IP: *.bredband.comhem.se 20.01.11, 09:44
Bylam pare razy w roznych knajpkach gdzie zamowilam makaron po wlosku. I za kazdym razem dostalam te makarony lekko twardawe. Wiem, ze tak powinno byc, ale pytam dlaczego?
Taki makaron wlazi mi miedzy zeby i nie czuje zadnej przyjemnosci z tego jedzenia.
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Makarony 20.01.11, 11:19
      Też lubię makarony chociaz uzywam je prawie zawsze do zup ale tez nie lubie takiego al dente
      o twardości martenzytu chociaż taki rozgotowany to z kolei obrzydlistwo... ;-)
      • glasscraft Re: Makarony 20.01.11, 11:31
        Z cyklu zupelnie nieprzydatnuch informacji :-) - makaron al dente ma nizszy numerek na GI niz taki ugotowany na miekko... czy to z tego powodu Wlosi robia makaron al dente - watpie, ale moze dla zdrowia warto sie pomeczyc :-D
        • linn_linn Re: Makarony 20.01.11, 12:57
          Makaron rozgotowany jest wbrew pozorom ciezkostrawny. Dla zdrowia lepszy jest al dente.
          • qubraq Re: Makarony 20.01.11, 16:39
            linn_linn napisała:

> Makaron rozgotowany jest wbrew pozorom ciezkostrawny. Dla zdrowia lepszy jest al dente.

No tak ale czyż lepszy nie jest taki akurat? ani za twardy ani za miękki - taki w sam raz? :-)
            • linn_linn Re: Makarony 20.01.11, 19:35
              Al dente jest wlasnie akurat.
              • Gość: jackk3 Re: Makarony IP: *.precisiongeo.ca 20.01.11, 20:17
                Dokladnie. 'Al dente' to nie znaczy poltwardy czy lekko twardy. On jest calkowicie ugotowany tylko podczas 'gryzienia' czuje sie go poprostu. Ma to swoje uzasadnienie, gdyz wlosi wrzucaja ugotowany makaron do sosow i on tam jeszcze 'dochodzi'.
                • lashqueen Re: Makarony 20.01.11, 21:05
                  Makaron nawet jak "dojdzie" powinien pozostać al dente :)
                  A cały wątek to niezła prowokacja :)
                  • jackk3 Re: Makarony 20.01.11, 21:46
                    > Makaron nawet jak "dojdzie" powinien pozostać al dente :)
                    Tak. W ogole to chyba jest niemozliwe wyjasnienie tego w sposob opisowy. Trzeba poprostu sprobowac tak ugotowanego makaronu.
    • shilaa Re: Makarony 20.01.11, 13:01
      A te knajpki to w Polsce? Pytam, bo ja przez cale zycie nie doczekalam sie w Polsce makaronu dobrej jakosci i ugotowanego al dente, nawet w dobrych restauracjach.
    • marghe_72 Re: Makarony 20.01.11, 22:41
      jedząc makaron chcę czuć, że jem.. makaron, a nie jakąś trudną do opisania paciaję ;-)
    • princesswhitewolf Re: Makarony 20.01.11, 23:53
      poza tym jak bardzo go rozgotujemy, tez kwestia miekkosci zalezy od odmiany makaronu. . Fakt ze makaron jest jajeczny (albo i nie) tez zmienia twardosc. Makarony z wyzsza zawartoscia semoliny sa twardsze. A z kolei "domowe" na zwyklej mace sa miekkie.

Dobrze ze swiat nie jest nudny.
      • marghe_72 Re: Makarony 21.01.11, 00:01
        dlatego każdy ma inny czas dochodzenia do stanu "ale dente" ;-)
    • linn_linn Re: Makarony 21.01.11, 10:07
      Jesli chodzi o trawienie, to wyglada to tak: trawienie rozpoczyna sie w tzw. buzi. Im dluzej "przerabiamy" makaron gryzac, tym latwiejsza praca zostanie dla przewodu pokarmowego np. zoladka. Stad latwiej trawiony jest makaron al dente, ale takze makaron tzw. dlugo w stosunku do krotkiego.
      • mhr-cs Re: Makarony 21.01.11, 10:19
        domowy to tylko wzucic
        do gotujacej wody
        i po 1-2min.wyjmowac
      • qubraq Re: Makarony 21.01.11, 12:39
        Ja przepraszam, po prostu okazuje się, że nie znałem definicji "al dente" tylko coś mi sie tam
        "ino" zdawało...mam "nauczkę" i dziękuję za naukę... Nic gorszego jak wiedza "po łebkach" ;-)
        Fascynuje mnie - poza innymi - dendrologia i... fizyka subatomowa i niestety - i tu i tam daje mi się we znaki brak gruntownego przygotowania naukowego żeby zrozumieć istotę rzeczy...
        ;-)
        • mhr-cs Re: Makarony 21.01.11, 13:08
          > i tu i tam daje mi się we znaki brak gruntownego przygotowania naukowego żeby z
          > rozumieć istotę rzeczy...
          to tylko jeden skok
          u nas,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka