Dodaj do ulubionych

Żurek fenomenalny

24.01.11, 15:05
Mam litr pięknie ukiszonego żurku żytniego - z czosnkiem, zielem i listkiem laurowym. I teraz chciała bym ugotować żurek - cudo :D Nie, żeby mi źle żurek wychodził, ale może macie jakieś swoje fajne przepisy, zrobiła bym coś innego niż zwykle :)
Obserwuj wątek
    • Gość: genny Re: Żurek fenomenalny IP: 217.11.129.* 24.01.11, 15:19
      Nie wiem, czy od razu przepis, ale dodaję kilka suszonych grzybów. Do gotowania wywaru, znaczy.
    • bene_gesserit Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 15:23
      Przepisu nie mam, bo na oko, ale zawsze paprzę łyżką chrzanu - zyskuje na głębi i sprawdza sie zwlaszcza zimą. Nieodzowny jest tez posmak wędzonki. (Niby mozna podrasowac zur grzybami, ale latwo z nimi przedobrzyc i robi sie wtedy zamiast zurku kwasna grzybowka).
      • dzioucha_z_lasu Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 15:26
        Chrzan też daję, fajnie podkreśla smak. Chyba ugotuję na wędzonych żeberkach. Dawać do tego grzybek, czy będzie za dużo dobrego?
        • bene_gesserit Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 15:48
          Ja bym nie dawala chyba. Albo nie wiem.
          :)
          • dzioucha_z_lasu Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 16:01
            Dam, a co tam :D Jeden grzybek chyba nie zaszkodzi, będzie na bogato :-D
            • Gość: marbor1 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 24.01.11, 16:42
              Ja robię żurki i z grzybkami i z chrzanem. Oba są bardzo dobre.
              Zazwyczaj tak na 4 talerze daję 3-4 kapelusiki grzybków, uprzednio je moczę i później podgotowywuję. Pokrojone grzybki w paseczki i wywar dodaję do żurku.
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 17:04
      Miast wędzonki daj jedną białą kiełbasę . Lepiej komponuje się z żurem i nie tłamsi jego smaku. Dodaj też trzy łyżki(nie więcej) kaszy gryczanej.Jak kasza bedzie gotowa wybierz kiełbasę, pokrój w plastry,żur zaciągnij porządną smietaną,dodaj zieloną pietruszkę i każdemu do miseczki jajo na półtwardo w połówkach.Zachowasz smak żuru bez wtrąceń grzybowo wędzonkowych,piękny efekt wizualny,a kasza zmieni wodziankę żurową w fajną zupę marki żur ze śmietaną
      • Gość: x moja wersja ma jeszcze majeranek :D IP: *.unitymediagroup.de 24.01.11, 17:18
        a zamiast kaszy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
        • bene_gesserit Re: moja wersja ma jeszcze majeranek :D 24.01.11, 17:34
          Ziemniaki, biala kielbasa i majeranek plus ew jaja są oczywiste :)
          Kasza jako dodatek do zuru to cos jak zur ze śledziem :/
          • dzioucha_z_lasu Re: moja wersja ma jeszcze majeranek :D 25.01.11, 12:34
            E, żur ze śledziem jest niezły! Jadłam, w zasadzie to była taka kwaskowa zupa rybna na bazie ukiszonego zurku. Przyznam, że miałam obiekcje, ale jak spróbowałam - przeprosiłam :D
            • bene_gesserit Re: moja wersja ma jeszcze majeranek :D 25.01.11, 15:30
              To mozliwe, ale do tego trzeba lubić śledzie :)
              • dzioucha_z_lasu Re: moja wersja ma jeszcze majeranek :D 25.01.11, 15:38
                Można wrzucić dorsza, albo inną mirunę :D
      • dzioucha_z_lasu Re: witaj 25.01.11, 12:32
        O, z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania następnym razem, bo kolejny żurek sie kwasi :) Ten przepis kojarzy mi się jakoś tak wiosennie, nie wiem czemu. Może przez to, że ta zupa wydaje mi się lżejsza niz taki zimowy, mięsny żur
    • Gość: aqua48 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 24.01.11, 17:55
      Ja robię zawsze na wywarze z wędzonki i warzyw, czosnek też musi być. Nie dodaję ziemniaków do zupy, tylko wcześniej ugotowane i utłuczone podsmażam mocno na maśle (na niczym innym tak nie smakują) i na talerz kładę takie zezłocone, gorące, pachnące ziemniaki i zalewam żurkiem. Nie potrzeba kiełbasy ani jajka.
    • Gość: yśty Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 18:19
      wiano.eu/article/353
      www.doradcasmaku.pl/przepis/27067/zurek-na-kaszy-gryczanej.html
      tylko nie dawaj ziemniaków bo wyjdzie kitówa
      • Gość: aqua48 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 24.01.11, 18:46
        Przepraszam, ale żurek to jest dla mnie gładka zupa z zakwasu robionego z wody i mąki, a to co podaje yśty, to zupa z kaszy. Raczej coś w rodzaju krupniku?
        • Gość: ysty Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 18:57
          nie mam ambicji byc wynalazcą.Gładka zupa z wody i maki to zakwas. Jak dodajesz mięso i ziemniaki to otrzymujesz żurek,a jak kaszę to już krupnik?
          Po co dywagować.Po prostu zrób, a się przekonasz. Ja przepis zmodyfikowałem przez zmniejszenie ilości kaszy i odrzucenie ziemniaków bo robiła się z tego kitówa.Kaszę gotowałem aż do granicy rozgotowania. Oczywiście kaszę paloną.
          Tego ze śledziem nie próbowałem,aż taki ortodoks ze mnie nie jest.
          Zważ,że w temacie miało być fenomenalne rozwiązanie.
          • Gość: aqua48 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 24.01.11, 19:18
            Dla mnie zakwas to surowa podstawa do zupy (żurku albo barszczu, białego i czerwonego). Zupa to już coś ugotowanego. Żurek musi być kwaskowaty, a tu każą dać kwasek cytrynowy, którego nie używam. Dlatego zastanawiam się nad smakiem, czy ta zupa przypomina krupnik? Dać więcej kwaśnej śmietany?
            Poza tym jestem ze szkoły, która kaszę gryczaną podaje z kefirem albo jogurtem (inaczej podobno nie przyswaja się wit B). Za śledzia w zupie też podziękuję, średniowieczne rozwiązania zostawmy archeologom.
            • Gość: yśty Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 19:37
              Do dzisiaj taki żur ze śledziem napotkasz w Polsce południowo wschodniej.Kwaśność żuru jako zupy reguluję ilością zakwasu. Kwasku nie daję bo nie mam.Kasza wcale nie dominuje w zupie.Smietanę daję słodką 30tkę.
              Kaszę gryczaną jem ze skwarkami i popijam zsiadłym mlekiem.Wczesniej wybieram z niej witaminy z grupy B.
              • Gość: aqua48 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 24.01.11, 19:45
                Kwaśnego mleka nie trawię, kaszę jem z wit. B w środku, nie wydłubuję jej, bo musiałabym włożyć okulary do czytania, a leniwa jestem, rodzinę mam w południowo-wschodniej Polsce, ale żuru ze śledziem nie znają... A w przepisie który podałeś (tym z kaszą) NIE MA MOWY o zakwasie. Stąd moje pytania.
                • Gość: yśty Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 19:59
                  bo go robią na bazie kwasku i przypraw,a ja zrobiłem z żurem butelkowanym i wyszedł FENOMENALNY.Pierwszym razem dałem wszystko prócz tych sztuczności,potem zmniejszyłem ilość kaszy i wywaliłem ziemniaki.
                  • Gość: ysty Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 20:23
                    nasze wyobrażenie o żurku jest ubogie,spłycone do kilku rozwiazań-co zresztą wynika z zapisów na tym forum.
                    Proszę przeczytac to:
                    www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Jezowski-zur-z-ziemniaczkami
                    Żur to „niemiecka nazwa ; od 15. wieku ogólne, przejęte na całym Zachodzie słowiańskim (u nas, Słoweńców, Czechów, Łużyczan), a od nas na Rusi; z niem. sūr (dziś sauer), ” (A. Brückner, „Słownik etymologiczny języka polskiego”, Warszawa 1970). Nie istnieje regionalizacja Polski pod względem sposobu przygotowania zakwasu. Aby otrzymać zakwas, podstawowy składnik żuru, zalewa się mąkę żytnią wodą i pozostawia w ciepłym miejscu do zakiszenia. W Polsce środkowej żur gotowany jest na razowej mące żytniej lub owsianej. W XVIII wieku żur był powszechną potrawą spożywaną zarówno w chłopskich domach jak i na dworach. Na wsi łowickiej „Żur gotowano z tzw. stawianego borscu, który kiszono z razówki lub żubrowin, tj. z resztek mąki wydobytej spod kamienia młyńskiego. Z tego zakwasu tworzyły się fusy zw. gręzami, które najczęściej odlewano dla trzody chlewnej. Barszcz zakwaszano również na skórce chleba, dodając do niej po łyżce mąki żytniej i pszennej. Niektórzy dokładali jeszcze do tego obraną cebulę. Żur gotowano najczęściej na samej wodzie i nazywano go wówczas białym. Ponadto gotowano go na kapuście słodkiej, burakach ćwikłowych, kaszy jaglanej, grzybach suszonych, marynowanych lub kiszonych oraz na mięsie wieprzowym, króliczym lub zajęczym. Żur kraszono słoniną, olejem, śmietaną lub mlekiem. Jedzono go z ziemniakami, kaszą, kluskami lub z grochem” (J. P. Dekowski, „Z badań nad pożywieniem ludu łowickiego (1880-1939)” [w] „Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi”, Seria Etnograficzna nr 12, Łódź 1968). Jeżowski żur z ziemniaczkami przygotowywany jest według starej receptury przekazywanej ustnie z pokolenia na pokolenie. Obecnie w jednej z jeżowskich rodzin blisko stuletnią recepturę wykorzystuje już czwarte pokolenie. Wysoka jakość i wyjątkowy smak jeżowskiego żuru z ziemniaczkami wiążą się z pochodzeniem półproduktów i tradycyjnej receptury.
                    • bene_gesserit Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 20:36
                      No tak tak, tylko mozna krocej.

Ale to oczywiscie milo, ze linkujesz zrodlo :)
          • felinecaline Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 19:54
            Jestem zurozerca i dla mnie zakwas to surowiec, ktorego uzywa sie do produkcji tej wspanialej zupy.
            Natomiast absolutnie nie widze i nie czuje i nie strawilabym obecnosci w nim kaszy jakiejkolwiek, w ogole nie lubie krupniku a juz zwlaszcza skislego.
            Grzybek ujdzie z trudem.
            Natomiast w zurze powinien sie znalezc i to w duzych ilosciach czosnek, pieprz, nieco majeranku, ziele angielskie i listek "bobkowy". no i "smak" z kosci i wedzonki.
            Ale to w takim "bogatszym zurze".
            W "zurze Żenionym" natomiast pokrojone w kostke ziemniaki.
            Kasza natomiast obowiazkowo ze skwarkami z boczku, choc ujdzie i z sosem miesnym.
            Kefirek, zsiadle mleko lub w ostatecznosci jogurt dopelnia calosci tej delicji.
            • Gość: yśty Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 20:01
              a skąd wiesz? czy bys nie strawiła w nim kaszy?.Spróbuj
              • Gość: yśty Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 20:04
                a tu masz coś na spuszczenie tam i ówdzie. Też kasza(jaglana) w zurku
                www.astromagia.pl/zdrowie-i-uroda/diety/6034-szczuplejsza-w-tydzien
                • bene_gesserit Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 20:37
                  Są ludzie, ktorzy jadaja fasolkę szparagową w czekoladzie, a parowki w suszi. I tez jest o tym w necie, tylko niczego to nie dowodzi.
        • dzioucha_z_lasu Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 12:37
          Gość portalu: aqua48 napisał(a):

> Przepraszam, ale żurek to jest dla mnie gładka zupa z zakwasu robionego z wody
          > i mąki, a to co podaje yśty, to zupa z kaszy. Raczej coś w rodzaju krupniku?

Przepisów na żurek jest mnóstwo - czemu nie z kaszą? Ja w każdym razie spróbuję, bo mnie ten pomysł zaciekawił
      • bene_gesserit Re: Żurek fenomenalny 24.01.11, 20:01
        > rel="nofollow">www.doradcasmaku.pl/przepis/27067/zurek-na-kaszy-gryczanej.html

Mniam, mniam. Wegeta, cukier, kwasek cytrynowy i zero zakwasu. Pyszna zupka, i w dodatku zurek :/
        • dzioucha_z_lasu Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 12:49
          Ale bene - tu jest wersja tego przepisu przerobiona przez yśtego forum.gazeta.pl/forum/w,77,121304299,121308863,witaj.html
          Wydaje mi się całkiem sensowny, jest bez ulepszaczy i na zakwasie. Poświęcę się, ugotuję, sprubuję i opiszę wrażenia :D Chociaż myślę, że może byc niezły, przecież kasza gryczana to nie to samo co pęczak w krupniku, zupełnie inny smak. A palona kasza gryczana może się faktycznie całkiem nieźle komponować ze smakiem żurku
    • Gość: gość Re: Żurek fenomenalny IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 21:04
      u moich dziadków żurek był z dużą ilością czosnku i majeranku, na wędzonce, z tartym świeżym chrzanem, jajem, ziemniakami i pokrojonym w kostkę chlebem razowym. Obowiązkowo na dobrym zakwasie.
      Ten chleb mnie nigdy jakoś nie przekonywał, więc nie wiem jak to smakowało, a teraz z ciekawości próbowałam coś wyguglować i nie znalazłam żadnego przepisu z chlebem (no chyba że dodanym do zakwasu), dlatego bardzo jestem ciekawa czy ktoś z Was zna ten zwyczaj, czy to domowy wynalazek moich dziadków :)
      Jak dla mnie, żurek musi być odpowiednio kwaśny, mieć w sobie dużo wędzonki i czosnku, i wtedy to już nawet jajo, chrzan i ziemniaki nie są mi do szczęścia potrzebne:) Ale ja jadam wyłącznie zupy które są kwaśne lub/i na wędzonce:)
      • ewkka Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 11:00
        Pytanie było o nasz sposób na żur - może inny od tego, który gotuje autorka. I Yśty taki podał. Jeżeli dopuszczalna jest ogórkowa z ryżem to dlaczego nie żur z kaszą. jadłam żur z maleńkimi mini pyzami i muszą stwierdzić, że był ok. Tak się w domu właścicielki zajazdu gotowało od zawsze. Niedawno ktoś na forum zakwestionował pomidory i ocet w barszczu ukraińskim bo nie zna takiego smaku z domu rodzinnego a przecież tak gotują na Ukrainie ale moja kijowska koleżanka nie używa octu tylko nasz polski zakwas albo sok z cytryny.
        Ja kaszy nie używam i się nie skuszę bo gryczana toleruję jedynie w kaszance. Tak jak nie mam u mnie tradycji gotowania krupniku z pęczakiem. A mój żur jest gotowany na wywarze z żeberek i warzyw. Oczywiście i ziele i listek tez jest. Do wywaru dodaję zakwas. Na patelni podsmażam chudy boczek z pokrojona cebulą i dodaję do żuru. Doprawiam, roztartym czosnkiem z sola i dosypuje dużo majeranku. Podaję obowiązkowo z jajkiem na twardo.
    • Gość: maya Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 11:50
      ja często gotuję żurek na żeberkach białych oczywiście dodaję chrzanu ale z umiarem a do tego osobno ziemniaki polane skwareczkami oraz żeberka z zupy,mojej rodzinie czasami taki obiad smakuje i robi się go szybko
      • Gość: GMK Re: Żurek fenomenalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:27
        Do żurku dodaję jajko i kiełbasę. Ale oba te składniki kroję w kosteczkę tak jak na sałatkę.
        Korzyść podwójna, bo podgrzeją się lekko w zupie a ponadto łatwiej się je zajada łyżką,bo polowanie na połówkę jaka w głębokim talerzu wygląda komicznie.
        • Gość: aqua48 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 25.01.11, 13:19
          Jajka do zupy kroję zawsze w ósemki, a żurku z kaszą gryczaną muszę spróbować, ale dla pewności ugotuję kaszę osobno za pierwszym razem i połączę na talerzu, bo jakby mi, albo co gorsza rodzinie nie smakowało...
    • Gość: Darek Re: Żurek fenomenalny IP: *.doplaty.gov.pl 25.01.11, 13:18
      A spróbujcie kiedyś żuru z białą kiełbasą, ziemniakami, doprawionego suto czosnkiem, majerankiem, zielem angielskim, i do tego pokrojony w kostkę twaróg. Tylko musi być to taki żur, jak moja żona robi - najlepszy :) gęsty, kremowy, no pycha.
      Twaróg oczywiście do środka zupy przy nalewaniu. Całkowicie nowe doznanie.
      • dzioucha_z_lasu Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 13:42
        Też fajne! Twaróg pewnie tłusty? Obawiam się, że najbliższym czasie moja rodzina będzie karmiona żurkiem w różnych postaciach :D
        • Gość: evro444 Re: Żurek fenomenalny IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.11, 15:43
          dziołcha proponuję użyć kaszy ale perłowej do grzybowej i to jest to, a żurek ostaw (no ewentualnie z twarogiem ujdzie bo on zachowa się w zupie pewnie jak smietana)
          • dzioucha_z_lasu Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 15:51
            Ale czemu? Nie przeraża mnie pomysł dodania kaszy do żurku, nie wydaje mi się, żeby to było jakieś obrzydliwe, albo średnio jadalne połączenie. Kiedyś łączenie drobiu z krewetkami wydawało mi się dziwne i nie do przyjęcia, a odkąd spróbowałam, jak to smakuje - jest to zupełnie normalne :) Z resztą, jak widać w tym wątku - nie ma jednego jedynego właściwego żurku. Skoro moze być z serem, to może być tez z kaszą :)
            • alina.g.t Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 16:20
              Dodaję pokrojoną w kostkę i przesmażoną kiełbasę polską z cebulką. Nie uznaję innych kiełbas w żurku. Z przypraw majeranek i czosnek. Ostatnio dodaję też domową, własnej roboty vegetę.
              Podaję z jajkiem gotowanym na twardo.
          • bene_gesserit Re: Żurek fenomenalny 25.01.11, 17:02

Tak tak - pęcak w grzybowce jest trafiony. W dodatku jesli grzybowa postoi, nastepnego dnia kasza zabarwia sie na sliczny zloty kolor.
            • Gość: aqua48 Re: Żurek fenomenalny IP: *.aster.pl 25.01.11, 17:07
              Dla mnie grzybowa tylko z łazankami, albo z makaronem z naleśników. Pęcak dla mnie nie pasuje do niczego, omijam go dużym łukiem od dzieciństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka