Dodaj do ulubionych

ciasto marchewkowe

21.02.11, 21:21
Mam pytanie do piekących takie ciasto. Czy Wam też kiepsko wyrasta w piekarniku?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:42
      to chyba zalezy od ilosci i jakosci spulchniacza vel proszku do pieczenia.
      z jakiego przepisu pieczesz?
      • brynia2 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:52
        ania_m66 napisała:

> z jakiego przepisu pieczesz?

Z dyniowego przepisu corriny:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91079953.html?t=1298321191397
        Dynię zastępuję marchewką, cukier miodem, no i wanilii nie daję, bo nie lubię.
        Tak sobie zerkam na to dyniowe i widzę, że ono tak samo wysokie jak moje marchewkowe. Widocznie tak musi być, ale za to jest pyszne.
    • 76karolcia76 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:51
      Ja robię takie:
      • 2 szklanki mąki
      • 1 szklanka oleju
      • 4 jajka
      • 2 szklanki dobrze utartej marchwi
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 szklanki cukru
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • opcjonalnie: orzechy, rodzynki

Jajka ucierać z cukrem i na zmianę dodawać mąkę z olejem. Następnie marchew (najlepiej wycisnąć sok) i resztę składników. Po upieczeniu można polać polewą lub posypać cukrem pudrem...

I jest super!
      • najma78 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:55
        Wyrasta bardzo dobrze.
      • brynia2 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 21:56
        Karolcia, raz upiekłam z przepisu, w którym był olej. To była porażka, z masłem mi wychodzi. Ciasta z olejem chyba mnie nie lubią ;)
        • ania_m66 Re: ciasto marchewkowe 21.02.11, 22:45
          ciasta z olejem sa dluzej wilgotne a olej praktycznie niewyczuwalny, zreszta nic dziwnego - w koncu jest neutralny w smaku.
          bryniu, ciasto na lyzeczce proszku, w szczegolnosci z marchewka badz dynia nie wyrosnie bog wie jk, nie ma sily.
          najwazniejsze, ze dobrze wyszlo :)
        • 76karolcia76 Re: ciasto marchewkowe 22.02.11, 18:06
          Ogólnie nie przepadam za ciastami z olejem i zwykle też stosuję margarynę, ale to jest własnie jedyne, w którym nie zmieniam oryginalnego przepisu (znaczy takiego, jaki dostałam), bo wyjątkowo wychodzi mi nieźle.
          To ja już nie wiem od czego to zależy wszystko...
    • rozyczko Re: ciasto marchewkowe 22.02.11, 18:14
      wazne jest rowniez aby ciasta nie mieszac za dlugo. Tylko tyle, zeby polaczyly sie skladniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka