Dodaj do ulubionych

blaty bezowe

02.05.04, 20:11
Jak zrobić blaty bezowe do tortu ? Wiem , że można kupić gotowe ale
chciałabym sama zrobić . Proszę o dobry , sprawdzony przepis jeśli ktoś
takowy posiada. Z góry dziękuję :)
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: blaty bezowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 20:33
      Poszukam i napisze:)
      M.
      • multiaga Re: blaty bezowe 02.05.04, 20:47
        Dziękuję :)
        • Gość: Marghe_72 Re: blaty bezowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 20:56
          Mam coś takiego - jeszcze przeze mnie nie wypróbowane, zatem nie ręczę za
          rezultat
          Piekarnik rozgrzac do 150 stopni. Blache wyłożyć pergaminem. Zaznaczyć na
          papierze koło o srednicy ok 20 cm.
          Białka (4) ubić na sztywno, stopniowo dodawac cukier (250ml), ciągle ubijając
          po kazdym dodaniu. Ubijac kolejne 5 - 10 min az cukier sie rozpusci. Dodać 3
          łyzeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu. Wymieszac.
          Bezową masę rozsmarować na zaznaczonym kole. Wyrównać. Piec ok 40 minut,
          Wylaczyc piekarnik i zostawic beze - ma ostygnac przy uchylonych drzwiczkach.

To wszystko z ksiązeczki Serniki, torty bezowe % desery.

Ja jestem noga ze słodkości pieczonych :)
          M.
          • multiaga Re: blaty bezowe 02.05.04, 21:04
            Jeszcze raz dziękuję , będę próbować.

A mnie pieczone słodkości wychodzą tak w kratkę , czasami wyjdzie mi pyszne
            ciasto wg. trudnego przepisu a czasami z tego najprostszego - zakalec. Ale się
            nie poddaję ! ........ bo jestem okropnym łasuchem i uwielbiam pichcić i piec :)
            pozdrawiam
            Aga
            • ka_thy Re: blaty bezowe 04.05.04, 10:25
              Ja bezy piekę a raczej suszę około 4 godzin w temp. 100 st C. Z blatem bezowym
              zrobiłabym podobnie. Wydaje mi się, ze po 40 minutach może być on suchy na
              zewnatrz ale ciagnący się w środku.
    • Gość: smakoszka Re: blaty bezowe IP: *.acn.pl 04.05.04, 22:33
      ja blaty zawsze kupuję gotowe na sztuki, na wagę.bez tortu bezowego nie obejdą
      sie moje imieniny.przepis jest prosty i aż trudno uwierzyć że deser znika do
      ostatniego okruszka.blaty przekladam lekko osłodzoną bitą śmietana (wymieszaną
      z zagęstnikiem Dr Oetkera śmietan fix)i warstwami świeżych truskawek.żadne inne
      owoce nie smakują tak jak te.a wy jak wykorzystujecie blaty bezowe?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka