Dodaj do ulubionych

Jaja etyczne w Lidlu

IP: *.static.tvk.wroc.pl 21.04.11, 18:39
W Lidlu od jakiegoś czasu są "etyczne" jajka, czyli 0 albo 1 (już nie pamiętam). Jak wam się to widzi? Pic na wodę czy nie? Zawsze mi się wydawało że takie jajka to najczęściej z małych lokalnych ferm, które mają umowy z sklepami spożywczymi lub ew, z jakimś carrefourem, gdzie jest duży wybór firm. A w Lidlu dużego wyboru nie ma, a to jakoś mi dziwnie wygląda... Ale może się mylę. Ktoś wie zatem czy je jajka są takimi, za jakie je podają?
Obserwuj wątek
    • monique76 Re: Jaja etyczne w Lidlu 21.04.11, 19:31
      Kupowalam te jajka kilka razy - sa znacznie smaczniejsze od trojek.. Ale czy one faktycznie sa ekologiczna i od kur "szczesliwych to nie wiem.. Te co kupilam byly z Holandii pakowane w Niemczech
    • Gość: fisalu Re: Jaja etyczne w Lidlu IP: *.opera-mini.net 21.04.11, 19:51
      Są to jaja z 1 (chów na wolnym wybiegu).
      Myślę, że gdyby Lidl chciał oszukiwać to szybko by wpadł - zatem wydaje mi się że, te jaja naprawdę pochodzą z wolnego wybiegu. Aczkolwiek ja w smaku nie odczuwam różnicy w cyferce.
      Kupuję "jedynki" ze względu na dobro kurek, a nie na smak - ale dzisiaj i tak właśnie w Lidlu tych wolnowybiegowych nie dostałam :(
    • pani.cogito Re: Jaja etyczne w Lidlu 22.04.11, 06:18
      O etycznych jajach i supermarketach poczytaj tutaj www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,102560,9400838,Sfalszowane_jaja_feministek.html
      • dorota.alex Re: Jaja etyczne w Lidlu 22.04.11, 11:23
        Ale ten artykuł dotyczy jaj od kur zielononóżek. A jajka 0-3 są od zwykłych kur - różnią się tylko sposobem hodowli.
    • Gość: Anka Re: Jaja etyczne w Lidlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 10:54
      Nie przypuszczałam, że dożyję czasów, że nawet jajka będą fałszować... A propos art. w WO.
    • znana.jako.ggigus Re: Jaja etyczne w Lidlu 22.04.11, 11:43
      nawet w etycznych hodowlach kury nie maja latwego zycia. zebys te jajka kupowala, musza byc tanie, co oznacza koniezcnosc hodowli w ogromnych stadach. W takich duzych zgromadzeniach kury nie moga utworzyc stalej struktury, caly czas walcza o miejsce w stadzie i podobnie jak w hodowli klatkowej, tej najb. okrutnej, tez w tzw. etycznych zakladach sa kury z powyskubywanymi do nagiej skory kawalkami ciala.
      no i tzw. wolny wybieg - 1 - to bujda.
      • Gość: Anka Re: Jaja etyczne w Lidlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 12:59
        To prawda - kiedyś pani w środku zimy, tej minionej, "promowała" jaka od zielononóżek z wolnego wybiegu. Ponieważ ja jaja kupuję od chłopa nie byłam zainteresowana, ale zaciekawiło mnie skąd kury mają pożywienie na wolnym wybiegu, skoro -15 st. C na dworze i zaspy śniegu. A pani na to: trawka pod daszkiem!
        --
        anka.anqa
      • ania_m66 nieprawda 22.04.11, 13:43
        a przynajmniej nie zawsze. w moim bio samie jajka sprzedaja na sztuki po 35centow co na "bio" w niemczech jest tanio. pochodza z gospodarstwa odleglego o 15km od sklepu, o czym informuje kartka z nazwiskiem i adresem producenta, i nawet w nim bylam kupujac rok temu wiekza ilosc jablek i ziemniakow. zadnej masowej hodowli i stad ptactwa bog wie jak wielkich. kury naprawde laza po podworku - przynajmniej wtedy jesienia lazily.
        w niemieckich discounterach sa jajka zerowki z holandii. wierze, ze kury maja sie w tych hodowlach dosc obrze, ale co to za "bio" jesli wozi sie je przez nieomal pol europy?
        • znana.jako.ggigus Re: nieprawda 22.04.11, 13:48
          poczytaj "Anständig essen" Karen Duve.
          to nie jest opowiesc nawiedzonej obronczyni zwierzat.
          na pewno sa wyjatko i byc moze zaklad, o ktorym piszesz, do nich nalezy. ale widzialas kazdy kat? wszystkie kury?
          bo ceny jajek nie znam, wiec nie wiem, czy 35 centa to duzo, czy malo.
          jutro sprawdze z ciekawosci.
          • Gość: wacel Re: nieprawda IP: 212.160.148.* 26.04.11, 10:01
            tak tak
            bo w tych niby ekologicznych gospodarstwach sa takie kaciki gdzie dreczy sie biedne kurki sierotki a tylko kilka jest na pokaz - a na zapleczu wyzysk Panie, wyzysk normalnie
            przeciez wszyscy to wiedza
            to spisek i granda

jaja normalnie
    • Gość: etam Re: Jaja etyczne w Lidlu IP: *.acn.waw.pl 01.05.11, 11:54
      są po prostu MNIEj nieszczęsliwe.

dobre i to.
      trójek już nigdy przeigdy nie kupię.
      • aqua48 Re: Jaja etyczne w Lidlu 01.05.11, 14:25
        Koło mnie są wyłącznie trójki, NIGDY nie widziałam niższych numerów, a nie będę godzinę w jedną stronę pchać się przez zakorkowane miasto żeby kupić dziesięć jajek w Lidlu. Może gdyby inne sklepy wstawiały te jajka do swojej oferty coś by ruszyło z tą etyką, choć przypuszczam, że sklepy nie robią innych zamówień ze względu na cenę i krotką trwałość jajek. Zdecydowana większość klientów kupuje jajka patrząc na stosunek wielkości do ceny (największe i najtańsze) i w nosie ma to czy kury są mniej czy bardziej szczęśliwe.
        • beata.1968 Re: Jaja etyczne w Lidlu 01.05.11, 14:45
          Też od jakiegoś czasu kupuję te jajka 1 w Lidlu i zastanawiam się czy to faktycznie z wolnego wybiegu. Podobno coraz więcej osób zwraca uwagę na takie rzeczy jak pochodzenie jajek i sklepy zauważyły to zainteresowanie i wychodzą naprzeciw potrzebom.
          Ale z drugiej strony jeżeli podrabia się tyle rzeczy to dlaczego nie stemple na jajkach ?
    • pepparkakor Re: Jaja etyczne w Lidlu 02.05.11, 21:04
      A ja się boję kupować w Lidlu, ponieważ nie przechowują ich tam w chłodnym miejscu...
      • Gość: izabela jaja wiejskie IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 18:28
        polecam jaja wiejskie. jaja, mleko dojone tego samego dnia, ser, owoce i warzywa - każde (bez nawozów, na oborniku). wszystko jest naprawdę zdrowe, nie oszukane. dowiozę do domu. 665787245
        • Gość: portalu Re: jaja wiejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 20:31
          Tak, i z Zamościa dowieziesz te świeżości do Szczecina?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka