19.02.11, 09:03
u mnie to tylko
z wedzonkami i kartofle,
zanim zima sie skonczy
moze by go zrobic inaczej?
zna ktos cos ciekawszego,
dziekuje
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: Jarmuz 19.02.11, 09:29
      moze byc wszystko
      aby nie dietetycznie,
    • a74-7 Re: Jarmuz 19.02.11, 11:57
      jarmuz swietnie komponuje sie z chinskimi potrawami :-)
      np skrzydelka po chinsku ( bylo cos takiego w GP. Trzeba tylko zrobic troche wiecej zalewy do skrzydelek )Zblanszowac go szybko na kilka min a potem na wok czy patelnie i stir fry w pozostalosciach sosu - wychodzi fajna kombinacja smakow.
      • mhr-cs Re: Jarmuz 19.02.11, 12:05
        wiem ze chinska kuchnia
        ma wszystko,ale tego nie znam
        warto sprobowac,
    • znana.jako.ggigus Re: Jarmuz 19.02.11, 12:09
      z wedzonym tofu i jablkiem jeszcze lepsze!
    • roseanne Re: Jarmuz 19.02.11, 12:10
      moja babcia jadala ze skwarkami i kasza
    • gola.baba Re: Jarmuz 21.06.11, 05:07
      Dziś mam dzień czytania starych wątków na forum kuchnia. Dorzucam jednak swoje trzy grosze, bo może komuś się przyda. Jeśli o mnie chodzi, to gotowany jarmuż dopiero zimą, a obecnie używam poszatkowanego do sałatek, w najróżniejszych kombinacjach z papryką, pomidorem, oliwkami, ogórkiem, bazylią, oregano, czosnkiem, cebulą i co tam jeszcze ślina na język przyniesie.

Moja wersja zimowa:
      - jarmuż 1 szt.
      - tofu - ok. 200 g
      - pestki dyni
      - zielone oliwki
      - czosnek
      - cebula
      - imbir
      - papryczka (używam tajskie chili, 1 szt. na porcję, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy
      to zje ;), więc opcjonalnie i według gustu).

Wykonanie:
      Szatkujemy jarmuż i gotujemy, wrzucamy pestki dyni, małe kostki tofu (nie marynowałam
      go wcześniej), drobno posiekany czosnek, imbir i cebulę. Oliwki można dodać do garnka,
      lub później na talerz. Papryczki dodaję na talerz. Gotujemy makaron i gotowe.

W GP w wege wątku wkleiłam zdjęcie tego jarmużu z makaronem, ale makaron nie jest obowiązkowy, jarmuż można stosować jako dodatek do różnych dań.

Ggigus, jabłko brzmi świetnie, muszę spróbować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka