Dodaj do ulubionych

mrożenie muli ???

IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.11, 23:08
Powiedzcie mi proszę, czy można mrozić mule:

1. Świeże mule, jeszcze nie gotowane , w skorupkach
2. Już zrobione, np duszone w winie.

myślę, że z tymi gotowanymi to nie problem, obieram je ze skorupek i potem np dodaję do spaghetti frutti di mare , ale co z surowymi ?

Sprzedają je na kilogramy ( najmniejsze opakowanie 1,5kg) i po prostu nie jesteśmy w stanie na raz zjeść.

Obserwuj wątek
    • Gość: x nie można! IP: *.unitymediagroup.de 09.04.11, 00:02
      po zamrożeniu będą wszystkie martwe i potem po ugotowaniu się nie otworzą.
      Po ugotowaniu możesz zamrozić bez skorupek.
      O tym, że przed gotowaniem odrzucasz otwarte, a po ugotowaniu zamknięte, nie trzeba przypominać ;) Po takiej selekcji z 1,5 kg zostanie już mniej.
    • anthonyb Re: mrożenie muli ??? 09.04.11, 00:05
      Mozesz zamrozic surowe, ale tylko sam owoc morza wraz z woda, bez muszli.
      Brzmi to troche skomplikowanie , ale takie skomplikowane wcale nie jest. Jesli chcesz to zobacz jak sie wyciaga mule z muszli na surowo.
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/07/cortecce-cozze-e-carne-tritata-czyli.html
      Oczysc i wymyj muszle. Potem otworz muszle i wyjmij owoc morza. Wode z muli zachowaj. Przefiltruj i potem polacz z mulami i tak zamroz. Nie zrazaj sie tym , ze mule sa jakby rozdziabane. Jak bedziesz je potem przyrzadzac wroca do normalnego wygladu ;-)
    • bagatella Re: mrożenie muli ??? 09.04.11, 00:10
      Swieze malze czyli moules nie nadaja sie do mrozenia w naszych domowych warunkach.
      Tak swoja droga, 1.5 kg moules na dwie osoby to normalna dawka, no chyba ze krasnoludkami jestescie lub jecie je tylko dla szpanu:(
      • ania_m66 Re: mrożenie muli ??? 09.04.11, 00:13
        w niemczech na osobe daja nawet czasami 1kg :). 750g to calkiem normalna porcja.
        surowych bym nie mrozila w warunkach domowych. obgotowane jak najbardziej.
      • Gość: nolita Re: mrożenie muli ??? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 00:18
        hehehe, dzięki ;)
        Nie nie jesteśmy krasnoludkami i nie, nie jemy ich dla szpanu, dla smaku. Z dzisiejszej porcji 1,5 kilo wyrzuciłam tylko 4 muszle ( 1 była otwarta, 1 się nie otworzyła, 2 miały pęknięte skorupki) , 1/3 nam została, na jutro planuję z nimi risotto ;) Kupuje od razu w dniu dostawy i od razu zjadamy, więc są świeżutkie szalenie, pewnie dlatego tak mało muszę wyrzucić.
        • anthonyb Re: mrożenie muli ??? 09.04.11, 00:26
          Przez 1 czy 2 dni w lodowce nic im sie zbytnio nie stanie. Wystarczy ze owiniesz je w wilgotna sciereczke i moga sobie tak bez szwanku lezec.
        • bagatella Re: mrożenie muli ??? 09.04.11, 00:32
          no to przepraszam za krasnoludki:)
          a juz sie balam, ze jestescie:):):)
          PS. Ja robie na drugi dzien, chyba dobra salatke,
          z ugotowanych malzy, mianowicie, te ktore mi zostana marynuje je w oliwie, occie, pietruszcze i czosnku i pozniej mieszam z dobra salata z kawalkami avokado i pomidora.
          • Gość: nolita Re: mrożenie muli ??? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 01:03
            oooo.... super pomysł ! Spróbuję ;D
        • jackk3 Nie mrozic! 09.04.11, 00:58
          Tylko 'zywe'. Nic im nie bedzie przez noc w lodowce (jesli sa w siatce to do wody). Pamietaj ze nie wazne ze kupilas swieze od dostawcy tylko kiedy byly 'odlawiane (powinno pisac na zalaczanej metce). Ja nie kupuje jesli byly odlawiane wiecej niz 3 dni (nad oceanem nie mieszkam).
    • anthonyb kg na osobe ? 09.04.11, 00:22
      to moze i normalna porcja jesli jest to jedyne danie :-) A jesli jesz je jako jedno z dan to troche sporo.
      Zamrozic na surowo, bez muszli mozna na 100% . Czasami tak robie. Np. gdy dostane kilka 5- 10 kg na raz.
      Wole mrozic na surowo niz ugotowane ze wzgledu na pozniejszy smak potraw.
      • Gość: nolita Re: kg na osobe ? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.11, 00:30
        No to tez prawda ; jak robię w winie, maśle, szalotce to potem do risotto akurat;do pasty jak dodam pomidory i czosnek też, ale już do np tajskiej zupy z owocami morza kompletnie nie pasuje ;/
        • anthonyb Re: kg na osobe ? 09.04.11, 00:49
          jak chcesz to mozesz je ugotowac - otworzyc "neutralnie". Na gazie stawiasz duzy gar, wrzucasz mule i przykrywasz pokrywka. Po paru minutach potrzasasz garem i gotujesz nastepne pare minut. Odkrywasz i masz otworzone mule :-) Wybierasz ze skorupek, filtrujesz wode i mrozisz :-) Mozesz wtedy dodawac do kazdej potrawy.
          --
          • bagatella Re: kg na osobe ? 09.04.11, 00:55
            WG ciebie tak zamzozone moules beda dobre? No smiem watpic i chyba nie chcialabym byc u ciebie na kolacji z takimi malzami w roli glownej:(
            • jackk3 Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:02
              Tez tak uwazam. Zdarza mi sie ze czas gotowania u mnie to max 3 min. i chyba nigdy wiecej niz 4.
            • anthonyb Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:03
              Mozesz watpic to twoje prawo.
              To nie moj wymysl.
              Robila tak moja tesciowa i inni mi znani. Ja nasladuje i dziele sie wiedza :-)
              Zalezy co z nimi chcesz potem zrobic. Sa juz bez muszli :-)
            • anthonyb Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:14
              Nie stoje przy cozzach z zegarkiem w reku. Wrzucam do garnka i gdy sie otworza to je wyjmuje.
              I wole otwierac na surowo i tak je dodawac do potraw. Na koncu gotowania.
              Ja akurat mieszkam nad morzem i z owocami morza mam do czynienia dosc czesto.
              • jackk3 Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:23
                Ja tez nie gotuje na czas ale 'mule' gotuje naprawde krotko. I choc nie mieszkam nad oceanem (czesto tam jestem) to tzw. owoce morza jem na okraglo.
              • bagatella Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:27
                Ja tez, kochanie:)
                PS. nad oceanem atlantyckim pomieszkuje:)
                • bagatella Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:28
                  ups, wyszlo, ze jakby do jacka, ale to nie do niego bylo adresowane, hihi
                • anthonyb Re: kg na osobe ? 09.04.11, 01:34
                  Ja nie kwestionuje kto gdzie mieszka. Pytanie bylo czy mozna mrozic? Ja mowie, ze tak. Oczywiscie nie mozemy oczekiwac , ze zamrozimy sobie mule z muszla i potem wrzucimy ja na np. oliwe i sie nam otworzy. Ale inne metody mrozenia sa. Alternatywne.
                  Mule wystepuja w roznych morzach.
                  Pozdrawiam i ide spac, bo jest 1:33 a mam jutro 800 km do przejechania.
    • Gość: WG Re: mrożenie muli ??? IP: *.static.tvk.wroc.pl 09.04.11, 00:50
      W Belgii znajomi gotując mule mają przelicznik 1kg/osobę. I to jest dobra dawka, mule nie są ciężkie. Aha, do tego jeszcze frytki, więc taka porcja to naprawdę nie dużo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka