 łyżki świeżo startego miąższu kokosa - można zastąpić wiórkami kokosowymi...
          - 1 łyżeczka czarnej gorczycy - to, na szczęście, można bez większych problemów (za 1,50 PLN!) kupić w sklepach zielarskich, choć nie wszyscy o tym wiedzą,
          - ciecierzyca w połówkach - oczywiście można ją zastąpić inną, dostępną w Polsce odmianą nie w połówkach, tyle że namoczona i podsmażona nie da już tego efektu,
          - asafetyda - ja ją mam, ale domyślam się, że to może być problem,
          - liście curry, które można zastąpić suszonymi, ale niektórzy twierdzą, że lepiej już w ogóle je pominąć, niż używać suszonych ;)
          - orzechy nerkowca, w Warszawie są dostępne, ale pewnie poza większymi aglomeracjami jest gorzej
    • qubraq Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 16:30
      No właśnie Linda McCartney "obiady domowe"
    • gola.baba Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 16:38
      Czy "Kuchnia weganki" zawiera przepisy na dania polskie odpowiednio zmodyfikowane, czy też dania różnych kuchni? Przeczytałam recenzje książki, ale nie było w nich tej informacji.
    • thiessa Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 22:00
      Juz wczesniej bylo podawane:
      "Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook" Moskowitz Isa Chandra, Romero Terry Hope
      "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
      "Kuchnia Kryszny" Dasa Adiraja
      "Zapraszam na warzywa" Pippa Cuthbert, Lindsay Cameron Wilson
      "Naturalna kuchnia wegetariańska" Carolin Mueller - Pawlak
      • thiessa Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 12.01.11, 22:06
        Aha, tutaj pare przepisow z "Kuchnii wegetariańskiej z fantazja"
        • love.love Re: polećcie książkę kucharską na dania bezmięsne 13.01.11, 22:04
          dzięki wszystkim za mnóstwo propozycji, kilka wyłania się na prowadzenie, więc pewnie niebawem dokonam jakiegoś zakupu :)

znana.jako.ggigus - nie bierz tego na logikę, to chodzi o odczucia - zwykle chętnie próbuję nowości, ale tamten zapach był tak okropny, że do teraz go pamiętam! a u mnie zapach+smak to nierozłączna para, także krótko mówiąc podążam za prastarymi instynktami i nie jem tego, co śmierdzi ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka