Dodaj do ulubionych

piersi z kurczaka

IP: *.play-internet.pl 01.04.11, 13:01
Chcę zrobić faszerowane i w związku z tym mam pytanie.Rozbijać czy wycinać kieszonkę na farsz,bo widzę ,że są różne szkoły.Jak jest lepiej?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 13:35
      piersi sa kurze, albo kurczaka, ale nie z kurczaka.
      ja bym nozem zrobila kieszonke.
      rozbijac to bardziej na roladki badz dewolaja :)
      • Gość: Kasia Re: piersi z kurczaka IP: *.play-internet.pl 01.04.11, 14:08
        o rany.tak ,poprawiam się piersi kurczaka:)
      • lykaena Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 15:34
        :) Byłaś na posterunku
      • paluszki38 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 16:05
        > piersi sa kurze, albo kurczaka, ale nie z kurczaka.
        > ja bym nozem zrobila kieszonke.
        > rozbijac to bardziej na roladki badz dewolaja :)

To ja przy okazji się zapytam, bo mam wątpliwości w sprawie innego tutaj wątku:)

"caffe late -jakie mleko do pianki?"

Przy założeniu, że chodzi o piankę z mleka:) Nie żebym zaraz czuła potrzebę poprawiania kogokolwiek, ale jak już jesteśmy przy pisowni, chętnie się dowiem, czy tytuł jest prawidłowy:)

• ania_m66 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 16:37
          jedno t zjadlo autorce watku
          • paluszki38 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 16:43
            Nie o 't' mi chodziło:) Ale o mleko do pianki. W mojej wsi mówi się, pianka z mleka... Mleko jest do kawy, a mleko do pianki, która jest z mleka, to tak jakoś mi dziwnie brzmi... Więc tak nieśmiało z ciekawości się pytam:)
            • ania_m66 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 16:54
              wydaje mi sie, ze nie ma sie specjalnie czego czepiac. autorka pytania chciala krotko i obrazowo przedstawic problem w tytule watku. jasne, ze mogla napisac "do spienienia", albo wziasc "pianke" w cudzyslow, ale juz pewnie brakowalo miejsca w linijce. zreszta udalo sie, wszyscy wiedzieli o co chodzi.
              natomiast watek pt "piersi z kurczaka" nic nie mowi. gdyby tytul bylby lepiej sformulowany, byloby wiecej odpowiedzi na temat.
              • Gość: dorotkah Re: piersi z kurczaka IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.04.11, 17:09
                WZIAC? Czepiam sie he he.
                • ania_m66 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 17:46
                  bez polskiej klawiatury zawsze mam problemy z tym slowem :)
                  • Gość: yśty co po klawiaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 17:53
                    jak kobieta jest do wzięŚcia...
                  • Gość: yśty a to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 18:03
                    "gdyby tytul bylby lepiej sformulowany, byloby... "
                    aż zęby bolą
              • paluszki38 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 09:48
                > wydaje mi sie, ze nie ma sie specjalnie czego czepiac. autorka pytania chciala
                > krotko i obrazowo przedstawic problem w tytule watku. jasne, ze mogla napisac "
                > do spienienia", albo wziasc "pianke" w cudzyslow, ale juz pewnie brakowalo miej
                > sca w linijce.

Tak samo jak autorka wątku z piersiami, też mogła się spieszyć... I ja się nie czepiam, tylko zadałam pytanie, dlaczego niektóre sformułowania można poprawiać, a innych się nie widzi:) Odnoszę wrażenie, że gdyby na polonistyce "mleko do pianki" też byłoby poruszane to nie tylko "piersi z kury" byłyby napastowane.

ania_m66 myślę, że aby się czepiać czyjejś pisowni, samemu należałoby pisać bardziej poprawnie. Pisanie małą literką po kropce nie jest formą poprawną. Osobiście bardziej razi mnie "wziazc" i ""gdyby tytul bylby lepiej sformulowany, byloby wiecej odpowiedzi na temat " niż "piersi z kurczaka".
                • marciasek hm 02.04.11, 16:46
                  "gdyby tytul bylby lepiej sformulowany, bylo by wiecej odpowiedzi na temat " = "gdyby na polonistyce "mleko do pianki" też byłoby poruszane to nie tylko "piersi z kury" byłyby napastowane".

Czy to była celowa figura stylistyczna, czy pośpiech? Pytam poważnie, bo mam kłopot z interpretacją. Nie wiem także skąd tu nagle wypłynęła polonistyka, kto tu jest polonistą? Ciekawe.
      • miastowa27 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 17:24
        dlaczego nie z kurczaka?????
        • miastowa27 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 17:32
          Poza tym "piersi sa kurze, albo kurczaka, ale nie z kurczaka" to tez jakiś absurd, bo wg mnie piersi kurze to nie to samo co kurczaka czy kurczęce
          dla wyjaśnienia - kura to nie kurczak, tak samo jak byk to nie cielak
          • ania_m66 Re: piersi z kurczaka 01.04.11, 17:45
            piersi moga byc i kacze i indycze i przepiorcze i cholera wie jakie jeszcze :). piers z czegos, to np piers z plastiku, silikonu itp - uformowana z jakiegos materialu.
            piers kurczaka to czesc jego anatomii. tak samo jak nogi kurczaka, czy skrzydelka.
            mowisz normalnie: skrzydelka z kurczaka, czy udka z kurczaka? no wlasnie.
            • jhbsk Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 08:32
              Mówię.
              • miastowa27 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 12:36
                ja też mówię, i nie jest to żaden błąd tylko wymysł anim66, która sama robi byk na byku a innch poprawia
                • miastowa27 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 12:45
                  mówię pierś z kurczaka na takiej samej zasadzie jak jabłko z drzewa- sadzicie ze to jabłko jest ulepione z drzewa czy raczej zerwane z niego? pierś z kurczaka to pierś wycięta z kurczaka, a nie z niego ulepiona

jabłko z drzewa
                  grzyb z lasu
                  pierś z kurczaka
                  polędwica z indyka
                  • ania_m66 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 13:25
                    miastowa27 napisała:

> mówię pierś z kurczaka na takiej samej zasadzie jak jabłko z drzewa- sadzicie z
                    > e to jabłko jest ulepione z drzewa czy raczej zerwane z niego? pierś z kurczaka
                    > to pierś wycięta z kurczaka, a nie z niego ulepiona
                    >
                    > jabłko z drzewa
                    hmmm, a sa jakies z krzaka?
                    > grzyb z lasu
                    no ja bym raczej powiedzials grzyb lesny w odroznieniu od grzyba hodowlanego jak boczniak, czy pieczarka
                    > pierś z kurczaka
                    ewidentny blad jezykowy wytlumaczony przez kilku forumowiczy niezaleznie o siebie
                    > polędwica z indyka
                    powiedziane jak najbardziej poprawnie - poledwica nie jest czescia anatomii indyka ani zadnego drobiu, jest za to wedlina zrobiona z miesa indyka
                    >
                    >
                    ogolnie 1 na 4, slabiutko...
                    • miastowa27 Re: piersi z kurczaka 03.04.11, 00:07
                      koleżanka six_a na forum kobieta znalazła rozwiązanie zagdaki

poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=kurczaka&kat=18
                      Bardzo proszę o odpowiedź, która z form jest poprawna: skrzydełka z kurczaka czy skrzydełka kurczaka.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
                      Dominik Szulowski
                      Gdy chodzi o potrawę, to obie konstrukcje są równoprawne, choć raz zręczniej jest użyć jednej, raz drugiej, np. Do sałatki potrzebne są piersi z kurczaka, ale filety z piersi kurczaka. Tak czy owak - życzymy Panu smacznego.
                      — Mirosław Bańko

tak więc piersi z kurczaka to forma poprawna językowo
                • ania_m66 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 13:19
                  no nie bardzo "wymysl ani" :)
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,123662177,123706940,Re_Piersi_z_kurczaka.html
                  • Gość: mme Re: piersi z kurczaka IP: *.icpnet.pl 03.04.11, 07:49
                    Przestań kobieto pisać od rzeczy :)

poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=kurczaka&kat=18
                    • Gość: yśty Czy Ty Anka zauważyłaś, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 08:15
                      że Twój wkład w rozwój tego forum jest ogromny. Tego nikt Ci nie zabierze. Miała rację Twoja zwolenniczka, pisząc kiedyś- Anka,nie przejmuj się uwagami tego Y,zobacz ile masz wpisów,a ile ma on...
                      Chodziło tylko o jedno cięcie nożem po kurzęcych szczątkach.
                      Czego też ludzie nie wymyślą, byle dorwać się do klawiatury(cytat,chyba Twój, jak pamiętam).
        • eeela Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 00:35

> dlaczego nie z kurczaka?????

Było o tym przedwczoraj zaledwie:

forum.gazeta.pl/forum/w,77,123662177,,Piersi_z_kurczaka.html?v=2
    • Gość: Kasia Re: piersi z kurczaka IP: *.play-internet.pl 01.04.11, 19:03
      dziękuje za wszystkie odpowiedzi:)
      • shachar Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 08:20
        hahahaha:DD popłakałam się, no to Kacha teraz do roboty!
        • Gość: Kasia Re: piersi z kurczaka IP: *.gecon.com.pl 02.04.11, 13:23
          Tak,niezły wątek:) Na moje pytanie dwie odpowiedzi są na temat.Też sie pośmiałam:)
          • mhr2 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 14:02
            dowcip to cos wspanialego,
            ale nie czasami tutejsza arogancja
            • paluszki38 Re: piersi z kurczaka 02.04.11, 14:17
              > dowcip to cos wspanialego,
              > ale nie czasami tutejsza arogancja

rożni są ludzie wspaniali
              Ty wiesz o arogancji najwięcej

:)
    • mhr2 wycinam kieszonke, 03.04.11, 08:44
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Chcę zrobić faszerowane i w związku z tym mam pytanie.Rozbijać czy wycinać kies
      > zonkę na farsz,bo widzę ,że są różne szkoły.Jak jest lepiej?

potem ladnie wyglada,
    • coralin Re: piersi z kurczaka 03.04.11, 15:36
      Rozwinięcie wątku kuriozalne. Nie mogę się nadziwić skąd w ludziach taka chęć do poprawiania drobiazgów, gdy sami robią o wiele większe błędy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka