agnese_zb 29.04.04, 12:21 Obiecałam moim włoscym znajomym, że w tym roku ugotuje im jakies dania polskie, poradzcie mi co im moze najbardziej smakować... I czy potrzebne składniki znjdę we Włoszech.... Z góry bardzo dziękuje za rady Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kags Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.chello.pl 29.04.04, 12:26 maz mojej przyjaciolki uwielbia gulasz :))) mieszkaja na samym poludniu i ze skladnikami nie ma problemu. bigos - niestety tu gorzej... trudnosci z kiszona kapusta. ponoc jest jakas w puszkach, ale jak dla nas (Polakow) niezjadliwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.zefa.pl 29.04.04, 12:44 Dwóch znajomych Włochów zajadało sie kiedys u mnie w domu plackami ziemniaczanymi... ;o)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 13:25 Gulasz jest to dobrze znany / spezzatino /. Zawsze mozna zrobic go lepiej od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 12:44 Ja zrobilam zupe grzybowa, golabki, rolady z kluskami slaskimi i kiedys zurek. wszystko smakowalo. Jezeli masz na mysli kapuste ZUCCATO to jak na mòj gust jest nawet dosc dobra. Jak sie nie ma polskiej to mozna sie zadowolic. Odpowiedz Link Zgłoś
caorle Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 13:17 jabłka w cieście! Ale im smakowało, oj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 13:25 co prawda nie włosi, ale szwajcarzy (z czesci wlosko-francuskiej) ale mysle ze jedno maja wspolne - szacunek i zachwyt nad dobrym jedzeniem. Dlatego powinnismy pozbyc sie kompleksów i goscic im wszystkim tym co nam smakuje. Ostatnio podalem im barszcz bialy z grzybami i indyka z owocami, w knajpce zajadali sie pierogami. Na przyszly raz szykuje sie na kaszanke (ale nie taka z supermarketu tylko wlasnie probuje sie zoritntowac gdzie znalezc taka dobra niemal recznie robioną) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Kaszanka 29.04.04, 13:34 Gieziku, godna polecenia, choć droga jak na kaszankę (7,20 za kg), jest kaszanka z "Winniczka" w Starej Papierni w Konstancinie. Poza tym w Warszawie ani okolicach nie jestem w stanie polecić dobrego źródła. Ta z Winniczka jest dobrze doprawiona, kaszy jest w niej tyle ile trzeba - rewelacja, zwłaszcza gdy się ją przysmaży z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Kaszanka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 13:36 dzieki, wole kaszanke za 7 zl, niz za 2 z dupermarketow. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kaszanka 29.04.04, 13:38 Zgadzam sie z Giezikiem. Najlepiej podac to, co lubimy i robimy dobrze. Na cos czego nie znaja trudno bedzie trafic. Np. jablka w ciescie znaja / fritelle di mele /. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kaszanka 29.04.04, 13:44 Wiem, że sklep ma stronę internetową, więc zadzwoń tam z wyprzedzeniem i zapytaj, czy będą mieli kaszankę, wtedy, kiedy będzie Ci potrzebna. Możesz też kupić wcześniej i zamrozić na parę tygodni. A propos kaszanki, b. egzotycznie przyrządzaną kaszankę jadłam w Madrycie - była to jakby mięsna część naszej kaszanki (bez kaszy) smażona na oliwie z orzeszkami pinowymi (tzn. orzeszki występowały zamiast naszej kaszy). Oj, jakie to było dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kaszanka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 13:54 to ja od drugiej manki: czego nie byli w stanie przełkąć :) - bigosu - barszczu czerwonego - naszej swojskiej surówki - marchewka tarta + jabłko Za to mielone jedli aż uszy sie trzęsły. Gotowane ziemniaki z masłem też przeszły :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 14:08 Dzięki Wszystkim!!!! A czy próbował ktos z was zrobic sernik z ich sera ricotty -bardzo bym chciała go upiec, a nie wiem wyjdzie taki jak z naszego twarogu.... Co to surówki -szkoda ze nie smakowała im ta z marchewki i jabłka -ja ją uwielbiam... Myslę żę placki ziemniaczane napewno zaserwuję i postaram się im zrobic równiez pierogi... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 14:15 Ja robie, ale to tajemnica. 1 kg sera bialego suchego i niekwasnego / zmielonego lub przetartego przez sito /, np. typu "ricotta di mucca", kupionego dzien wczesniej i dobrze odsaczonego - 250 g masla - 300 g cukru - 8 jajek - sok z 1 cytryny - 2 torebki cukru waniliowego / aromat waniliowy / - 2 czubate lyzki kaszy typu manna - 50 g rodzynkow - 3 lyzki siekanych migdalow - skorka pomaranczowa kandyzowana / pokrojona / - cukier puder do posypania - lukier / wg uznania / - zoltko i 2 lyzki mleka do posmarowania sernika / wg uznania / - maslo i bulka tarta do tortownicy / ewentualnie pokruszone biszkopty wymieszane ze stopionym maslem / Sposb robienia normalny. Ricotta di mucca to ricotta z mleka krowiego. Jest jeszcze z mleka owczego, ale z tej lepiej nie robic. Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 14:21 dziekuje Linn. i co smakuje im?? Napewno, choć pewnie twierdzą że "troppo pesante" Apropo naszych ciast to ostatnio na włoskiej stronie przeczytałam o naszej polskiej kuchni, że od samego czytania składników naszych ciast się tyje :)) "La cucina polacca annovera una lista di dolci che fanno ingrassare solo a leggerne gli ingredienti." Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 08:00 Taki sernik jest o wiele delikatniejszy od polskiego. Puszysty i smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 15:25 A może połącz placki ziemniaczane z gulaszem. Na Greenpoincie nazywają to "placek węgierski". Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 15:31 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > A może połącz placki ziemniaczane z gulaszem. Na Greenpoincie nazywają > to "placek węgierski". I chyba tak zrobię, może nawet też z jakimś sosem grzybowym..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.zefa.pl 29.04.04, 15:47 Ciesze sie ze moj pomysl zyskal uznanie... Lepiej bedzie z sosem, bo nie wiem jak Ci Twoi Wlosi zareagowaliby na posypanie plackow cukrem - moi sie tego pomyslu przestraszyli i woleli je solic.. ;o)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 19:16 a co myslicie o plackach ziemniaczanych z mozzarella, własnie znajoma mi poddała propozycje takiej wersji placków... co wy na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 09:31 ja mielam kiedys w domu tylko jednego ziemniaka a koniecznie chcialam placki. dodalam potartej cukini! i polewam wlasciwie zawsze sosem pomidorowym z grzybami. mòj chlopak je uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 15:59 Ja upieklam z ricotty tzw. Isaure, pierwszy raz robilam, wlasciwie polaczenie Murzynka z sernikiem. poczatkowo wydawalo mi sie za rzadkie ale zrobilam tak jak w przepisie i wyszlo. Bylo lekko wilgotne, po prostu pyszota!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 19:14 Czy mogłabys dać mi przepis na tego serniko-murzynka, narobiłaś mi smaka, to dwa ciasta które bardzo lubie i ciekawa jestem jakie bedzie ich połączenie Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 09:28 dam ci ale jak wròce do domciu bo jestem w pracy i nie pamietam ilosci zareczam wyszlo super, moze jutro znòw go zrobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 14:11 Po prostu "contono" (warzywa podawane do drugiego dania) nie ma prawo być słodkie:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 22:01 "Contorno" miało być. Zjadło mi literkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 14:12 prawa , nie prawo.. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mafalda1 Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 11:35 Poznana kiedyś przeze mnie Włoszka zajadała się w Polsce ziemniakami, takimi bez niczego. Mówiła, że pierwszy raz je ziemniaki, które mają smak. Zaskoczyło mnie to, myślałam, że gdzie jak gdzie, ale we Włoszech mają pyszne warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 13:34 Trudno w to uwierzyc. Ziemniakow tu sporo, sa dobre i czesto robione. Kupic mozna rozne w zaleznosci od tego, co chcemy zrobic. No chyba, ze te polskie byly naprawde wyjatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: jakie polskie dania smakują Włochom 01.05.04, 13:31 Ale wiele nacji nie umie kartofli. Zeby byly najlepsze (mam na mysli produkt wyjsciowy) to i tak wyjda bez smaku, bo sa gotowane jak np. marchewka. W przedstawicielach roznych narodow budze wielkie zadziwienie odparowujac je po ugotowaniu. Oni po prostu wylaczaja gaz pod garnkiem i zostawiaja je w wodzie. Bleee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginger Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 13:49 surowke z marchewki beda trawic jesli zamiast jablka wycisniesz kilka zabkow czosnku i zrobisz taki lekki sosik do tego na bazie wody, octu bialego, sol, pieprz i troche cukru i wszystko razem zostawic do zmaserowania na 2 godz min, bedzie na pewno smakowalo bo sprawdzone. wlochom zawsze smakowala nasza golonka z zziemniaczkami pieczonymi i chrzanem lub cwikla i do tego setka wodki schlodzonej obowiazkowo. a jako ciasto to caly swiat uwielbia nasze ciasta i torty orzechowe bo sami nie maja pojecia ze tak mozna robic.nie zapomniec nalezy o pierogach oni tez je uwielbiaja ale robia to inaczej wiec moze ich zaskoczyc i pokazac prawdziwe pierogi, zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 17:52 chcialam jeszcze dodac ze zrobilam kiedys murzynek (plaski) z kremem z ricotty i zanioslam to pracy zeby "oblac" moja umowe. byli zachwyceni!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 18:09 Proszę bardzo o przepis!!!! I z góry bardzo dziękuję.... (Tzn z murzynkim może sobie poradzę, a gdybys podała przepis na ten krem byłoby super) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 18:12 ok dzis wieczorem, najdalej jutro dam ci oba przepisy!!! co do murzynka to prawie identyczne (jeden jest wieloletni mojej mamy-nie wiem skad wziela, a drugi znalazlam w jakiejs gazecie). Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 18:23 Dobrze, to czekam na przepisy.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Isaura 30.04.04, 20:36 spòd: 25 dag maki; 3 lyzki kakao; 3 lyzeczki proszku do pieczenia; 20 dag masla lub margaryny; 25 dag cukru; 4 jajka; torebka cukru waniliowego. masa serowa: 70 dag dobrego bialego sera (ja go zastapila ricotta); 4 jajak; 20 dag cukru; 25 dag masla Maslo lub margaryne na spòd wlozyc do rondla wraz z cukrem, kakao i cukrem waniliowym, wlac 5 lyzek wody i zagotowac. ostudzic i odlac pòl szklanki masy, a reszte wymieszac z zòltkami, maka i proszkiem, a potem z ubita na sztywno piana z bialek. Maslo na mase serowa utrzec na puch z cukrem i, nadal ucierajac, dodawac stopniowo jajka i zmielony ser. Do blachy wylozyc ciasto, wyròwnac i rozlozyc na nim mase serowa. piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. wystudzone ciasto polac odlozona masa kakaowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Ciasto kakaowe z kremem z ricotty 30.04.04, 20:43 1,5 szklanki ckru + 1 kostke margaryny + 3 lyzki kakao + 1/2 szklanki mleka + cukier waniliowy => zagotowac z calosci odlac 1/2 szklanki. Do przestudzonej reszty dodac 2 szklanki maki, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 3 jajka. wymieszac i piec ok 40 min. w 200°C na prostokatnej blasze. upieczone ciasto przekroic w poprzek na 2 czesci. Krem: 1 serek homogenizowany (ja uzylam ricotty), 1/2 kostki masla, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i kilka kropli soku cytrynowego. przekrojone ciasto posmarowac kremem, przykryc druga czescia. wierzch posmarowac polewa kakaowe i posypac kokosem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: Ciasto kakaowe z kremem z ricotty 01.05.04, 13:00 Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za te przepisy... Jak tylko wypróbuję dam znać jak wyszło... Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 30.04.04, 23:37 Przyjezdza do nas od czasu do czasu kolega meza, Wloch, najczesciej z 1-2 kolegami, tez Wlochami.....Goszcze ich tak od 1988 roku, jedza co ugotuje/a ja naleze do tych co lubia kuchenne eksperymenty.../, nigdy nie narzekali na nic. Najbardziej smakuja im schabowe. Poza tym to tylko zawsze dbali, zeby bylo wloskie wino do obiadu i wieczorem zjawiali sie z butelka przy stole....Za to ich naprawde lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solemio Re:A jakie woskie dania mnie by smakowały? IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 22:11 W żadny przypadku nie kluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.wmc.net.pl 01.05.04, 22:27 Mój znajomy Włoch uwielbia mizerię, ale koperek musiałam wieźć z Polski (można kupić suszony), ogórki dość drogie we Włoszech a śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim (szukałam niesłodzonego). Ponadto uwielbia ciasto czekoladowe, nienawidzi bigosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.pool82104.interbusiness.it 02.05.04, 14:03 Mój Włoch zajada się kaszą (którą w tym celu w większych ilościach przywożę z Polski) i wszelkimi ciastami domowej roboty. A najbardziej smakuje mu grzybowa i paszteciki (ale z mięsem, nie z kapustą). Natomiast na widok czystego czerwonego barszczu robi się momentalnie zielony... Pozdrawiam, Iwona Odpowiedz Link Zgłoś