multiaga 02.05.04, 20:11 Jak zrobić blaty bezowe do tortu ? Wiem , że można kupić gotowe ale chciałabym sama zrobić . Proszę o dobry , sprawdzony przepis jeśli ktoś takowy posiada. Z góry dziękuję :) Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marghe_72 Re: blaty bezowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 20:33 Poszukam i napisze:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: blaty bezowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 20:56 Mam coś takiego - jeszcze przeze mnie nie wypróbowane, zatem nie ręczę za rezultat Piekarnik rozgrzac do 150 stopni. Blache wyłożyć pergaminem. Zaznaczyć na papierze koło o srednicy ok 20 cm. Białka (4) ubić na sztywno, stopniowo dodawac cukier (250ml), ciągle ubijając po kazdym dodaniu. Ubijac kolejne 5 - 10 min az cukier sie rozpusci. Dodać 3 łyzeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu. Wymieszac. Bezową masę rozsmarować na zaznaczonym kole. Wyrównać. Piec ok 40 minut, Wylaczyc piekarnik i zostawic beze - ma ostygnac przy uchylonych drzwiczkach. To wszystko z ksiązeczki Serniki, torty bezowe % desery. Ja jestem noga ze słodkości pieczonych :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: blaty bezowe 02.05.04, 21:04 Jeszcze raz dziękuję , będę próbować. A mnie pieczone słodkości wychodzą tak w kratkę , czasami wyjdzie mi pyszne ciasto wg. trudnego przepisu a czasami z tego najprostszego - zakalec. Ale się nie poddaję ! ........ bo jestem okropnym łasuchem i uwielbiam pichcić i piec :) pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: blaty bezowe 04.05.04, 10:25 Ja bezy piekę a raczej suszę około 4 godzin w temp. 100 st C. Z blatem bezowym zrobiłabym podobnie. Wydaje mi się, ze po 40 minutach może być on suchy na zewnatrz ale ciagnący się w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakoszka Re: blaty bezowe IP: *.acn.pl 04.05.04, 22:33 ja blaty zawsze kupuję gotowe na sztuki, na wagę.bez tortu bezowego nie obejdą sie moje imieniny.przepis jest prosty i aż trudno uwierzyć że deser znika do ostatniego okruszka.blaty przekladam lekko osłodzoną bitą śmietana (wymieszaną z zagęstnikiem Dr Oetkera śmietan fix)i warstwami świeżych truskawek.żadne inne owoce nie smakują tak jak te.a wy jak wykorzystujecie blaty bezowe? Odpowiedz Link Zgłoś