Dodaj do ulubionych

Jak zrobic dobre kotlety rybne?

IP: *.access.telenet.be 30.03.11, 09:23
Moj synek zajada sie w przedszkolu kotlecikami z ryby.Nigdy nie probowalam ich przyrzadzic, zawsze robie rybe zapiekana w folii ,ale takiej synek nie lubi.Poratujcie radami jak takie kotlety/pulpety przyrzadzic.Czy postepowac tak jak z miesem mielonym?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 30.03.11, 09:48
      W zasadzie tak, ale co Ci szkodzi jak odprowadzasz synka do przedszkola kuknąć do kuchni i poprosić panie kucharki o dokładny przepis? Może dodają czegoś jeszcze, oprócz tradycyjnych składników. Na pewno też będzie im przyjemnie dowiedzieć się, że dziecku smakuje.
      • Gość: wandzia Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? IP: *.access.telenet.be 30.03.11, 10:03
        W sumie o tym nie pomyslalam, moge tak zrobic rzeczywiscie.A kucharki naprawde sa dobre, dzieciaki prawie wszystko zjadaja ze smakiem.
        • Gość: marbor1 Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? IP: *.aster.pl 30.03.11, 12:24
          Bardzo łatwy i nie skomplikowany przepis:
          Filety z dorsza [najlepsze] dobrze umyć, odsączyć w ręczniku papierowym. Zemleć w maszynce,
          dodać drobno posiekaną i przesmażoną na maśle cebulkę, dodać bułkę, jajko, posiekaną natkę z pietruszki [sporo], przyprawy: pieprz, sól. Dobrze wyrobić masę, formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni z obu stron. Jeśli chcesz kotlety to smażysz trochę dłużej, jeśli pulpeciki to krótko, aby się tylko zarumieniły i przekładasz do rondla, podlewasz wywarem z jarzyn wraz z jarzynami i dusisz na b.wolnym ogniu ok. 20-30 min. Po uduszeniu sos miksujesz i doprawiasz jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba. Ja do takiego sosu dodaję pęczek posiekanego koperku.
    • linn_linn Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 30.03.11, 15:30
      Moze cos takiego:
      fabrykaprzepisow.pl/paluszki-rybne/
      • Gość: wandzia Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? IP: *.access.telenet.be 30.03.11, 15:56
        Dziekuje za rady,nie mam maszynki do mielenia wiec sprobuje widelcem.Jutro zrobie i dam znac czy dziec zjadl.
        • truscaveczka Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 13.04.11, 09:30
          Ja wrzucam rybę do blendera i mielę na niskich obrotach i też jest dobra, choć bałam się, że wyjdzie mus ;)
    • 25augustyna Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 30.03.11, 16:34
      znalazłam w necie taki przepis. Może sie przyda

www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/kotlety_rybne/przepis.html
    • roseanne Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 30.03.11, 17:25
      bardzo proste dwa w jednym - kotleciki ziemniaczano rybne
      mozna dac rybe gotowana, pieczona lub nawet konserwowa (tunczyk, losos, dorsz), najbardziej lubie z solonym namoczonym dorszem

do tego gotowane ziemniaki ugniecione lub przetarte przez praske
      jajko
      szczypiorek/ koperek/ natka
      sol, pieprz, odrobina bulki tartej - wyrobic na jednolita mase , uformowac kotleciki i usmazyc lub upiec w piekarniku
      • Gość: marbor1 Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? IP: *.aster.pl 30.03.11, 18:17
        Z ziemniakami jeszcze nie robiłam, ale już czuję na "smaka", że muszą być dobre. Spróbuję przy najbliższej okazji.
    • miskaaaa86 Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 30.03.11, 22:11
      moze to dosc prymitywne ;) ale ja robie rybne kotlety z tunczyka z puszki.
      sa naprawde dobre.

2 puszki tunczyka w kawalkach w sosie wlasnym lub w oleju
      duze jajo
      dwie kromki bardzo drobno pokruszonego chleba pełnoziarnistego
      pół pęczka koperku (posiekanego)
      2 ząbki czosnku
      pieprz, sol
      odrobina bulki tartej

wszystko lacze, formuje pulpety, obtaczam w bulce tartej, smaze

polecam :)

pozdrawiam
      miśka
      wodakokosowa.wordpress.com/
    • fettinia Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 31.03.11, 08:57
      sprobuj tez tak
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76553394,76553394.html
      • Gość: wandzia HELP! IP: *.access.telenet.be 01.04.11, 13:40
        Wlasnie robie te pulpety od fettinii.Zrobilam wszystko tak jak w przepisie i zaczelam formowac kotleciki.Ale strasznie sie rozpadaja!Nie daje rady obtoczyc w bulce bo sie rozlatuja w rekach.Co jest nie tak?Pomozcie!
        • Gość: kwaśna śmietana Re: HELP! IP: *.home.aster.pl 01.04.11, 13:59
          Ja robię kotleciki z tuńczyka w puszce, których nie panieruję (jestem zdania, że panierka do mielonych z ryby nie jest w ogóle potrzebna). Tuńczyka z puszki (w oleju lub sosie własnym) wrzucam do miski, dodaję jajko, przyprawy wg. uznania i bułkę tartą w takiej ilości, by całość była spoista. I to na rozgrzany tłuszcz. Raczej się nie rozwala. Pewnie zamiast bułki można dodać coś innego, np. kaszę mannę albo ziemniaka, choć głowy nie dam, bo takiej wersji nie próbowałam.
          • Gość: wandzia Re: HELP! IP: *.access.telenet.be 01.04.11, 14:05
            Poczekam chwile az masa calkowicie ostygnie,moze dlatego nie daje sie uformowac.Dalam juz dwa jajka i sporo bulki tartej.Potraktowalam calosc blenderem aby masa byla gladka ,ale i tak sie rozpada :(
        • linn_linn Re: HELP! 01.04.11, 14:03
          A dodalas jajko? Przeczytaj caly watek. Nie wiem, czy tam jest dalej dokladny przepis. Rada o dodaniu jajka jest.
    • buttergirl Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 01.04.11, 14:10
      W programie Gesslerowej zobaczyłam, że do pulpetów rybnych dodaje majonez, dzięki czemu nie są takie suche. Możliwe, że kotletom to też pomoże.
      • Gość: wandzia Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? IP: *.access.telenet.be 01.04.11, 14:48
        Udalo sie!Poczekalam az wystygly i troche latwiej sie je formowalo w placuszki (ale i tak sie rozpadaly).Na patelni jednak pieknie sie zespolily y wyszly zlote i pyszne.Teraz zobaczymy ,czy posmakuja pozostalym domownikom.Dziekuje za przepis.
    • zwiatrem Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? 13.04.11, 17:33
      Zmielic surowe mieso ryby, jakiej tylko chcesz, dodac cebule, czosnek, jaj, bulke i to co zwykle dodajesz do mielonych z miesa.
      Smazyc na szybko, bez duszenie w oleju panierowane lub nie.

W przedszkolu tez podaja pulpety z juz ugotowanego miesa drobiowego, tak samo mielisz, dodajesz dodatki, ktore lubicie, smazysz panierowane lub nie i wrzucasz do sosu lub nie.

• Gość: yśty Re: Jak zrobic dobre kotlety rybne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 21:37
      albo kotlety,albo pulpety. To nie to samo,chociaż kotlety moga byc materiałem wyjsciowym do produkcji pulpetów.Pulpet musi być na mokro(czyli w rosole,wywarze albo w sosie).Robi się go z mięsa surowego,ale to podejście ortodoksyjne. Kotlety skleja sie gotowanymi ziemniakami,,żółtkami i białkami ubitymi na pianę. Wówczas są delikatne,puszyste i nie rozwalają się.
      Tak na marginesie-jedna z interlokutorek czyniąc wpis(z błędnym określeniem swojego produktu-winno być kotleciki,a nie pulpeciki) zareklamowała swój blog.Z ciekawości wszedłem i natknąłem się na odgrzewany problem tzw źródła przepisów.Problem odgrzała prowadząca blog,wyraziła swoje święte oburzenie, co poczytuję za przewrotność w świetle faktu,że sama nie jest bez winy(pamiętamy te wspaniałe leniwe pierożki z 70 letnim rodowodem, uzurpatorsko przypisywane sobie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka