Dodaj do ulubionych

kaczka faszerowana

IP: *.acn.pl 29.04.04, 15:06
do dziś nie mogę dojść do siebie po wrażeniu jakie na mnie wywarła kaczka
faszerowana, którą jadłam na święta.Ten cud sztuki kulinarnej nie miał w
ogóle kości(jak je usunięto?, farsz był mięsno ziołowy.Znacie przepis?
Obserwuj wątek
    • Gość: ada Re: kaczka faszerowana IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.04.04, 20:40
      nie znam przepisu, ale moge powiedzieć że wyjęcie kości to zadna sztuka, kilka razy wyjmowałam kości z kurczaka. Potrzeby jest tylko ostry mały nożyk, cała operację zaczynamy od wycięcia kuperka i następnie okrawamy delikatnie mięso od kości starając się nie uszkodzic tuszki/ co może się zdazyć przy usuwaniu kości z nóg i strzydełek, ale podczas faszerowania należy takie uszkodzenia poprostu zszyć nitką.
      Mój farsz do kurczaka to mielone mięso z indyka, 2 wątróbki pokrojone w drobna kosteczk, namoczona mała kajzerka, pęczek zielonej natki pietruszki,1/2 jajka
      przyprawy. Wyrobić i nadziać tuszkę.
      Okrasa faszerował kaczkę nadzieniem z kaszy, moze ktos ma przepis bo telewizor wlączylam jak program się kończył.
      • Gość: kluba1 Re: kaczka faszerowana/do ada IP: *.we.client2.attbi.com 29.04.04, 21:14
        fascynujace !!Czy to znaczy ze wycielas zeberka i kregoslup od wewnatrz? jakos
        sobie nie moge tego wyobrazic.Rozumiem, ze ta kaczka byla w calosci czyli aby
        wyciac zeberka to nacinasz wzdluz i pozniej wyluskujesz kosc? A co z
        kregoslupem ? POMOCY !!! :-(
        • Gość: ada Re: kaczka faszerowana/do ada IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.04.04, 18:31
          wycinanie kości z kurczaka zaczynam od odcięcia kuperka i nastepnie od tego miejsca rozpoczynam okrawanie kości, tuszke najlepiej postawić sobie pionowo na szyjce /dobrze aby ktoś na początku pomógł przytrzymać aby sie nie przewracała/ gdy śię dojdzie do wprawy to juz zbędne. Z kurczaka wyjmuje się całe kości tz. wszystkie kości sa razem, naprawde nie jest to trudne - gotowaniem zajmuje sie amatorsko i tylko dla najblizszej rodziny. Nauczylam się tego sama, ktos mi tylko wytłumaczyl do czego zacząć / tz.od wyciecia tego kuprka/dodam , że pozostawiam jedną kość w udku w tej tzw. pałce, oraz skrzydełku - w lotce i tej części gdzie kości sa dwie /nie wiem jak się te części tuszki nazywają/
          Mam nadzieję ze to co napisałam jest zrozumiałe.
          Pozdrawiam
    • Gość: Pichciarz Re: kaczka faszerowana IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 22:43
      Znalazłem przedziwny przepis po angielsku: kurczak w kaczce w indyku,
      wszysto "odkościowione". Także jak usunąć z nich kości:

www.thesalmons.org/lynn/turducken.html
      • Gość: kluba1 Re: kaczka faszerowana/do Pichciarz IP: *.we.client2.attbi.com 29.04.04, 23:19
        dzieki !! Przy nastepnym indyku zastosuje ! Bez tych instrukcji nigdy bym sie
        sama tego nie podjela !! :-)
        • masia27 Re: kaczka faszerowana/do Pichciarz 30.04.04, 19:07
          tu jest dokladna instrukcja jak wyluzowac drob (mozna tez obejrzec film):
          www.foodnetwork.com/food/ck_dm_advanced/article/0,1971,FOOD_9798_1723588,00.html
          • kwieta4 Re: wyjmowanie kosci 30.04.04, 19:52
            masiu, instrukja dobra, ale nie w przypadku przygotowania drobiu do
            faszerowania. tu trzeba zachowac skore w calosci jako kieszen na farsz.

zapewniam, ze warto poeksperymentowac i opracowac wlasny sposob, bazujac na
            dobrych radach /ktorych nigdy za duzo/ doswiadczonych kucharzy stad:)). to
            wcale nie jest trudne, a gotowy faszerowany kurczak, czy kaczka zachwyca
            kazdego laika, bo wyglada jak dzielo nie do wykonania w domu:)) ja juz po
            pierwszym razie uwierzylam, jakie to proste.
    • Gość: Pichciarz Re: kaczka faszerowana IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 22:39
      I jeszcze jedne instrukcje:
      www.virtualcities.com/ons/0rec/02/002stuffchick2.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka