Dodaj do ulubionych

Mexican food - szukam przepisu na enchilade!

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.02, 12:42
Bede wdzieczna za jakies porady; mam ambitny plan zrobienia enchilady
wegeterianskiej. Glownie intryguje mnie sposob zrobienia kukurydzianych
plackow. Bede wdzieczna za pomoc bo obiad tuz tuz ....
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: *.uninet.net.mx 10.03.02, 00:18
      Gość portalu: koala napisał(a):

> Bede wdzieczna za jakies porady; mam ambitny plan zrobienia enchilady
      > wegeterianskiej. Glownie intryguje mnie sposob zrobienia kukurydzianych
      > plackow. Bede wdzieczna za pomoc bo obiad tuz tuz ....

Hej koala!
      Sa dwa glowne rodzaje enchilady - "enchilada verde", z zielonym sosem (salsa),
      lub "enchilada roja" - z czerwonym sosem. Do zielonego uzywa sie zielonych
      pomidorow - w Meksyku nazywaja sie "tomate" - nie widzialem ich w Polsce.
      Czerwony, normalny pomidor to "jitomate". Oprocz tego do zielonego dodaja male,
      zielone "chile", i czasami awokado. Do czerwonego sosu to samo, tyle ze czerwno
      pomidory i czerwone "chile". No i oczywiscie bez awokado.
      Sama enchilade przygotowuje sie tak: najpierw smazysz przez okolo 2 minuty
      tortille w oleju, nastepnie kladziesz ja na talerzu, posypujesz miesem (z
      kurczaka, np.), i polewasz to wszystko sosem. Nie jest to nic trudnego, jak
      widzisz.
      Tortille przewaznie kupuje gotowe, ale sprawdze, jak je przygotowuja.
      Pozdrawiam!
      Arek
      arek_chmielowski@yahoo.com.mx
      • Gość: koala Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: 217.96.109.* 17.03.02, 12:39
        Dzieki Arku!
        Widze - malo kto robi takowe potrawy, bo tylko Ty sie odezwales. Tego dnia
        kiedy szukalam pomocy, jakos sama pokombinowalam. A ze lubie wymyslac, nawet
        bylam z siebie zadowolona. Intryguja mnie tylko same tortille, ciezko znalezc
        sposob ich przygotowania. Kupilam maczke kukurydziana, ale teraz juz wiem ze
        raczej nalezy uzyc kaszki. Moze jakos sama dojde do tajnika przygotowania
        pysznych meksykanskich placuszkow.
        Ale ....wciaz czekam na Wasze rady....
        pozdr. wiosennie
        koala
        • Gość: Arek Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: *.prodigy.net.mx 23.03.02, 20:56
          Hej koala!
          Nie dziwi mnie ze malo kto robi takie potrawy, bo enchilada to potrawa typowo
          meksykanska, nie wiem gdzie mozna ja spotkac w Europie. Akurat nie jest moja
          ulubiona :)
          Co do tortilli zas, to robi sie ja ze specjalnej masy, na ktora niestety nie
          mam przepisu. Tutaj wszyscy kupuja tortille w specjalnych "tortilleriach", nie
          znam nikogo kto by robil je w domu. Ale zapytam sie kobiety, ktora je
          sprzedaje, jak sie je robi.
          Jezeli interesuje cie jakas inna potrawa kuchni meksykanskiej, to pisz! Chetnie
          odpisze. W zwiazku z moja praca podrozuje duzo po roznych regionach Meskyku (na
          stale mieszkam w Ciudad de Mexico), i w kazdym miejscu szukam jakiejs typowej
          potrawy regionalnej. Obecnie jeste mw miescie Oaxaca, tutejsza kuchnia jest
          wspaniala!
          Czekam na odpowiedz!
          Arek
          • Gość: Warka S Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 12:48
            Muszę przyznać, że mnie zaintrygowałeś. Uwielbiam meksykańską kuchnię,
            aczkolwiek znam ją jedynie z przepisów o których nigdy z pewnością nie można
            powiedzieć, że są oryginalne. Skoro enchilada nie, to co byś polecał Z
            PRAWDZIWIE meksykańskich przepisów ?
            • Gość: Arek Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: *.vianetworks.com.mx 27.03.02, 02:16
              Gość portalu: Warka S napisał(a):

> Muszę przyznać, że mnie zaintrygowałeś. Uwielbiam meksykańską kuchnię,
              > aczkolwiek znam ją jedynie z przepisów o których nigdy z pewnością nie można
              > powiedzieć, że są oryginalne. Skoro enchilada nie, to co byś polecał Z
              > PRAWDZIWIE meksykańskich przepisów ?

Witaj Warka!
              Enchilada jest jak najbardziej typowa meksykanska potrawa, jednak nie przepada za
              nia. Jak juz pialem, sa enchiladas verdes, enchiladas rojas, enchiladas de mole -
              zamiastr sosem z pomidorow i chile polane sa sosem "mole", oprocz tego
              entomatadas - tortille polane sosem wylacznie pomidorowym, enfirjoladas - polane
              taka "papka" z fasoli, i wiele innych...
              Z prawdziwie meksykanskich dan polecam POZOLE - pyszna zupe z miesem i kukurydza!
              To naprawde pychota. Jako ze kazda gospodyni ma swoj wlasny przepis, zapytam
              tesciowej - jej pozole smakuje mi najbardziej.
              Wkrotce sie odezwe!
              Pozdrawiam,
              Arek
    • Gość: Anza Cos jednego jest enchilada i cos innego jest... IP: *.prodigy.net.mx 30.03.02, 08:04
      Jak naprawde, to nie chcialabym krytykowac co napisal Arek, bo ma racje z tym
      tomate i jitomate, etc..., ale cos innego to jest enchilada i cos innego
      sa "Chilaquiles".
      Enchiladas robi sie w ten sposób:
      Zrzucasz tortille (placek kukurydzowy) na olej na jedna chwile, tylko zeby sie
      ogrzal y troszke przysmazyl, ale zeby nie zrobil sie twardy. Potem polozysz na
      talerzu jeden po jednym wkladajac zdrobnialego kurczaka, zamykasz tortille y
      polewasz sosem zielonym albo czerwonym.
      Sos czerwony po Meksykañsku(bo chyba nie ma pomidorów zielonych w Polsce):

Gotujesz jakies 2 niewielkie pomidory, 3 chile zielone, jeden krazek cebuli.
      Jak wszystko sie ugotuje (jakies 10 minut), trzeba wszystko zmielic z zabkiem
      czosnku i sól.

Juz na talerzu, mozesz posypac ta potrawe posiekana salatka, serem bialym i
      pokrojonym avocado.

Chilaquies róznia sie od enchiladas, jakze placki musie stwardniec w jakiejs
      torebce papierowej, pokrojone na 4, smazy sie potem na oleju, az zmiena kolor
      na jasno brazowy. Sos robi sie tak samo, ale w wiekszej ilosci. Ten sos wlewa
      sie do garnka, w którym nagrzewa sie troche oleju. Trzeba podlac troche wody.
      Jak sos zawrzy, wklada sie wszystkie cawalki placków do garnka, na malym ogniu
      az zmiekna, ale nie trzeba ich mieszac za bardzo bo sie rozchodza bardzo latwo.

Podaje sie na talerzu, posypuje sie rozdrobnionym kurczakiem, mozna dodac jak
      sie lubi cieniutkie krazki cebuli, lyzke smietany i biely serek (wsystko to na
      wierzchu).

Smacznego
      • Gość: Arek Inna meksykanska potrawa IP: *.vianetworks.com.mx 01.04.02, 21:53
        Witam!

Zdobylem od tesciowej przepis na typowo meksykanska potrawe – “Chiles en
        Nogada”. Jest to chili nadziewane masa miesno – owocowa, tutejsze danie
        narodowe. Spozywa sie ja glownie na dzien niepodleglosci, 15 sierpnia. Oto
        skladniki:

Nadzienie:
        mieso wieprzowe
        1 gruszka,
        1 jablko,
        1 brzoskwinia,
        1 banan,
        rodzynki,

Sos:
        ok. 1 kg orzechow wloskich,
        wino CINZANO,

Pozostale skladniki:
        1 jajko,
        maka,
        owoc granatu
        czosnek,
        sol i pieprz
        zielona papryka

Najpierw nadzienie:
        Mieso i owoce (bez rodzynek) nalezy pokroic na bardzo drobna kosteczke. Na
        patelni podsmazamy mieso z rozdrobnionym czosnkiem, nie za dlugo, aby mieso nie
        zrobilo sie suche, dodajemy sol i pieprz, wg. uznania. Do miesa dodajemy
        pokrojone owoce, i smazymy wszystko na wolnym ogniu, mieszajac, az zrobi sie z
        tego masa. Na koniec smazenia nalezy dodac rodzynki.

Teraz chili. Nie wiem, czy bedzie mozna dostac w Polsce zielone papryczki
        chili, wiec mozna w zamian uzyc zielonej papryki. Papryke myjemy, kladziemy na
        ogniu aby troche sie podpiekla, po czym obieramy za skorki, wycinamy gniazdo
        nasienne i nadziewamy masa miesno – owocowa. Zamykamy papryke, najlepiej
        spinajac wykalaczka. Ubijamy bialko na sztywna piane, dodajemy zoltko i
        mieszmy. Papryke obsypujemy maka, zanurzamy w masie jajecznej i podsmazamy
        chwile na patelni.

A teraz sos:

Do miksera wsypujemy orzechy wloskie (musza byc obrane ze skorki – najlepiej
        najpierw namoczyc ja w goracej wodzie, bedzie latwiej obierac), oraz wino.
        Miksujemy orzechy z winem, aby powstal gesty sos. Niestety, nie mam dokladnych
        proporcji, ile powinno byc wina a ile orzechow, trzeba troche
        poeksperymentowac, aby sos byl gesty.

I final:

Kladziemy papryke na talerz, polewamy sosem z orzechow, ale tylko 2/3 czesci
        papryki!! Tak aby 1/3 czesc, po lewej stronie papryki pozostala zielona. 1/3
        czesc papryki (po prawej stronie) posypujemy czerwonymi kuleczkami granatu. Na
        srodkowej czesci pozostawiamy sam sos. Powinno wygladac to tak: lewa czesc
        zielona, srodkowa biala, prawa biala posypana granatem. I mamy danie w kolorze
        meksykanskiej flagi.

Proporcje nie sa zbyt dokladne, jako ze przepis nie jest z zadnej ksiazki, wiec
        polecam wszystkim wyprobowanie tego wg wlasnego uznania.

Pozdrawiam!
        Arek
        • Gość: gzgzgz Re: Inna meksykanska potrawa IP: *.osw.waw.pl 04.04.02, 11:15
          super potrawa arku!!
          a tak mniej wiecej nie spytalbys tesciowej ile tego miesa wieprzowego (zmielone
          moze byc?) trzeba?
          pozdrawiam
        • Gość: gzgzgz Re: Inna meksykanska potrawa IP: *.osw.waw.pl 04.04.02, 12:19
          super potrawa arku!!
          a tak mniej wiecej nie spytalbys tesciowej ile tego miesa wieprzowego (zmielone
          moze byc?) trzeba?
          pozdrawiam
    • Gość: tamara Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: *.um.man.koszalin.pl 04.04.02, 14:43
      Podplomyki (tortillas)
      350 g maki i 1 lyzke oliwy zmieszac z odpowiednia iloscia wody, aby stworzyc
      elastyczne ciasto. pozostawic pod sciereczka 20 min., nastepnie podzielic na
      male kulki wielkosci 2 orzechow wloskich, i rozwalkowac cienko na okragly
      placek. Placki te nalezy "smazyc" na prawie suchej patelni, po obu stronach, az
      pokaza sie brazowe piegi.Sa dwa rodzaje tortillas, jedne robione ze zwyklej,
      bialej maki (farina blanca), drugie z maki kukurydzianej (farina de maz). Te z
      kukurydzianej sa bardziej autentyczne, a te z bialej dopiero od jakichs 80 lat,
      glownie w polnocnym Meksyku i zachodnio-poludniowych stanach, powstale na
      skutek wplywu bialych osadnikow, ktorzy nie przepadali za kukurydziana maka.

• Gość: Arek Proporcje do "Chiles en Nogada" IP: *.vianetworks.com.mx 05.04.02, 02:07
        Oto proporcje, ktore podala mi tesciowa - sa na 10 porcji.

1 kg miesa wieprzowego - nie powinno byc zmielone, tylko posiekane na drobne
        kawaleczki (troche to pracochlonne...)
        1 kg brzoskwin
        0,5 kg gruszek (twardych)
        1 duzy banan
        0,5 kg jablek
        2 lyzki rodzynek

Pozdrawiam!
        Arek
        • Gość: Arek "Mole de olla" IP: *.vianetworks.com.mx 05.04.02, 02:10
          Oto przepis na pyszna zupe meksykanska, Mole de olla. Oczywiscie pochodzi od
          mojej tesciowej :))

Proporcje na 5 osob

500 g miesa wolowego z koscia,
          500 g miesa wolowego bez kosci
          250 g marchewki
          250 g cukinii
          2 kolby kukurydzy
          250 g “chayote”, ale nie sadze zeby to warzywo bylo dostepne w Polsce; wg
          tesciowej moze je zastapic brukiew
          kilka galazek kolendry
          100 g fasolki szparagowej
          1 mala cebula
          1 zabek czosnku
          sol
          kilka ostrych czerwonych papryczek

Przygotowuje sie to w szybkowarze. Do garnka wkladamy mieso, posiekana cebule,
          zabek czosnku, sol, i zalewamy to 0,5 litra wody. Gotujemy na wolnym ogniu
          przez 45 minut. Po ugotowaniu uzupelniamy woda, tak aby starczylo na 5 osob, i
          do wywaru dodajemy warzywa: marchewke, cukinie, brukiew i fasolke pokrojone na
          drobna kostke, zas kukurydze pokrojona tak, aby z kazdej kolby wyszly 4
          kawalki. Wszystko to gotujemy jeszcze przez 5 minut (az warzywa beda miekkie).

Na patelni podsmazamy papryczki, nastepnie wrzucamy je do miksera, dodajemy
          troche wody, i miksujemy. Powstala mieszanine przez sitko wlewamy do garnka.
          Dzieki temu zupa bedzie miala smak troche pikantny, i ladny czerwony kolor.
          Podajemy z limonka.

Pozdrawiam!
          Arek
      • Gość: Ola S. Re: Mexican food - szukam przepisu na enchilade! IP: 212.244.142.* 06.04.02, 22:50

Składniki

1,5 szklanki mąki kukurydzianej
        1,5 szklanki mąki pszennej
        6 łyżek smalcu
        łyżka soli
        około pół szklanki gorącej wody

Tortille to placki cienkie i bardzo pyszne. Wykonanie ich doprawdy nie jest
        skomplikowane.

Najpierw do miski wsypuję oba rodzaje mąki i dodaję sól oraz smalec. Składniki
        rozcieram do momentu, kiedy zaczną przypominać tartą bułkę.

Teraz stopniowo dodaję wodę i zaczynam wyrabiać ciasto. Wody dodaję tyle, by
        otrzymać miękkie, elastyczne ciasto, które daje się dowolnie ugniatać.

Ciasto dokładnie wyrabiam przez kilka dłuższych chwil - żeby się nie lepiło
        podsypuję je szczodrze mąką. Kiedy stanie się gładkie i nie będzie się już
        lepić do rąk, znak, iż jest gotowe.

Tak przygotowane ciasto przykrywam lekko wilgotną ściereczką i pozwalam
        mu "dojść" do siebie przez 10-20 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i je
        rozwałkowuję na stolnicy mocno posypanej mąką na cieniutkie placki.

Jeśli placki mają być ślicznie okrągłe i kształtne, na każdy rozwałkowany
        placek kładę talerz i nożem wycinam koło. Resztę ciasta ponownie zagniatam.

Placki, w miarę ich robienia układam jedne na drugim, przesypując obficie mąka,
        by się nie skleiły. Przykrywam tez je ściereczką, żeby nie wyschły.

Kiedy mam już gotowe wszystkie placki, rozgrzewam mocno patelnię -najlepsza
        jest z grubym dnie i koniecznie nie telfonową.

Placki smażę na suchej patelni przez kilkanaście sekund z każdej strony do
        ślicznego ich zezłocenia się.

Przydatne informacje
        Przechowywanie
        Tortille doskonale się przechowuję zamrożone. Należy je przełożyć arkuszami
        papieru - np. śniadaniowego [chodzi o to, by papier się do nich nie przyklejał.
        Zamrożone tortille można przechowywać około 2 miesięcy.
        Po wyjęciu należy je włożyć na kilka chwil do gorącego piekarnika lub kuchenki
        mikrofalowej - będą jak świeże.

Polecam stronę www.mniammniam.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka