Dodaj do ulubionych

Rosół z perliczki

04.04.11, 10:35
Mam zamiar przyrządzic perliczkę i po głowie chodzi mi też rosół, poza upieczeniem/duszeniem ptaka. Nigdy nie jadłam rosołu z perliczki, warto go robić?
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: Rosół z perliczki 04.04.11, 18:13
      tez zastanawialam sie nad tym ,trzeba ja wolniutko i dluzej chyba niz kurke gotowac , bo chudzinka i mieso ciemniejsze jako ze to niby dzikie ptactwo,
      ale z dodatkiem cebulki prazonej i lubczyku rosol bedzie smaczny , tak sobie mysle .
      Kiedys pieklam , niezla w smaku byla.
    • Gość: FRANKA Re: Rosół z perliczki IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 04.04.11, 21:28
      lash --tu gdzie mieszkam ludzie zjadaja duzo tego ptactwa ,ale o gotowaniu w wodzie nigdy jeszcze nie slyszalam ,ten ptak to maly chudzielec i po ugotowaniu napewno bedziesz zawiedziona takim daniem ,tego chudzielca kroje na kawalki i obsmazam na zloty kolor ,dodaje 2 pokrojone cebulki ,2 przecisniete zabki czosnku ,2 lyzeczki curry, galazke tymianku sol ,pieprz ,przykrywam pokrywka ,dusi sie chwile na malenkim ogniu i koniec ,mieso jest delikatne wiec szybko zrobisz danie ,mozesz podac z pysznym purre i dobrym ogoreczkiem (na talerz nakladam piramidke z purre w ktorej robie dziurke i wlewam lyzke sosu z uduszonego miesiwa )-smacznego
      • miss_coco Re: Rosół z perliczki 04.04.11, 21:38
        Chyba by mi bylo szkoda perliczki na rosol ;))
        • mhr2 zeby nie ta cena,byloby czesciej 05.04.11, 12:10
          miss_coco napisała:

> Chyba by mi bylo szkoda perliczki na rosol ;))
          >
          • a74-7 Re: zeby nie ta cena,byloby czesciej 05.04.11, 12:59
            w moim (k)raju - tansza od kurczaka free range,jesli musimy o cenach ;-)
            • mhr2 masz szczescie jak tam mieszkasz, 05.04.11, 16:50
              a74-7 napisał:

> w moim (k)raju - tansza od kurczaka
              • a74-7 Re: masz szczescie jak tam mieszkasz, 05.04.11, 16:57
                nie narzekam ;-)
    • lashqueen Re: Rosół z perliczki 04.04.11, 23:36
      Dzięki, dziewczyny, daruję sobie ten rosół i może wypróbuję powyższy przepis.
      • kocia_noga Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 09:29
        I niesłusznie. Przed świętami Bożego Narodzenia kupiłam 2 chude perliczki i po odkrojeniu wszystkiego co mięsne, resztę wsadziłam do szybkowaru na minimalny ogień.
        Wyszedł rosołek, że do dziś go wspominamy. Kostki wyjęte z wywaru oskubałam i dodałam do farszu w pasztecikach, dużo roboty, ale żal mi było wyrzucać.
        • a74-7 Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 09:50
          I o to mnie chodzilo ;-)
          powiedz kocia nogo jaki byl smak rosolu -" mocny "w smaku( taki bardziej jak z dzikiego ptactwa } czy tez delikatny ,please
          • kocia_noga Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 10:14
            Nie jadłam dzikiego ptactwa, więc nie mam porównania, ale smak był mocny, rosół był aromatyczny, zapach bardziej mi odpowiadał niż rosołu z wiejskiej kury. Jak dla mnie nie było w nim nic "dzikiego" :) ale jak już wspominałam, o dziczyźnie mam blade pojęcie.
            • a74-7 Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 13:03
              gotowalam kiedys roosol na lesnym golabku , wyszedl niezly , ale mial specyficzny smak .
              Perliczke jadlam pieczona , smaczne mieso , ale teraz sprobuje zrobic rosol na niej , zachecilas mnie ;-)
              • Gość: GMK Re: Rosół z perliczki IP: 31.60.11.* 05.04.11, 15:38
                Rosól z perliczki to klasyka wytwornej kuchni. Dziwi mnie , że takie wszystkowiedzące forum tak długo dywaguje na ten temat. Z perliczki najlepsza jest pierś, a reszt to podstawa rosołku.
                I zazdroszczę świeżej perliczki, bo te mrożone to mają po 100 lat w zamrażarce sklepowej, nikt ich nie kupuje. Tylko świeża.
                • a74-7 Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 16:37
                  10postow od wczoraj to chyba nie az tak dlugo ,co nie ?
                  ;-D
                  sam/a pewnie nie znasz smaku takiego rosolu ze wzgledu na dostepne tylko te mrozone ,
                  nie wnosisz wiec swoim komentarzem nic wartego uwagi .:-))
                  • lashqueen Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 18:18
                    Niedaleko mnie w sklepie mają świeże. I cena też nie jest wysoka. Zrobię jednak ten rosół jutro, bo chcę się przekonać, jak smakuje. I poinformuję o doznaniach smakowych, jakby co. A jeśli nie zasmakuje, to więcej nie zrobię najwyżej.
                    Dziś kupiłam zwierza
                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2677638,2,1,perliczka.html
                    • cucinissima Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 18:37
                      Mi dosc fajnie wyszedl przepis z Cucina Italiana cucinissima.wordpress.com/2011/02/25/nowe-slowko-faraona-nie-kura-nie-kaczka-a-perliczka/
                      Koniecznie napisz co zrobilas z perliczka, bo chetnie potem odgapie :) zasmakowalo mi ptaszydlo i cos bym jeszce zrobila.
                      • lashqueen Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 18:55
                        Dzięki. Widziałam też inny przepis na słodko, z ananasem :) Też będzie do zrobienia w przyszłości.
    • a74-7 Re: Rosół z perliczki 05.04.11, 18:39
      o ,fajnie z lapkami i szyja, nasze sprzedaja juz bez. Dodatkowa zelatyna w rosole ,super!
      No i trzeba doskubac ;-) Tez tak mam ;-)
      Pochwal sie co wyjdzie ,please
      • lashqueen Re: Rosół z perliczki 06.04.11, 19:52
        a74-7 rób rosół, bo jest rewelacyjny!! Już nigdy nie zrobię innego ;)
    • mhr2 wspanialy,niestety pomylilam nazwe 05.04.11, 18:48
      lashqueen napisała:

> Mam zamiar przyrządzic perliczkę i po głowie chodzi mi też rosół, poza upieczen
      > iem/duszeniem ptaka. Nigdy nie jadłam rosołu z perliczki, warto go robić?
      przepraszam
    • a74-7 Re: Rosół z perliczki 07.04.11, 09:23
      dzieki lashgueen, jeszcze w tym tygodniu zrobie , bo chodzil za mna juz pare miesiecy ...
      Oczywiscie powiem jak smakowal :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka