Dodaj do ulubionych

Sucha karma dla kota

23.07.24, 09:52
Ematki czy możecie mi pomóc i porównać dwie karmy?

kotamy.com/CARNILOVE-TRUE-FRESH-CAT-TURKEY-INDYK-1-8kg-sucha-karma-dla-kota-p16638

Vs

ubierzpupila.pl/karma-dla-kota-carnilove/12799-carnilove-cat-duck-pheasant-hairball-control-kaczka-i-bazant-2kg-8595602512348.html
Do tej pory brałam true fresh ale podobno mączka lepsza? Kto się zna?
Obserwuj wątek
    • abria Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:14
      w pierwszej jest świeży indyk (70%)

pytanie do znawczyń: to sa te mityczne odpady produkcyjne niezdatne dla ludzi, czy jednak celowo hodowane indyki na karme dla kotow i psow?

pytam bo nadal mi zgrzyta holocaust jednych zwierzat, po to by latami mozna bylo trzymac inne zwierzeta w schroniskach
      • ichi51e Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:27
        Nie wiem czy tego typu karmy dostają zwierzaki w schroniskach
    • berdebul Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:33
      Obydwie do dupy, bo mają bardzo dużo białka pochodzenia roślinnego. Jak nie masz alergika to lepsza jest ta true fresh z indykiem bo ma świeżego indyka, a nie mączkę, natomiast skład nie powala.
      Lepszy skład ma np Feringa Indyk tłoczona na zimno sucha, jesli musi być sucha.
      • ichi51e Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:38
        No ale właśnie podobno mączka ma więcej białka?
        • ichi51e Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:39
          „ Mączka mięsna powstaje poprzez gotowanie mięsa do momentu, gdy wilgoć w nim zawarta zostanie odparowana i pozostanie suchy składnik, będący koncentratem mięsnych protein.

Na przykład świeże mięso z kurczaka zawiera około 70% wody i 18% białka.

Po odgotowaniu powstaje mączka z kurczaka, której parametry są już zupełnie inne, teraz uzyskany składnik karmy zawiera zamiast 70% wody około 65% czystego białka i zaledwie 9% wody.

Co oznacza, że mączka z mięsa w karmie dla kota lub psa to bardzo dobry składnik, szczególnie jeśli występuje na pierwszych miejscach składu karmy.

Jest to składnik znacznie bardziej wartościowy od surowego mięsa, bo stanowi aż o 300% wydajniejsze źródło białka.”
          • berdebul Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 12:22
            Wydajniejszy, ale przetworzony. Najlepsze są tłoczone na zimno, bo najmniej tracą na wartości.
      • abria Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:39
        dlaczego do dupy? w watku o schroniskach twierdzilas, ze nie urzadzamy holocaustu krówek, drobiu itd. żeby wykarmić zwierzeta w schroniskach, i ze karmy sa pochodzenia roslinnego + to odpady produkcyjne niezdatne dla ludzi

a teraz chcesz dawac świeżego indyka? oj...
        • berdebul Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 12:21
          Jestem team barf. Jeżeli ktoś się decyduje na zwierzę to niech karmi je mięsem, a nie otrębami.
          • abria Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 13:51
            ale ja pisze o schroniskach, ktore powinny byc wygaszane a nie utrzymywane w nieskonczonosc
            • berdebul Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 15:28
              W kraju w którym kastracja aborcyjna jest nazywana morderstwem? Lol.
      • ichi51e Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 10:41
        Feringa faktycznie fajna
        • berdebul Re: Sucha karma dla kota 23.07.24, 12:22
          Tylko nie wszystkie smaki, jeśli się zdecydujesz to musisz zajrzeć w skład. Wołowina ma gorszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka