Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o szparagi

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.04, 11:31
Wiem, że do "wysypu" szparagów jeszcze trochę, ale jak mrozicie szparagi?
Zakładam, że można;) Jeśli tak to jak długo można je przechowywać i czy
mrożone do gotowania są dobre, czy do zapiekania? I kiedy jest ku temu
mrożeniu najlepsza pora? Bo ja zupełnie się nie orientuję w tych
warzywkach... Ale liczę na Was!
Obserwuj wątek
    • Gość: to znowu ja;) Hmmmm, nie mrozi się ich? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.04, 12:52
      • linn_linn Re: Hmmmm, nie mrozi się ich? 29.04.04, 13:41
        Jesli sie nie myle, we wloskich sklepach widze mrozone. Ale czy warto? Mam
        watpliwosci.
        • Gość: Agusia Re: Hmmmm, nie mrozi się ich? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.04, 14:38
          No ale sezon na nie taki krótki!
    • Gość: Hanna Re: Kilka pytań o szparagi IP: 64.213.238.* 29.04.04, 14:43
      Wiesz, ja bym tylko zawekowala i miala na zupe. Uwielbiam je w takiej formie.
      • linn_linn Re: Kilka pytań o szparagi 29.04.04, 14:49
        Ja poza sezonem kupuje krem szparagowy sprzedawany w malenkich sloiczkach.
        Mozna robi z makaronem, risotto albo dodac do sosu. Nie wiem, czy cos takiego
        jest w Polsce, ale gdyby... to polecam.
      • Gość: Agusia Re: Kilka pytań o szparagi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.04, 18:23
        Haniu, a sprawdzony przepis mogę prosić na te weki?
        • Gość: Hanna Re: Kilka pytań o szparagi IP: 64.213.238.* 29.04.04, 18:31
          Kochana, to tylko taki pomysl. Bo powiem ci szczerze, ze jak jeszcze bylam w
          Polsce to szparagi byly takim rarytasem, ze sie uzywalo ile dusa zapragnie w
          sezonie, ale na swiezo. Mysle jednak, ze jezeli teraz sa tanie i jest ich duzo,
          mozesz po prostu ugotowac je w bardzo malej ilosci wody ze sola i dodac ciutke
          soku z cytryny.(aby byly gotowe na zupe, po oczyszczeniu pokroj je na~ 2-
          centymetrowe kawalki). Wypelnij nimi sloki, pasteryzuj jak inne weki. I juz!
          Pozdrowienia _hanna
    • eboniet mozna mrozic 29.04.04, 15:37
      Po kupieniu obieram (jezeli z tych miekkich to tylko sciagam "skorke" z dolu),
      myje, susze (to wazne) i pakuje poporcjowane w woreczki foliowe do zamrazalnika.
      Jak kazde warzywo mrozone nie smakuje tak jak swieze, ale mozna zjesc
      (zwlaszczw w zimie, gdy po swiezych szparagach zostal tylko smak:-).

Pozdrawiam

Ebo
      (i wlasnie szykuje sie na nowy sezon szparagowy, mniam)
      • Gość: kuka mrozone szparagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 20:45
        Mrożone szparagi
        Białe szparagi - choć delikatne - dobrze znoszą zamrażanie. A jaka to
        przyjemność skosztować w środku zimy tego znakomitego, majowego przysmaku!

Czas przygotowania: 30 minut
        Ilość porcji: 2

Sposób przyrządzania:

Pęczek świeżych, jędrnych i jasnych szparagów (gdy są ściemniałe oznacza to, że
        nie są już świeże) cienko obrać ze skórki, pozostawiając główki, których nie
        należy obierać. Odciąć 1-2 cm dolnych, zdrewniałych części. Szparagi związać
        białą bawełnianą nitką w pęczek i gotować na parze przez 5 - 7 minut.

Następnie pęczek rozwiązać, szparagi wystudzić i delikatnie osuszyć. Dokładne
        osuszenie jest bardzo ważne, zapobiega bowiem posklejaniu się szparagów w czasie
        mrożenia. Umieścić je w plastikowym pojemniku lub torebce na mrożonki w ten
        sposób, by poszczególne sztuki były rozdzielone. Tak przygotowane można
        przechowywać przez kilka miesięcy.

Uwagi:
        Zielone szparagi, choć zdaniem niektórych szlachetniejsze w smaku, nie nadają
        się do mrożenia.

pozdrawiam
        gosia

własnie zrobiłam krem szparagowy na jutro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka