Dodaj do ulubionych

Tatar inaczej

08.02.11, 09:07
Jeden chcę zrobić tradycyjnie: mięso wołowe, ogóras kiszony, cebula, jajo.
Drugi chcaiłabym jakoś INACZEJ. Da radę ?: mięso cielęce, papryka czerwona, cebula, jajo ?
A może macie jakieś inne tipy, bo maraton tatarowy mam w ten weekend...
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: Tatar inaczej 08.02.11, 09:08
      Acha, zapomniałam dodać, że to pod wódeczkę. Nie wiem,czy to ma znaczenie.
      • Gość: dominika Re: Tatar inaczej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.11, 09:16
        Dzień dobry, bardzo smaczny jest tatar z łososia lub ze śledzia.Pozdrawiam.Dominika
        • bijatyka Re: Tatar inaczej 08.02.11, 09:17
          Gość portalu: dominika napisał(a):

> Dzień dobry, bardzo smaczny jest tatar z łososia lub ze śledzia.Pozdrawiam.Domi
          > nika

A czy możnaby tak bardziej jak w szkole ? Łosoś i co ? I odpowiednio: śledź i co ? (bo wódeczka, to wiem)
          Dziękuję z góry.
          • Gość: gosc 1x2 Re: Tatar inaczej IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.11, 09:52
            bijatyka napisała:

> A czy możnaby tak bardziej jak w szkole ? Łosoś i co ? I odpowiednio: śledź i c
            > o ? (bo wódeczka, to wiem)
            własnie

• mhr-cs Re: Tatar inaczej 08.02.11, 09:14
      bijatyka napisała:

> A może macie jakieś inne tipy, bo maraton tatarowy mam w ten weekend...
      ze wszystkiego mozna zrobic a la tatar,
      mi odpowiadaja tez swieze ryby na to,
      • bijatyka Re: Tatar inaczej 08.02.11, 09:15
        Ale poprosiłabym dokładniej. Ryby i co ?
        • momas Re: Tatar inaczej 08.02.11, 09:29
          Proszę, tu sprawdzone przez uczestnikow tego forum
          tu tatar z łososia:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50246570,50246570.html
          ze śledzia:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86625034,86625034.html
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36106782,36106782.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,77,54310025,54310025,tatar_ze_sledzia_pychota_.html
          • bijatyka Re: Tatar inaczej 08.02.11, 09:35
            Ooooo ! To ze śledzia do mnie przemawia. Bo to : kilka kropli Worcestershire sosu, to chyba nie po polsku jest.
            • owczarro Re: Tatar inaczej 08.02.11, 10:19
              ja robię tatar z łososia jak w sushibarach:
              posiekana ryba
              posiekany por
              mirin (japońskie słodkie wino)
              olej sezamowy
              sos sojowy
              prażony sezam
              tajski sos chili (sriracha)
              odrobina miodu
              jajko

Smacznego,
              pozdrawiam
    • sonia.2009 Re: Tatar inaczej 08.02.11, 12:38
      no to moze surowa wieprzowinka? pod wodke chyba nie zaszkodzi ;-) a i dodatkowu kick bedzie
      • ania_m66 Re: Tatar inaczej 08.02.11, 13:27
        sonia.2009 napisała:

> no to moze surowa wieprzowinka? pod wodke chyba nie zaszkodzi ;-) a i dodatkowu
        > kick bedzie

nie zaszkodzi i bez wodki. jak widac jeszcze nie wysciubilas nosa poza polske, a szkoda. juz u twoich zachodnich sasiadow zza miedzy nie ma piekarni/rzeznika/ kiosku, ktore nie sprzedawalyby polowek bulki ze swiezym miesem wieprzowym doprawionym sola i pieprzem i posypanym cebulka. nazywa sie toto "hackepeter" albo mett(brötchen).
        zapewne zaszokuje cie fakt, ze nikt po konsumpcji smakolyku nie umarl.
        rowniez ja nizej podpisana, ktora taka doprawiona wieprzowine jada nawet bez chleba.
        z tym, ze tatar wieprzowy musi byc naprawde swiezy, tj. zmielony i skonsumowany tego samego dnia
    • Gość: Inka Re: Tatar inaczej IP: *.icpnet.pl 08.02.11, 12:47
      tatar z wołowiny +
      - kapary
      - oliwki
      - kapary + oliwki
      - grzyby marynowane
      - pieprz marynowany (zielony, czerwony itp)
      - czosnek marynowany
      - czosnek w oliwie
      oczywiście nie wszystko na raz :)

• bijatyka Re: Tatar inaczej 08.02.11, 13:31
        No no no...
        • olejanka Może tatar po francusku? 08.02.11, 14:25
          ... Francuzi jadają w formie identycznej, jak my, ale z innymi dodatkami. Ewentualnie w bistro możesz dostać taki tatar sekundę ścięty na patelni, w środku oczywiście surowy.
          Na 500-600 dobrej siekanej wołowiny potrzebujesz: łyżkę musztardy z Dijon, 3-4 łyżki oliwy, łyżeczka sosu worcestershire, po 2 łyżki stołowe natki i świeżego estragonu, wszystko mieszasz, doprawiasz solą i czarnym pieprzem, podajesz w towarzystwie żółtka, kaparów, drobno krojonej cebulki lub szalotki, musztardy, ketchupu i ziół. Mmmm!
      • ania_m66 dlaczego nie wszystko na raz? 08.02.11, 16:51
        do pieprzu marynowanego mozna wszystko z tej listy na raz.
        • Gość: Inka Re: dlaczego nie wszystko na raz? IP: *.icpnet.pl 08.02.11, 17:58
          Chcesz do dodaj wszystko na raz.
          Ja odradzam, za duży misz-masz,w rezultacie pewnie wyszłoby kwaśne mięso o smaku warzywnej breji i nie dałoby się rozpoznać co jest w środku.
          Ale oczywiście kwestia podania, jeśli każdy sobie sam miesza to można mu podać wszystko, sam sobie dobierze do smaku co chce.
          • ania_m66 Re: dlaczego nie wszystko na raz? 08.02.11, 18:15
            no ale klasyczny przepis opiewa przeciez na drobniutko pokrojone: cebulke, kapary i grzybki. tudzez maslo sardelowe. tudziez zoltko (ja wole dac odrobine majonezu) i sos worcester.
            i fakt, najlepiej niech wszystkie dodatki stoja sobie w osobnych miseczkach i niech kazdy rozdziabdzia sobie indywidualnie.
            • Gość: Inka Re: dlaczego nie wszystko na raz? IP: *.icpnet.pl 08.02.11, 19:19
              O, dzięki, przypomniałaś mi o anchovies do tatara.

Żółtko u mnie na specjalne życzenie. Sama nie dodaję do tatara bo nie lubię a zauważyłam, że coraz więcej osób boi się surowych jaj.
              • ania_m66 Re: dlaczego nie wszystko na raz? 08.02.11, 19:24
                aaa, i jeszcze czasami pare kropel oliwy dodaja niektorzy
                • marciasek Re: dlaczego nie wszystko na raz? 08.02.11, 21:15
                  tak tak, oliwa jest doskonałym dodatkiem i z powodzeniem zastępuje surowe jajko, którego niektórzy się boją
                • Gość: Inka Re: dlaczego nie wszystko na raz? IP: 62.21.75.* 09.02.11, 11:00
                  No tak, oliwa to podstawa, bo to się musi lekko mazać, niektórzy zastępują ją wodą. :)
                  Muszę spróbować z tym majonezem choć brzmi dość dziwnie i już widzę, jakie niektórzy będą mieli miny. :D A przecież to żółtko i oliwa tylko. ;)

I znów się okazuje, że niby taka prosta podstawa a 100 sposobów na nią. :)
    • qubraq Re: Tatar inaczej 08.02.11, 16:10
      Ja jestem zwolennikiem tatara tylko klasycznego - z mięsa wolowego :-)
    • mel.la Re: Tatar inaczej 08.02.11, 19:17
      Przepis na filet amerykanski:

300g tatara
      2-3 lyzki majonezu
      2 lyzki ostrej musztardy
      tabasko - kilka kropli
      troche papryki mielonej i chili
      sos worchester
      1 cebula
      sol, pieprz

Wszystkie skladniki wymieszac, posmarowac pieczywo i posypac posiekana cebula
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka