Dodaj do ulubionych

Robaki w warzywach i owocach

IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.02.11, 11:51
Chciałam się wyżalić. Panicznie boję się robali. Nawet takich malutkich. Dodatkowo jestem wegetarianką i nie wiem czy te dwie rzeczy się na mnie tak mszczą, czy po prostu jestem przewrażliwiona. Powiedzcie, czy ktoś jeszcze odkrył, że chyba wszystka zielenina może być robaczywa.
Pomijając oczywistości typu jabłka, maliny czereśnie, śliwki i wiśnie, które kupuję jedynie u sprawdzonych osób dobrze pryskane i nie jem z sadu, porzeczek czarnych i jagód nie jadam w ogóle, to znalazłam robale między innymi w następujących roślinkach:
ziemniaki, cebula, szczypior, granat, truskawka, winogrona
i dziś co mnie przerosło w ogórkach kiszonych.
Jedyne w czym osobiście nie widziałam robaka to agrest.
Można taką fobię jakoś leczyć? Bo nie wyrobię.
Obserwuj wątek
    • 0yotte Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 11:57
      w ogórkach kiszonych???
      nie znam szkodnika, który by żarł ogórki, chyba że na etapie kiełkujących roślin, hmmm...
      • mhr-cs Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 12:05
        0yotte napisała:

> w ogórkach kiszonych???
        > nie znam szkodnika, który by żarł ogórki,
        no to nie znasz mnie,
        • 0yotte Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 12:40
          :)
          ale przeciez Ty nie jesteś szkodnikiem ;)

• mhr-cs Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 11:58
      Gość portalu: fobiarobakowa

napisalas
      > Można taką fobię jakoś leczyć? Bo nie wyrobię.

to zalezy od tego
      czy chcesz byc leczona?

• bene_gesserit Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 12:04
      Wiekszosc fobii mozna wyleczyc, metod jest kilka - najpopularniejsza to powolne oswajanie z obecnoscia tego, co budzi strach.

Problem w tym, ze robakow w owocach coraz mniej - mi sie nie zdarzyl w kupnych zaden od co najmniej pieciu lat, wszystko pryskane i robak-free. Obawiam sie wiec, ze fobii nie wyleczysz, bo nie ma czym :(
    • ladyjm Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 12:58
      idz moze na jakas hipnoze, hehe
      a serio - obawiam sie, ze w kazdej zieleninie moga byc robale jak sie ja zle przechowuje etc
    • Gość: fobiarobakowa Re: Robaki w warzywach i owocach IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.02.11, 14:09
      Pewnie jedynym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie z ekologicznej (posadzonej i niech sama rośnie do zbiorów :) ) żywności od rodziców. Chociaż w sklepach też są robaczki, głównie w brokułach. Ale serio nie spodziewałam się, że robactwo może być w każdej roślince. I nie zjadłam dziś wymarzonej od dawna ogórkowej :(
      • Gość: genny Re: Robaki w warzywach i owocach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 14:30
        Ja mogę Ci sie wydać troszkę niedostosowana, bo wcale mnie nie zrażają warzywa czy owoce z tymi, hmm, gośćmi. Nie dlatego, żebym miała upodobanie do robaczków, ale jakoś wydaje mi sie, że te roliny mają mniej pestycydów i różnych takich
      • aqua48 Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 15:26
        Dobrym, starym sposobem na robaki jest zanurzenie jarzyny (surowej) w wodzie z octem spirytusowym, robaki z kalafiora, czy brokuła wypływają na powierzchnię, potem się jeszcze dodatkowo płucze warzywo i jest zdatne do obróbki właściwej. A na dłuższą metę, to chyba musisz poczekać, aż Ci się trochę wzrok z wiekiem pogorszy...W życiu nie znalazłam robaka w ziemniaku, czy cebuli, nie wspominając o ogórkach, czy porzeczkach.
        • pluskotka Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 17:45
          Ja też nie znajduje takich niespodzianek. Raz tylko małego ślimaka w sałacie. :)
    • znana.jako.ggigus Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 18:38
      masz dojscie do fajnych warzyw i owocow, serio!
      Rady na fobię nie mam, mam fobię pająkową i wiem, jak to jest.
      (ale mam koleżankę, co to pająki/robale bierze do rąk i nic. A jak zobaczy mysz, zwyczają, ładną mysz, to piszczyi ucieka. Tak, fobie są irracjonalne, pocieszam się i nic.)
      • pluskotka Re: Robaki w warzywach i owocach 22.02.11, 19:27
        Ja boję się muchomorów i ogólnie trujących grzybów. Widzę takiego i wpadam w histerię. Dlatego nie chodzę na grzybobrania, co bardzo lubię. Ale mój żołądek znalazł na to sposób i od pewnego czasu nie trawi grzybów (bóle itd.). :)
    • Gość: pepe Re: Robaki w warzywach i owocach IP: *.fbx.proxad.net 22.02.11, 19:58
      Masz fobie, a to sie moze poglebiac z wiekiem. Lepiej idz na psychoterapie, bo za parenascie lat nic nie bedziesz mogla przelknac. Po dwoch-trzech miesiacach fobie opanujesz. Niestety, robale zdarzaja sie w wielu rzeczach, wiec lepiej zapanowac nad tym na czym sie da, bo miliardow glodnych robaczkow raczej nie okielznasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka