Dodaj do ulubionych

kto jada ziemniaki?

IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.11, 09:47
my ich nie znamy?
cos nowego na Gp
Najlepsze ziemniaki świata wg. Jamiego O
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 09:59
      Jamie ma to do siebie ze wiekszosc przepisow podanych przez niego na roast potatoes zaczyna sie od "perfect" :-D
      A reszte z" objawieniem "wlacznie zawdzieczamy tlumaczeniu autorki watku :-D :-D
    • Gość: ja Re: kto jada ziemniaki? IP: *.enterpol.pl 22.03.11, 13:23
      ja jadam
    • paluszki38 Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 13:32
      Ciekawe czemu nie krytykujesz pod ziemniakami? No tak w Gp nie można być anonimowym...
      • marghe_72 Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 13:38
        paluszki38 napisała:

> Ciekawe czemu nie krytykujesz pod ziemniakami? No tak w Gp nie można być anonim
        > owym...
        z ust mi to wyjęłąś
        • Gość: Aasia marna ta anonimowość IP: 77.236.3.* 22.03.11, 16:18
          IP oraz styl wypowiedzi wyraźnie wskazują na mhr-cs :-)

A na fotoforum trwa jakaś krucjata - wypowiedzi mhr-cs znikają w niesamowitym tempie :-)
          • paluszki38 Re: marna ta anonimowość 22.03.11, 17:13
            > IP oraz styl wypowiedzi wyraźnie wskazują na mhr-cs :-)

Raczej nie jest to mhr-cs , wprawdzie wypowiedź jest złośliwa, ale jest też jasna i czytelna:)
            • Gość: Aasia Re: marna ta anonimowość IP: 77.236.3.* 22.03.11, 20:12
              O tyle mi łatwiej zgadywać (a IP nie kłamie), że widziałam post (którego już nie ma) w wątku o ziemniakach na fotoforum autorstwa mhr-cs.
              Miał bardzo podobny wydzwięk.
              Zauważ, że Tobie wydaje się zrozumiały - natomiast poniżej toczy się dyskusja "co autor miał na myśli" :-)
              Wszystko zależy od interpretacji ...

Pozdrowienia
              • paluszki38 Re: marna ta anonimowość 22.03.11, 20:40
                > Zauważ, że Tobie wydaje się zrozumiały - natomiast poniżej toczy się dyskusja "
                > co autor miał na myśli" :-)
                > Wszystko zależy od interpretacji ...

Pisząc, że rozumiem, nie czytałam postów poniżej... Gdy jednak je przeczytałam, to stwierdziłam, że jednak jestem w błędzie i nie wiem co autor miał na myśli:)

Przyznam się, że bardzo mnie zmyliła spółgłoska "ś", myślałam, że mhr-sc takowych nie używa. Może gdyby w poście pojawiła się sławna "sałatka", bardziej by mnie to nakierowało na jej postać;)

Nie wiem dlaczego podejrzewałam jednak mhr-sc o większą konsekwencję, tzn, sama wrzucając jakieś bzdury na forum nie będzie się czepiać ziemniaków...

pozdrawiam również:)
    • vandikia Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 14:05
      powiedziałabym, musicie mieć dość ograniczony kuchniopogląd skoro nie wiecie co to ziemniak
      • Gość: takmyśle. Re: kto jada ziemniaki? IP: *.toya.net.pl 22.03.11, 16:31
        Proponuje o postawienie pytania czy Chinczycy jadają ryż i Włochów czy jadają makaron. Też jestem ciekaw. To jest problem na miare światowej gastronomi.
    • a74-7 Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 14:22
      nie trzeba dodawac chyba ,ze roast potatoes to pride &joy angielskiej kuchni ,nikt tu sie nie wstydzi ze jada ziemniaki , wrecz przeciwnie kazdy zna sposob na the best ...:-D
    • jagoda85 Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 15:31
      To jadanie ziemniaków, to jakiś obciach? My jadamy, bardzo lubimy. Mnie najlepiej smakują takie ugotowane prosto z wody, bez żadnych dodatków, chętnie zjem je też na zimno, tyle tylko, że rzadko jadam z dodatkiem jakieś omasty, wyjątkiem są ziemniaki pieczone z ziołami do których dodaję trochę oliwy.
      • ewkka Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 16:28
        W 100 g kartofli gotowanych w wodzie jest jedynie 75 kcal. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg witaminy C, (dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg). Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu a bez względu na kolor wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w potas i fosfor. Mało to mało ale jednak mają też: magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę.
        Aż wstyd jeść .....
        • linn_linn Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 21:03
          Wszystko to prawda, ale w gotowaniu wiele traca. Niestety.
          • felinecaline Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 21:32
            Niekoniecznie, najmniej traca ugotowane w slawetnych mundurkach na parze.
            Bardzo takie lubie, tylko z maslem i gruba sola morska. Moze byc jeszcze ewentualnie troche cebulki.
            • ewkka Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 23:29
              No ale chyba każde warzywo czy owoc traci coś podczas obróbki termicznej. Wszystko można zagotować na śmierć.
        • shachar Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 23:51
          ale kto je 100g ziemniaków? :)) może kot
          • ewkka Re: kto jada ziemniaki? 23.03.11, 05:06
            Może i kot - Ty możesz 200. To będzie i tak tylko 150 cal.
            • jackk3 I to ma byc na 'plus'? 23.03.11, 15:37
              Dla mnie malo kalori to minus.
          • Gość: miu Re: kto jada ziemniaki? IP: *.fbx.proxad.net 24.03.11, 14:44
            W takim razie zostalam kotem :))))) Jadam jednego malego ziemniaka w mundurku - to jest moja porcja ziemniakow. Zwykle wazy 70-80 g, wiec wychodzi na to ze jestem malym kotem ;))))
    • ewkka Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 19:03
      kto jada ziemniaki?
      my ich nie znamy?
      cos nowego na Gp
      Najlepsze ziemniaki świata wg. Jamiego O

A ja się tak zastanawiam czy dobrze odczytaliśmy intencje autorki. Pytanie jest trochę prowokacyjne i chyba odnosi się do mało odkrywczego ale bardzo apetycznego przepisu na ziemniaki z GP i być może według autorki trochę lekceważącego stosunku do kartofli. No bo przyznacie częściej tu się poleca(patrz wątek o imprezie) wytrawne muffiny, wrapsy, chili , curry czy fougasse niż np. ziemniaczane zapiekanki czy wspomniane ziemniaki.
      Tym bardziej, ze autorka właśnie tam poleca danie z ziemniaków.
      • moriax Re: kto jada ziemniaki? 22.03.11, 20:43
        po pierwsze- Ja, ja ,ja jadam (i moja córeczka też-ostatnio jak na obiad było mięso z sałatą,
        to poleciała do lodówki o pokazuje : Mamusiu ale są ziemniaczki przecież!!)
        i z masłem,z koperkiem, pieczone,plus ogórek i szczypior i sałatka ...i w ogóle się nie wstydzę
        po drugie -zrozumiałam tak jak Ewka ,że o co kaman znamy i jadamy;)
        • Gość: miki202 Re: kto jada ziemniaki? IP: *.limes.com.pl 23.03.11, 09:25
          Do warzyw gotowanych na parze dorzucam jednego ziemniaka, często piekę. Co to w ogóle za pytanie? A jak zjeść chłodnik albo gołą Zośkę bez małych kartofelków z koprem? Jest jeszcze w kraju parę osób, które nie wymieniły tych zup na, ach, ach, gazpacho.
    • mhr2 Re: kto jada ziemniaki? 23.03.11, 12:14
      przewaznie sa wspaniale
      w smaku,
      mozna jesc bez niczego
    • lashqueen Re: kto jada ziemniaki? 23.03.11, 15:20
      My jadamy :) I w połączeniu z makaronem też :)
      • Gość: dorotkah Re: kto jada ziemniaki? IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.03.11, 17:50
        Jak najbardziej jadamy.Czasem ryz albo makaron ale ja wole ziemniaki.Jakbym nie byla leniwa to pewnie bysmy jedli wiecej kopytek i klusek slaskich (no ale to tez ziemniaki!).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka