Dodaj do ulubionych

paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 16:45
bo ja zawsze przed i smażyłam juz nadziane, a tymczasem natknęłam się na opinie, że to błąd w sztuce. no i jasna obwódka też jest passe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Inka Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? IP: *.icpnet.pl 28.02.11, 16:54
      No pacz pani, passe a mi tak bardzo się ta obwódka podobała zawsze...
      Pączki z obwódką passe, a kiedy passe będą młode ziemnioki z kopyrkiem? Coś pani wie na ten temat, skoro pani taka tryndy?
      • doral2 Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 28.02.11, 20:09
        nie wiem o co chodzi z ta obwódką, ale ona zawsze się robi, jak smażysz pączka najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
        gdyby pączek był zanurzony w całości w tłuszczu, obwódki pewnie by nie było, ale pączki pływają na powierzchni i obwódka jest nieunikniona.
        kto twierdzi inaczej, się nie zna.
        • aaaguniaaa Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 03.03.11, 20:52
          no to ja nie wiem co robie zle ale upieklam dzisiaj paczki i tylko w jednym wyszla mi ta obwodka. a paczki najlepsze jakie do tej pory mi wyszly. juz 4 raz robilam i zawsze wychodza bezobwodkowe
          • irsila Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 04.03.11, 11:24
            Zrobiłam wczoraj pączki. Przyznam, że eksperymentowałam.
            Ciasto wycięłam szklanką, ładne po wyrosnieciu usmażylam,
            cieńsze ugotowałam na parze jako buchty do zjedzenia z jogurtem,
            a z ciasta, które zostało zrobiłam pączki nadziewane przed smażeniem.
            Najlepiej wychodzi by nadziewać po...
            rozcinam nożem, rozchylam i małą łyżeczka wciskam konfiturę.
            Natomiast jak konfiture zalepiam, to zawsze mi cos sie rozwali przy smażeniu.
            Obwódki mam, szczególnie równe na tych wycinanych szklanką,
            Od lat nie smażę w głebokiej fryturze,
            ale na patelni z czterema zagłębieniami takiej do jajek sadzonych.
            wychodzi o wiele mniej tłuszczu, żeby tylko paczek nie siadał za nisko,
            dodaje tłuszczu...
      • madzioreck Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 28.02.11, 21:10
        A po co zaraz taka złośliwość...?
        • Gość: izzi Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? IP: 193.33.124.* 28.02.11, 22:26
          zna się, zna się, otwórz ponizej (na dole, coś jak reklama) "kurs smażenia pączków"
          • Gość: sonia Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 08:47
            profesor Blikle chyba się zna, a twierdzi ze obwódka jest błędem w sztuce.
    • nothing.at.all Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 01.03.11, 08:54
      Jak chcesz potem bawić się i nadziewać pączki to rób to. Ja nadziewam przed.
      A obwódka jest fajna:).
      • dorotus76 Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 01.03.11, 12:28
        A wg mnie pan Blikle również się nie zna. A może tłumaczy się, czemu jego paczki nie mają obwódki? ;)
        • mhr-cs Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? 01.03.11, 12:48
          dorotus76

na tym sie nie znam,
          przewaznie od razu nadziewam
          wtedy nie maja tego czegos,
          mimo tego sa ladne
          robie tez takie wykrajane
          szklanka ktore maja wtedy
          ten wspanialy "rowek",
          przez ten rowek sie nadziewa,
          ale wole od razu cos wlozyc,
          do tego nie mam tego
          urzadzenia(?),

• rozyczko Re: do dorotus76 01.03.11, 13:28
          jutro wstawiam ciasto na Twoje paczki IV :)

I pierwszy raz sprobuje je naszprycowac po usmazeniu :)
          Kupilam taki dzem/ konfiture :

www.ocado.com/webshop/product/Bonne-Maman-Strawberry--Wild-Strawberry-Conserve/13387011
          nada sie?

Paczki smazylam juz kilka razy (zawsze juz z nadzieniem) i musze powiedziec, ze czasami byly lekko ciagnace przy dzemie.
          • dorotus76 Re: do dorotus76 01.03.11, 14:39
            Fajna, z poziomkami :)
            • rozyczko Re: juz sie ich doczekac nie moge! 01.03.11, 15:52
              maz chcial zamowic w polskim sklepie, ale mu powiedzialam " ani mi sie waz!" :)
              • mhr-cs Re: juz sie ich doczekac nie moge! 01.03.11, 15:57
                najlepsze paczki jadlam
                w Warszawie(60te lata),
                wlasnie kupowane,
                • rozyczko Re: gratuluje dobrej pamieci :) nt 01.03.11, 16:49
                  • irsila Re: gratuluje dobrej pamieci :) nt 03.03.11, 09:33
                    Pączków "nasmażyłam":)
                    Teraz idę nastawić rozczyn.
                    Połowę nadzieje przed, a połowę po.
                    zobaczę i ocenię i się doświadczeniem podzielę..
    • Gość: Kasia Re: paczki nadziewacie przed czy po usmażeniu? IP: *.aster.pl 03.03.11, 14:58
      ja czytałam,że ta biała obwódka to się robi jak pączki są lekkie:) i że to prawidłowo, tak przynajmniej było napisane:)

p.s.niestety nie zdążylam zapytać mojego mistrza sztuki pączkarskiej, czyli mamy jak to z tą obwódką jest:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka