Dodaj do ulubionych

jakie polskie dania smakują Włochom

29.04.04, 12:21
Obiecałam moim włoscym znajomym, że w tym roku ugotuje im jakies dania
polskie, poradzcie mi co im moze najbardziej smakować... I czy potrzebne
składniki znjdę we Włoszech....
Z góry bardzo dziękuje za rady
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: kags Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.chello.pl 29.04.04, 12:26
      maz mojej przyjaciolki uwielbia gulasz :))) mieszkaja na samym poludniu i ze
      skladnikami nie ma problemu.
      bigos - niestety tu gorzej... trudnosci z kiszona kapusta. ponoc jest jakas w
      puszkach, ale jak dla nas (Polakow) niezjadliwa ;)
      • Gość: Mycha Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.zefa.pl 29.04.04, 12:44
        Dwóch znajomych Włochów zajadało sie kiedys u mnie w domu plackami
        ziemniaczanymi...
        ;o))
      • linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 13:25
        Gulasz jest to dobrze znany / spezzatino /. Zawsze mozna zrobic go lepiej od
        nich.
    • zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 12:44
      Ja zrobilam zupe grzybowa, golabki, rolady z kluskami slaskimi i kiedys zurek.
      wszystko smakowalo.
      Jezeli masz na mysli kapuste ZUCCATO to jak na mòj gust jest nawet dosc dobra.
      Jak sie nie ma polskiej to mozna sie zadowolic.
    • caorle Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 13:17
      jabłka w cieście! Ale im smakowało, oj!
      • Gość: giezik Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 13:25
        co prawda nie włosi, ale szwajcarzy (z czesci wlosko-francuskiej) ale mysle ze
        jedno maja wspolne - szacunek i zachwyt nad dobrym jedzeniem. Dlatego
        powinnismy pozbyc sie kompleksów i goscic im wszystkim tym co nam smakuje.
        Ostatnio podalem im barszcz bialy z grzybami i indyka z owocami, w knajpce
        zajadali sie pierogami.
        Na przyszly raz szykuje sie na kaszanke (ale nie taka z supermarketu tylko
        wlasnie probuje sie zoritntowac gdzie znalezc taka dobra niemal recznie robioną)
        • hania55 Kaszanka 29.04.04, 13:34
          Gieziku, godna polecenia, choć droga jak na kaszankę (7,20 za kg), jest
          kaszanka z "Winniczka" w Starej Papierni w Konstancinie. Poza tym w Warszawie
          ani okolicach nie jestem w stanie polecić dobrego źródła. Ta z Winniczka jest
          dobrze doprawiona, kaszy jest w niej tyle ile trzeba - rewelacja, zwłaszcza gdy
          się ją przysmaży z cebulką.
          • Gość: giezik Re: Kaszanka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 13:36
            dzieki, wole kaszanke za 7 zl, niz za 2 z dupermarketow.
            • linn_linn Re: Kaszanka 29.04.04, 13:38
              Zgadzam sie z Giezikiem. Najlepiej podac to, co lubimy i robimy dobrze. Na cos
              czego nie znaja trudno bedzie trafic. Np. jablka w ciescie znaja / fritelle di
              mele /.
            • hania55 Re: Kaszanka 29.04.04, 13:44
              Wiem, że sklep ma stronę internetową, więc zadzwoń tam z wyprzedzeniem i
              zapytaj, czy będą mieli kaszankę, wtedy, kiedy będzie Ci potrzebna. Możesz też
              kupić wcześniej i zamrozić na parę tygodni.

A propos kaszanki, b. egzotycznie przyrządzaną kaszankę jadłam w Madrycie -
              była to jakby mięsna część naszej kaszanki (bez kaszy) smażona na oliwie z
              orzeszkami pinowymi (tzn. orzeszki występowały zamiast naszej kaszy). Oj, jakie
              to było dobre...
              • Gość: Marghe_72 Re: Kaszanka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 13:54
                to ja od drugiej manki:
                czego nie byli w stanie przełkąć :)
                - bigosu
                - barszczu czerwonego
                - naszej swojskiej surówki - marchewka tarta + jabłko

Za to mielone jedli aż uszy sie trzęsły. Gotowane ziemniaki z masłem też
                przeszły :)
                M.
    • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 14:08
      Dzięki Wszystkim!!!! A czy próbował ktos z was zrobic sernik z ich sera
      ricotty -bardzo bym chciała go upiec, a nie wiem wyjdzie taki jak z naszego
      twarogu....
      Co to surówki -szkoda ze nie smakowała im ta z marchewki i jabłka -ja ją
      uwielbiam...
      Myslę żę placki ziemniaczane napewno zaserwuję i postaram się im zrobic równiez
      pierogi...
      • linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 14:15
        Ja robie, ale to tajemnica.
        1 kg sera bialego suchego i niekwasnego / zmielonego lub przetartego przez
        sito /, np. typu "ricotta di mucca", kupionego dzien wczesniej i dobrze
        odsaczonego
        - 250 g masla
        - 300 g cukru
        - 8 jajek
        - sok z 1 cytryny
        - 2 torebki cukru waniliowego / aromat waniliowy /
        - 2 czubate lyzki kaszy typu manna
        - 50 g rodzynkow
        - 3 lyzki siekanych migdalow
        - skorka pomaranczowa kandyzowana / pokrojona /
        - cukier puder do posypania
        - lukier / wg uznania /
        - zoltko i 2 lyzki mleka do posmarowania sernika / wg uznania /
        - maslo i bulka tarta do tortownicy / ewentualnie pokruszone biszkopty
        wymieszane ze stopionym maslem /
        Sposb robienia normalny. Ricotta di mucca to ricotta z mleka krowiego. Jest
        jeszcze z mleka owczego, ale z tej lepiej nie robic.
        • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 14:21
          dziekuje Linn. i co smakuje im?? Napewno, choć pewnie twierdzą że "troppo
          pesante"
          Apropo naszych ciast to ostatnio na włoskiej stronie przeczytałam o naszej
          polskiej kuchni, że od samego czytania składników naszych ciast się tyje :))

"La cucina polacca annovera una lista di dolci che fanno ingrassare solo a
          leggerne gli
          ingredienti."
          • linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 08:00
            Taki sernik jest o wiele delikatniejszy od polskiego. Puszysty i smaczny.
      • Gość: Pichciarz Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 15:25
        A może połącz placki ziemniaczane z gulaszem. Na Greenpoincie nazywają
        to "placek węgierski".
        • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 15:31
          Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

> A może połącz placki ziemniaczane z gulaszem. Na Greenpoincie nazywają
          > to "placek węgierski".

I chyba tak zrobię, może nawet też z jakimś sosem grzybowym.....
          • Gość: Mycha Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.zefa.pl 29.04.04, 15:47
            Ciesze sie ze moj pomysl zyskal uznanie...

Lepiej bedzie z sosem, bo nie wiem jak Ci Twoi Wlosi zareagowaliby na posypanie
            plackow cukrem - moi sie tego pomyslu przestraszyli i woleli je solic..
            ;o))
            • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 19:16
              a co myslicie o plackach ziemniaczanych z mozzarella, własnie znajoma mi
              poddała propozycje takiej wersji placków... co wy na to??
              • zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 09:31
                ja mielam kiedys w domu tylko jednego ziemniaka a koniecznie chcialam placki.
                dodalam potartej cukini! i polewam wlasciwie zawsze sosem pomidorowym z
                grzybami.
                mòj chlopak je uwielbia.
      • zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 15:59
        Ja upieklam z ricotty tzw. Isaure, pierwszy raz robilam, wlasciwie polaczenie
        Murzynka z sernikiem. poczatkowo wydawalo mi sie za rzadkie ale zrobilam tak
        jak w przepisie i wyszlo. Bylo lekko wilgotne, po prostu pyszota!!!!!!!
        • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 29.04.04, 19:14
          Czy mogłabys dać mi przepis na tego serniko-murzynka, narobiłaś mi smaka, to
          dwa ciasta które bardzo lubie i ciekawa jestem jakie bedzie ich połączenie
          • zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 09:28
            dam ci ale jak wròce do domciu bo jestem w pracy i nie pamietam ilosci
            zareczam wyszlo super, moze jutro znòw go zrobie!
    • Gość: Marghe_72 Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 14:11
      Po prostu "contono" (warzywa podawane do drugiego dania) nie ma prawo być
      słodkie:)
      M.
      • Gość: Marghe_72 Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 22:01
        "Contorno" miało być. Zjadło mi literkę:)
    • Gość: Marghe_72 Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 14:12
      prawa , nie prawo..
      M.
      • mafalda1 Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 11:35
        Poznana kiedyś przeze mnie Włoszka zajadała się w Polsce ziemniakami, takimi
        bez niczego. Mówiła, że pierwszy raz je ziemniaki, które mają smak. Zaskoczyło
        mnie to, myślałam, że gdzie jak gdzie, ale we Włoszech mają pyszne warzywa.
        • linn_linn Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 13:34
          Trudno w to uwierzyc. Ziemniakow tu sporo, sa dobre i czesto robione. Kupic
          mozna rozne w zaleznosci od tego, co chcemy zrobic. No chyba, ze te polskie
          byly naprawde wyjatkowe.
          • egipcjanka15 Re: jakie polskie dania smakują Włochom 01.05.04, 13:31
            Ale wiele nacji nie umie kartofli. Zeby byly najlepsze (mam na mysli produkt
            wyjsciowy) to i tak wyjda bez smaku, bo sa gotowane jak np. marchewka. W
            przedstawicielach roznych narodow budze wielkie zadziwienie odparowujac je po
            ugotowaniu. Oni po prostu wylaczaja gaz pod garnkiem i zostawiaja je w wodzie.
            Bleee
    • Gość: ginger Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 13:49
      surowke z marchewki beda trawic jesli zamiast jablka wycisniesz kilka zabkow
      czosnku i zrobisz taki lekki sosik do tego na bazie wody, octu bialego, sol,
      pieprz i troche cukru i wszystko razem zostawic do zmaserowania na 2 godz min,
      bedzie na pewno smakowalo bo sprawdzone.
      wlochom zawsze smakowala nasza golonka z zziemniaczkami pieczonymi i chrzanem
      lub cwikla i do tego setka wodki schlodzonej obowiazkowo. a jako ciasto to caly
      swiat uwielbia nasze ciasta i torty orzechowe bo sami nie maja pojecia ze tak
      mozna robic.nie zapomniec nalezy o pierogach oni tez je uwielbiaja ale robia to
      inaczej wiec moze ich zaskoczyc i pokazac prawdziwe pierogi, zycze powodzenia
    • zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 17:52
      chcialam jeszcze dodac ze zrobilam kiedys murzynek (plaski) z kremem z ricotty
      i zanioslam to pracy zeby "oblac" moja umowe. byli zachwyceni!!!!
      • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 18:09
        Proszę bardzo o przepis!!!! I z góry bardzo dziękuję.... (Tzn z murzynkim może
        sobie poradzę, a gdybys podała przepis na ten krem byłoby super)
        • zuzinkas Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 18:12
          ok dzis wieczorem, najdalej jutro dam ci oba przepisy!!!
          co do murzynka to prawie identyczne (jeden jest wieloletni mojej mamy-nie wiem
          skad wziela, a drugi znalazlam w jakiejs gazecie).
          • agnese_zb Re: jakie polskie dania smakują Włochom 30.04.04, 18:23
            Dobrze, to czekam na przepisy.... :))
            • zuzinkas Isaura 30.04.04, 20:36
              spòd: 25 dag maki; 3 lyzki kakao; 3 lyzeczki proszku do pieczenia; 20 dag masla
              lub margaryny; 25 dag cukru; 4 jajka; torebka cukru waniliowego.

masa serowa: 70 dag dobrego bialego sera (ja go zastapila ricotta); 4 jajak; 20
              dag cukru; 25 dag masla

Maslo lub margaryne na spòd wlozyc do rondla wraz z cukrem, kakao i cukrem
              waniliowym, wlac 5 lyzek wody i zagotowac. ostudzic i odlac pòl szklanki masy,
              a reszte wymieszac z zòltkami, maka i proszkiem, a potem z ubita na sztywno
              piana z bialek. Maslo na mase serowa utrzec na puch z cukrem i, nadal
              ucierajac, dodawac stopniowo jajka i zmielony ser. Do blachy wylozyc ciasto,
              wyròwnac i rozlozyc na nim mase serowa. piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym
              do 200°C. wystudzone ciasto polac odlozona masa kakaowa.
            • zuzinkas Ciasto kakaowe z kremem z ricotty 30.04.04, 20:43
              1,5 szklanki ckru + 1 kostke margaryny + 3 lyzki kakao + 1/2 szklanki mleka +
              cukier waniliowy => zagotowac
              z calosci odlac 1/2 szklanki. Do przestudzonej reszty dodac 2 szklanki maki, 2
              lyzeczki proszku do pieczenia, 3 jajka. wymieszac i piec ok 40 min. w 200°C na
              prostokatnej blasze.
              upieczone ciasto przekroic w poprzek na 2 czesci.
              Krem: 1 serek homogenizowany (ja uzylam ricotty), 1/2 kostki masla, 1/2
              szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i kilka kropli soku cytrynowego.
              przekrojone ciasto posmarowac kremem, przykryc druga czescia. wierzch
              posmarowac polewa kakaowe i posypac kokosem.
              • agnese_zb Re: Ciasto kakaowe z kremem z ricotty 01.05.04, 13:00
                Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za te przepisy... Jak tylko wypróbuję dam znać
                jak wyszło...
                Pozdrawiam
                Aga
    • Gość: Camille Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 30.04.04, 23:37
      Przyjezdza do nas od czasu do czasu kolega meza, Wloch, najczesciej z 1-2
      kolegami, tez Wlochami.....Goszcze ich tak od 1988 roku, jedza co ugotuje/a ja
      naleze do tych co lubia kuchenne eksperymenty.../, nigdy nie narzekali na nic.
      Najbardziej smakuja im schabowe. Poza tym to tylko zawsze dbali, zeby bylo
      wloskie wino do obiadu i wieczorem zjawiali sie z butelka przy stole....Za to
      ich naprawde lubie!
    • Gość: solemio Re:A jakie woskie dania mnie by smakowały? IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 22:11
      W żadny przypadku nie kluchy.
    • Gość: pestka Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.wmc.net.pl 01.05.04, 22:27
      Mój znajomy Włoch uwielbia mizerię, ale koperek musiałam wieźć z Polski (można
      kupić suszony), ogórki dość drogie we Włoszech a śmietanę zastąpiłam jogurtem
      greckim (szukałam niesłodzonego). Ponadto uwielbia ciasto czekoladowe,
      nienawidzi bigosu
    • Gość: iwona Re: jakie polskie dania smakują Włochom IP: *.pool82104.interbusiness.it 02.05.04, 14:03
      Mój Włoch zajada się kaszą (którą w tym celu w większych ilościach przywożę z
      Polski) i wszelkimi ciastami domowej roboty. A najbardziej smakuje mu grzybowa
      i paszteciki (ale z mięsem, nie z kapustą). Natomiast na widok czystego
      czerwonego barszczu robi się momentalnie zielony...
      Pozdrawiam,
      Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka