a74-7 05.03.11, 13:02 Nie jestem pewna jak bedzie to nazywalo sie w kraju . wlasnie odkrylam je w sklepie . pod nazwa " pig's cheeks" Tanie jak przyslowiowy barszcz. Jedliscie ? Jak to ugotowac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 13:17 a74-7 napisał: > Nie jestem pewna jak bedzie to nazywalo sie w kraju . > wlasnie odkrylam je w sklepie . > pod nazwa " pig's cheeks" > Tanie jak przyslowiowy barszcz. > Jedliscie ? Jak to ugotowac ? po pierwsze u nas nie tanie mozesz zamowic, sie nie gotuje a gdzie mieszkasz ze takie zloto masz za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 13:18 np zrobic na nich grochowke. w ogole potraktowac jak zwykly tlusty kawal swini typu podgardle, czy surowy boczek. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs to specjalnosc w dobrej restauracji, 05.03.11, 13:28 ania_m66 napisała: > np zrobic na nich grochowke. > w ogole potraktowac jak zwykly tlusty kawal swini typu podgardle, czy surowy bo > czek. mozliwe tylko tam, jak mam mozliwosc na co dzien ,ale skad nigdzie u nas nie spotkalam bo to rarytas na zamowienie, Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 14:04 nie specjalnie drogie, zalezy od restauracji - jako starter mozna zjesc za £6.50 a u G Ramsey na Camden za £ 20 - 25 jako part of set menu. Natomiast kupilam cztery policzki za banalna cene £ 1.20 w supermarkecie ( waitrose) Ani grama tluszczu ,wyciety sam miesien ; wyglada bardzo zachecajaco Te ktore jadlam doslownie rozplywaly sie w ustach .Prawdopodobnie wrzuce je do zeliwnego garnka i beda sobie pykac powolutku na malym ogniu ... Dlatego pytam o jakis sprawdzone pomysly , zeby sos wyszedl fajny ...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 14:17 a74-7 napisał > Natomiast kupilam cztery policzki za banalna cene £ 1.20 w supermarkecie o jej tyle szczescia masz, u nas tego tak nie kupisz wiec robisz reklame, sprzedajesz czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 15:05 > o jej tyle szczescia masz, tak jak setki innych kupujacych :-)) > u nas tego tak nie kupisz a gdzie to "u was "jest ? Wieden znajduje sie w kraju swinki ,czyz nie ? > wiec robisz reklame, ja bym chciala zeby ktos zrobil zachecajaca do gotowania tego reklame :-))) mozesz i ty jak potrafisz ,hehe > sprzedajesz czy co? Moge wirtualnie poczestowac jak wyjdzie smaczne :-DD Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 15:31 a74-7 chcialam tylko wiedziec gdzie jest taki raj? Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_kania Re: wieprzowe policzki 06.03.11, 16:33 a74-7 napisał: > nie specjalnie drogie, zalezy od restauracji - jako starter mozna zjesc za &po > und;6.50 > a u G Ramsey na Camden za £ 20 - 25 jako part of set menu. > Natomiast kupilam cztery policzki za banalna cene £ 1.20 w supermarkecie > ( waitrose) > Ani grama tluszczu ,wyciety sam miesien ; wyglada bardzo zachecajaco > Te ktore jadlam doslownie rozplywaly sie w ustach .Prawdopodobnie wrzuce je d > o zeliwnego garnka i beda sobie pykac powolutku na malym ogniu ... Dlatego py > tam o jakis sprawdzone pomysly , zeby sos wyszedl fajny ...;-) A w ktorym Waitrosie? Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: wieprzowe policzki 06.03.11, 18:46 londynski raj ;-D , Waitrose in Westfield :-D :-D Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_kania Re: wieprzowe policzki 06.03.11, 22:22 a74-7 napisał: > londynski raj ;-D , > Waitrose in Westfield :-D :-D Szkoda, az tak sie nie bede poswiecac dla swinskich policzkow. Moze zadzwonie do tego kolo mnie czy u nich tez bywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarro Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 16:04 jeżeli to to samo co włoskie "guanciale" to możesz zrobić na tym spaghetti alla carbonara, bo właśnie tej części mięsa używa się oryginalnie w przepisie Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 16:32 chyba to nie dokladnie to samo , znalazlam w necie zdjecie - to co kupilam wyglada identycznie fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2640761,2,1,tak-wyglada-mieso-wieprzowe-policzki.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 16:36 Slusznie, to nie jest "guanciale". Tak wyglada: www.italiasquisita.net/wp-content/uploads/2010/05/guanciale-symposium4stagioni.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: wieprzowe policzki IP: *.aster.pl 05.03.11, 18:07 Czy ktoś mi może powiedzieć z jakiej części świni są te policzki? Bo według nazwy wskazywałoby, że jest to głowizna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x świński ryj ;) IP: *.unitymediagroup.de 05.03.11, 18:55 rarytas, mi smakują Schweinebacken z jsrmużem Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: świński ryj ;) 05.03.11, 20:04 ryj to ryj, policzek to policzek. anatomia nam szwankuje iksinski :) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: świński ryj ;) 05.03.11, 21:05 no wlasnie , jak mozna ryj z policzkiem pomylic ? problemy z jezykiem ,chyba ? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 19:17 ja do niedawna myślałam, że policzki to są te osławione "sweetbreads", ale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: wieprzowe policzki 05.03.11, 20:57 no nie sa to te sweetbreads , nie ... ale polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: O matko, jak mozna to jesc:( 05.03.11, 20:27 a krewetki jadasz? dopiero są ble .. robaki :P Mięso jak każde inne.. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: O matko, jak mozna to jesc:( 05.03.11, 21:02 yula napisała: > a krewetki jadasz? dopiero są ble .. robaki :P Mięso jak każde inne.. Dokladnie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: O matko, jak mozna to jesc:( IP: *.abhsia.telus.net 05.03.11, 21:25 Dokladnie. To jest przysmak kuchni francuskiej (w roznych regionach)! Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: O matko, jak mozna to jesc:( 05.03.11, 21:50 no, nareszcie ;-)) moze jakies detale ? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: O matko, jak mozna to jesc:( 05.03.11, 23:32 Racja, glownie w Bretanii, bo to glowny teren hodowli swin. Najprostsze z prostych danie, ale jak glosi przyslowie "tout est bon dans le cochon" (wszystko ze swini jest dobre) Oto jedna z setek tradycyjnych francuskich receptur na wieprzowy policzek: Oryginal tu: www.gourmandines.fr/recette-joue-de-porc-a-la-biere.php Skladniki: 1 kkg wieprzowego policzka 2 cebule 100 g boczku 1/2 litra piwa (mozna zastapic cydrem) 1 lyzka stolowa miodu sol, pieprz, olej . Czas przygotowania : 20 min czas gotowania: 40min Posiekac cebule, zeszklic ja bez zrumienienia na oleju (kilka sekund) Dodac wieprzowine (policzej + boczek), posolic, popieprzyc, zrumienic. Dodac piwo (cydr) i dusic na woooolnym ogniu az bedzie odpowiednio miekkie. Po zakonczeniu pitraszenia dodac miod. Podawac z ryzem. Ot i co Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: O matko, jak mozna to jesc:( 06.03.11, 15:46 dzieki , ale juz wczoraj nie wytrzymalam i wczesnym wieczorem zrobilam w najprostszy mozliwy sposob , czyli pokroilam na mniejsze kawalki , obsypalm je maka, obsmazylam je na smalcu domowej roboty,przyprawilam pieprzem i troche soy , wrzucilam grzybek suszony,troche czosnku i cebuli w krazki ,podlalam dobrym rosolem ,i na malutkim ogniu chyba 3 godziny wolniutko pykalo.Wrzuce pozniej na GP . Wyszlo smaczne , mieso mieciutkie bo to krotki miesien ; zjedlismy z kopytkami i ogorkiem . Dzieki za porady :-) Moja rada : nie dodawac do tego tlustej czesci z glowizny ani boczku . Nastepnym razem pokusze sie o bardziej ostry sos:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: O matko, jak mozna to jesc:( 07.03.11, 09:40 peklowane sa tez bardzo smaczne, Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: O matko, jak mozna to jesc:( 07.03.11, 09:52 a74-7 napisał: > zjedlismy z kopytkami i ogorkiem . Hm, świńskie policzki ze świńskimi kopytkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basik77 Re: wieprzowe policzki IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.05.13, 10:28 wieprzowe policzki sa pyszne,ja robie z nich gulasz,wrzucam co mam pod reka,kroje lazdy policzek na 3 czesci,dodaje do smazacych sie juz warzyw i cebuli,papryki,na co tam masz ochote,po dodaniu owczesnie podsmazonych policzkow,dodaje bulion i dusze pod przykryciem 2 godziny,zageszczam zeby byl fajny sosik i zajadam,pychota!!! Odpowiedz Link Zgłoś