madbach 06.05.04, 13:23 kupilam wczoraj oregano w doniczce. Ale nie bardzo wiem jak czesto podlewac i ile. boje sie, ze zwiednie, bo duzo roslinek w swoim zyciu juz "zalatwilam":) moze ktos wie cos na temat "uprawy" takich przypraw? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taka_tam Re: Przyprawy w doniczkach 06.05.04, 13:28 nie podlewaj zbyt obficie i nie po listkach. powinno wystarczyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Przyprawy w doniczkach 06.05.04, 13:34 kup sobie książkę stefana buczackiego 'zioła', od paru lat jest na rynku, więc można i w tanich jatkach dostać za pare zł - a dużo interesujących info zawiera, z obrazkami :) co do oreganum vel lebiodki ekspert pisze 'problemy - żadne' :) gleba zasadniczo każda, choć lepiej żyzna i przewiewna (nie zbita, ciężka glina), stanowisko słoneczne lub b lekko zacienione, no i nie przesadzać z podlewaniem Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Przyprawy w doniczkach 06.05.04, 14:03 jesli chcesz chodowac, a nie tylko zjesc to co kupilas, to sugeruje przesadzenie do wiekszej doniczki. bazyli i oregano bardzo ladnie sie rozkrzewiaja, podobnie zreszta jak melisa, rukola, mieta, lawenda. aha, najlepiej kup lekka ziemie kwiatowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Przyprawy w doniczkach IP: 213.17.230.* 07.05.04, 12:03 Zakupiłam bazylię w doniczce. Podlałam jednego dnia, a następnego znowu trochę. Zrobiłam dwa dni przerwy.....zajrzałam, a tam połowa już zwiędnięta. No to znowu podlałam trochę. Wstała po dniu. Mam tak codziennie podlewać? Albo ona jest nienormalna, albo ja? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka a 07.05.04, 13:53 duża to roślina czy mała? ma odpowiednio dużą doniczkę do swych rozmiarów? stoi w mocno nasłonecznionym miejscu (też będzie szybciej wode chłeptać)? a w ogóle to 'normalna' doniczka z ludzką ziemią czy swedeponic? w tym drugim wypadku to trzeba najlepiej wstawić ziółko do miseczki i lać wody tyle, żeby jeszcze w niej zostawało, roślina sobie potem wciągnie poza tym to jest roślina ciepłolubna i lubiąca stałą wilgotność - tzn. nie wolno dopuścić do przesuszenia gleby, ale też nie wolno jej przelać - trzeba wypróbować metode sprawdzania łapą :) sama już ci powiedziała, że lubi po troche wody codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Przyprawy w doniczkach 07.05.04, 14:01 W czasie ostatniego długiego weekendu zostawiliśmy bazylię samą w domu na cały tydzień. Tyle, że wstawiłem doniczkę do większej miski z wodą i piła ile chciała. A po przyjeździe! Tak pięknej, wielkiej bazylii to nigdy nie widziałem - zawsze zjada się to, co ledwo od gałązki odrośnie, a tu liściory wielkie aż miło patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Przyprawy w doniczkach 07.05.04, 14:17 no co sie dziwisz, przestałeś ją na pniu obgryzać, to roślina odżyła :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Przyprawy w doniczkach 07.05.04, 14:24 jottka napisała: > no co sie dziwisz, przestałeś ją na pniu obgryzać, to roślina odżyła :) To jedno, a drugie, że można doniczkę włożyć w jakiś większy pojemnik i poić od dołu. Nie wiem, czy wszystkie bazylie to lubią, ale moja wyglądała na zadowoloną. Oczywiście wcześniej przesadziliśmy ją do normalnej doniczki z dużą ilością ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Przyprawy w doniczkach IP: 213.17.230.* 07.05.04, 14:19 Droga jottko, zadajesz mi pytania znacznie powyżej moich ogrodniczych możliwości. Kupiłam małą doniczkę w hipermarkecie, na etykietce o ziemi uwag brak. Może trzeba ją przesadzić do większej? Jest na oknie zachodnim. Spróbuję lać wodę do spodeczka. Pachnie jak szalona. Jak mi tak dalej pójdzie z tą hodowlą, to już widzę jak biorę ją ze sobą na urlop i.......podlewam, podlewam..... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Przyprawy w doniczkach 07.05.04, 14:26 > zadajesz mi pytania znacznie powyżej moich ogrodniczych > możliwości. to siem trzeba dokształcić :) książek sporo i niedrogich, na stronach tez sie coś znajdzie > Kupiłam małą doniczkę w hipermarkecie, na etykietce o ziemi uwag > brak. Może trzeba ją przesadzić do większej? Jest na oknie zachodnim. przyjrzyj sie proporcjom - jeżeli roślina jest duża (wysoka, liściata), a doniczka mała, no to wyraźnie nie będzie miała co jesc i pić. poza tym bazylia lubi dużo słońca i ciepło (na dwór dopiero za miesiąc) jakbyś przesadzała, to wszystkie zioła lubią ziemie zasadową (tj. kup 'uniwersalną' do kwiatów, a nie kwaśną) > Spróbuję > lać wodę do spodeczka. ale to w wypadku swedeponika, a nie normalnej doniczki. bazylia nie jest rośliną lubiącą podsiąki. poza tym jak za szybko woda przelatuje przez doniczke, to jednak bym przesadziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Przyprawy w doniczkach IP: 213.17.230.* 07.05.04, 14:35 Droga jottko, taż właśnie się dokształacam. Tzn. właśnie mię dokształcasz. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Przyprawy w doniczkach IP: 81.210.125.* 08.05.04, 11:40 Ja proponuję przesadzić do większej, najlepiej glinianej doniczki, bo w takiej ziemia lepiej trzyma wilgoć. Bazylia lubi dużo wody, oregano nieco mniej. Ja zawsze wiosną wystawiam zioła na balkon i zgadzam się z sz, że hodowla w domu jest mało efektywna - głównie ze względu na brak słońca i świeżego powietrza. Na balkonie mam: - od ogrodnika: lubczyk, miętę, oregano, rozmaryn i lawendę - z nasionek: kolendrę, wschodzący czosnek, szczypiorek - z hipermarketu, przesadzoną do większej doniczki (i rosnącą elegancko!) bazylię i szałwię. A w domu na parapecie posadziłam w takich miniaturowych, 3 cm "doniczkach" nasionka bazylii czerwonolistnej. wypuściła ok. 3 cm pędy i mam zamiar przesadzić to na balkon. A! Bazylia lubi dużo słońca, oregano mniej. I jeszcze jedna uwaga: nie przesadzajmy z za dużymi doniczkami, bo wtedy energia rośliny idzie w korzenie, a nie w liście. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz moze kontrowersyjne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:06 moze kontrowersyjne ... ale uwazam że - bez balkonu i donic nań stojących uprawa bazylii nie ma sensu, - ziołowi degeneraci z supermarketu nadają się do zużycia i do niczego więcej - żeby mieć dobrej jakosci szałwię, tymian, estragon, oregano (byliny!) oraz bazylie, cząber (jednoroczne) POTRZEBNY JEST KAWALEK OGRODU! sz, przeciwny zdegenerowanym rachitycznym roślinkom Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: moze kontrowersyjne ... 08.05.04, 12:10 łe tam, gadanie... u mnie większość ziół stoi w kuchni w doniczkach i nie narzeka. wyglądem i smakiem też nie straszą. Gość portalu: sz napisał(a): > moze kontrowersyjne ... > ale uwazam że > - bez balkonu i donic nań stojących uprawa bazylii nie ma sensu, > - ziołowi degeneraci z supermarketu nadają się do zużycia i do niczego więcej > - żeby mieć dobrej jakosci szałwię, tymian, estragon, oregano (byliny!) oraz > bazylie, cząber (jednoroczne) POTRZEBNY JEST KAWALEK OGRODU! > > sz, przeciwny zdegenerowanym rachitycznym roślinkom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: moze kontrowersyjne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 20:04 pownnas zobaczyć moje okazy z zzewnątrz jakie zdrowe miesiste liscie szalwi, mięty bazyli jakie krzkory oregano ach wszystko na pęczki wielgachne mozna rwac bez ograniczeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Przyprawy w doniczkach IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 16:52 Niestety, angielski (ale dużo): www.google.com/search?sourceid=navclient&client=lgtech-tb&q=growing+herbs+indoors Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Przyprawy w doniczkach IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 16:55 A, jest i po polsku! www.google.pl/search?q=zio%B3a+w+mieszkaniu&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Przyprawy w doniczkach IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 21:42 Już czuję jak z fazy zdziwienia przechodzę w fazę zadowolenia i nikt mnie tu nie pozna...... Otóż bazylia dwie godziny temu przesadzona, ma się mam nadzieję dobrze. Zobaczymy jak jutro. Po dzisiejszej nocy znowu mnie zaskoczyła, bo jakoś podejrzanie podrosła. Liście ma coś duże. Tempo wzrostu jak u rzeżuchy w Czernobylu. No i znowu nasuwa mi się - czy ona normalna? Ale z tego co tu czytam (i w linkach) to chyba wszystko w porządku. Ciekawe co będzie dalej z tym podlewaniem. Bo na razie pije jak smok..... Jak przerzucę ją do ogrodu, to zaczynam się powoli martwić o zbyt duże zacienienie ścian...Teraz to już chyba jestem mocno przesadzająca.... Dzięki za wszelkie rady! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Przyprawy w doniczkach 09.05.04, 20:29 Spróbuj nie kupować takich rzeczy w supermarketach a u orodników - w Warszawie np. w sklepiku ogrodniczym w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie. Mają tam dobry materiał, trwały i pewny. W tamtym roku kupiłem sobie z 15 doniczek i trzymalem całe lato na balkonie, pod ręką,żeby mi pachniały (np. bazylia drobnolistna cytrynowo pachnąca!). Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Do Qubraqa IP: 81.210.125.* 10.05.04, 12:43 A czy w Powsinie JUŻ można kupić te okazy, czy jeszcze za wcześnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
madbach Re: Przyprawy w doniczkach 10.05.04, 14:28 ale sie ladna dyskusja rozwinela. duzo sie dowiedzialam ale prosze jeszcze. bardzó sie milo Was czyta. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Mięta ananasowa IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.04, 14:42 Mam pytanie czy ww. jest jadalna czy tylko do ozdoby? I czy szałwia z wielkimi liśćmi różni się smakowo od tej z malutkimi? (po urwaniu i posiekaniu w celu sprawdzenia zapachu okazało się, że jest mniej aromatyczna niż ta drobna). I czy w ogóle można ją jeść? Lubię zioła różniste, ale takich jeszcze nie miałam okazji spotkać i nie wiem o nich nic (ale hoduję już na tarasie:)) Odpowiedz Link Zgłoś