Dodaj do ulubionych

pomożecie mi zrobić sos z szynki krok po kroku?

IP: *.master.pl 02.03.11, 10:50
spory kawał szynki. ok 1,5 kg pokroiłem w paski..... i tyle wiem.
chciałbym zrobić żonie mięsko z sosem. w kuchni jako facet mało przebywam, owszem zrobię dużo, ale jak mam czarno na białym napisane co i jak.
przypraw w kuchni nawet nawet, a ja nie wiem co i jak :(.
będę bardzo wdzięczny jak mnie przez to przeprowadzicie i uda mi się niespodzianka :)
szukałem na googlach, ale przyprawić wg własnego uznania...., przyprawić...., przyprawić do smaku- nic mi to nie daje....
dlatego proszę jasno- posolić, popieprzyć,,,,i co tam uważacie
DZIĘKI WAM Z GÓRY
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty Jakimi intencjami kierowałes się krojąc je w paski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:54
      sos Ci wyjdzie z takiego popaskowanego miesa. Mieso juz raczej nie.
      Mięso piecze sie w całości,potem kroi sie w plastry.
      Teraz możesz z tego zrobic kotlety mielone,ale musisz dodać surowy(nie wędzony) tłusty boczek bo szynka na mielone jest za sucha.
      • Gość: andrzej Re: Jakimi intencjami kierowałes się krojąc je w IP: *.master.pl 02.03.11, 11:10
        to ma być gulasz, mięsko już jest w kawałkach. paski były we wstępnej fazie
        • vandikia Re: Jakimi intencjami kierowałes się krojąc je w 02.03.11, 11:13
          obtocz je w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, zrumień
          przełóż do rondla/garnka
          na pozostały tłuszczu obsmaż pokrojoną w paski cebulę i dorzuć do mięsa, zalej wodą tak, żeby mięso nie zostało całkiem przykryte, sypnij sól, pieprz, majeranek, dodaj 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego, i 2 listki laurowe, przykryj pokrywką - zostawiając ją lekko uchyloną i nastaw gotowanie na mały ogień
          od czasu do czasu zamieszaj, by nie przywarło do dna
          po ok. 1,5 h powinno być rozpływające się, gdyby w trakcie woda zbyt szybko się wygotowywała, dolewaj troszkę, najlepiej by było jakbyś podlewał to mięso w trakcie piwem

na koneic możesz zabielić lekko śmietaną - czubata łyżka śmietany 18% rozprowadzona w kubku z gorącym sosem i dodana do garnka, wymieszać
          będzie dobre
          • aqua48 Gulasz 02.03.11, 14:57
            Ja na tyle mięsa daję więcej czosnku, nawet pół główki, nie bój się bo nie będzie go tak bardzo czuć w sosie, i mniej ziela - max 2 ziarenka. Możesz też dodać paprykę pokrojoną w kwadraty, lub zetrzeć na grubej tarce marchewkę. Jeśli masz szybkowar, polecam, jest świetny do robienia gulaszu.
      • Gość: x oj yśty, yśty,o Schinkenschnitzel Ty nie słyszał? IP: *.unitymediagroup.de 02.03.11, 15:33
        albo o bitkach wieprzowych?
        • billy.the.kid Re: oj yśty, yśty,o Schinkenschnitzel Ty nie słys 02.03.11, 17:03
          po co dawać czosnek skoro ma go być NIE CZUĆ?????
          • aqua48 Czytaj uważnie! 02.03.11, 19:46
            billy.the.kid napisał:

> po co dawać czosnek skoro ma go być NIE CZUĆ?????

Napisałam że nie będzie go TAK BARDZO czuć. A NIE nie czuć w ogóle. Dla wielu osób pół główki czosnku to dużo, w potrawach długo gotowanych moc czosnku słabnie. Proszę zanim skomentujesz to choć przeczytaj ze zrozumieniem.
        • Gość: yśty lubię precyzję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 17:30
          Dla mnie jest różnica między sosem,a gulaszem czy bitkami. Było zapotrzebowanie na SOS. W dodatku te paski... Okazuje sie,że to słupki na gulasz,czyli coś o przekroju wymiarów połowy pudełka zapałek .
          • Gość: x pytający pokroił w paski, a Ty go pouczyłeś, IP: *.unitymediagroup.de 02.03.11, 19:19
            że piec należy w całości i potem pokroić w plastry. Otóż w plastry można pokroić przed dalszą obróbką termiczną.
            • Gość: yśty Re: pytający pokroił w paski, a Ty go pouczyłeś, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 20:17
              tematem pytania był SOS. Ty tez nie jesteś precyzyjny.Słowo dalsza sugeruje,ze juz była jakaś obróbka cieplna.
              Najbardziej zmyliły mnie te paski. Dla mnie żaden pasek nie ma grubości pudełka zapałek.Pasek to pasek,a kostce na gulasz daleko do paska. Nawet polędwicę na b.Stroganowa kroi sie raczej w słupki niz paski i w dodatku nie kroi sie jej na sos,tylko sos dorabia się do niej.
              Nie miałem pojęcia,że gulasz mozna określać mianem sosu.(Nie mam nic przeciwko temu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka