Dodaj do ulubionych

Ilość wody w maśle

24.03.11, 09:31
Wiem że był niejeden wątek na ten temat, ale piany na ustach dostaję, jak sobie myślę, jaki szajs na co dzień kupujemy...
Robiłam niedawno ghee (używałam masła Candia). Z 750 g wyszło ostatecznie o 140 g mniej...
Jasne że coś tam wyparować musiało, ale nie sądziłam że aż tyle...
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 09:58
      Na opakowaniach pisza zawartość tłuszczu w %
      To co podajesz pasowałoby do 82%
      wiem-jem.pl/item,Candia-Maslo-domowe,489
      Czy takie ghee mozna przygotowac wykorzystujac garnek z podwójnymi sciankami , przeznaczony do gotowania mleka?

url=http://stopcenzurze.wikidot.com/list-do-prezydenta/confirm/3cca1b3ab0831734243d]Petycja - stop cenzurze internetu[/url]
      Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
      • corrina_f1 Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 10:50
        Tak, Candia ma 82% i chyba zresztą nie ma w sklepach z większą ilością tłuszczu (może jakieś wiejskie itp ale nie trafiłam nawet).
        Co do garnka, to przypuszczam że tak. My robimy w garnku z podwójnym dnem z kolei :)
    • szopen_cn Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 12:17
      Jeden momen prosze.

Cosik mnie sie wydaje, ze piany na ustach dostajesz bez powodu.

Maslo jest emulsja wody w tluszczu i z tego powodu musi zawierac odpowiedni procent wody.
      Maslo produkowane przemyslowo zawiera ponizej 20% wody, maslo produkowane metoda domowa ponizej 30% wody.

Z masla normalnego produkowals ghee czyli czysty tluszcz mleczny. Chyba nie nalezy sie dziwic, ze po odparowaniu wody ciut mniej reszta wazyla.

Jesli dalej piana na usta uderza to proponuje posmarowac kromke chleba ghee (blisko 100% tluszczu mlekowego) i sprobowac.
      Mysle, ze kromka smarowana normalnym maslem smakowac bedzie lepiej.
      • qubraq Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 16:46
        szopen_cn napisał:

> Jeden momen prosze.

Pietrek, nawet nie wiesz jaką wagę przywiązuję do tego co Ty napiszesz! :-)
        pozdrawiam i zyczę wspanialego wędkowania! :-)
        • mhr2 Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 16:58
          prosze rybki bez wody?
    • ania_m66 Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 13:20
      szkola podstawowa, matematyka III klasa sie klania :)
      maslo sklada sie z tluszczu i wody. tluszczu powinno byc ok 82%, 18% to woda. 18% z 750g to 135g. zdaje sie, ze tyle ci braklo.
      masz jeszcze jakies pytania?
      • corrina_f1 Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 15:40
        Hehe, no z matematyki to ja nigdy dobra nie byłam :D
        Pytań więcej nie mam :)
        • ania_m66 Re: Ilość wody w maśle 24.03.11, 15:49
          mozesz w ramach eksperymentu ukrecic maslo sama ze smietany. jesli b. dobrze je odcisniesz, bedziesz miala gora 60-65% tluszczu. reszta to woda. w mleczarni maja centryfuge, dlatego dochodza do 82%.
          • Gość: sylwia Re: Ilość wody w maśle IP: *.ds3.agh.edu.pl 25.03.11, 12:55
            a jak się robi takie domowe masło? miksuje się śmietanę kremówkę do momentu powstania masła?
            • ania_m66 Re: Ilość wody w maśle 25.03.11, 12:59
              np ubijasz kremowke, im wyzej 30% tym lepiej jakbys ubijala bita smietane. ubijasz tak dlugo, az przebijesz otrzymujac maslanke z grudkami masla.
              a jeszcze latwiej w szczelnym sloiku (nie sugeruj sie butelka)
    • eeela Re: Ilość wody w maśle 26.03.11, 20:57
      Pomyśl, że ty sama składasz się w jakichś 3/4 z wody! To dopiero jest skandal ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka