Dodaj do ulubionych

przeterminowane, ale zamrozone drozdze

IP: *.106.221.87.dynamic.jazztel.es 21.05.11, 00:47
Dobry wieczor,

Czy mgoe uzyc ´´swiezych´drozdzy do ciasta, ktorych data waznosci minela 24 kwietnia 2011? Ok 2otego kwietnia zamrozilam drozdze, myslicie, ze moge ich jutro uzyc?
Na wszelki wypadek nabylam jeszcze drozdze w proszku, ale nigdy nie wiem jak to wyglada z proporcjami...
(mieszkam poza PL i wcale nie jest tak latwo znalezc tutaj swieze drozdze)
Obserwuj wątek
    • anthonyb Re: przeterminowane, ale zamrozone drozdze 21.05.11, 00:52
      prawie co tydzien robie pizze i czesto kupuje drozdze swieze. Nie trzymam ich w lodowce i od razu zamrazam. Sa dobre nawet kiedy ich termin waznosci dawno uplynal. Pozniej wrzucam je bezposrednio do cieplej wody. rozmrazaja sie i rozpuszczaja.
      • dorota.be Re: przeterminowane, ale zamrozone drozdze 21.05.11, 10:14

W odroznieniu od anthonyb rzadko uzywam drozdzy, ale mam zawsze dyzurne w zamrazarce.
        Kostka 10 dkg podzielona na pol i osobno zapakowana. Nie zwracam nigdy uwagi na termin waznosci bo nie zdarzylo sie aby mnie zawiodly.Rozmrzazaja sie doskonale w zaleznosci od potrzeb albo w mleku albo zwyczajnie w powietrzu i zawsze ciasto wyrasta.
    • bagatella Re: przeterminowane, ale zamrozone drozdze 21.05.11, 01:03
      Nie wiem jak dlugo mieszkasz w Hiszpanii, ale ja bywajac tam dosc czesto
      widzialam, no moze nie zawsze, ale takie male paczuszki na dziale chlebowym co mi zawsze przypominalo drozdze pakowane tak jak u mnie w fr.
    • bene_gesserit Re: przeterminowane, ale zamrozone drozdze 21.05.11, 01:18
      Sprawdz je, robiac zaczyn. Jesli sie zaczna pienic, to ozyły. Jesli nie, uzyj suchych (proporcje zamiany w wielu watkach na tym forum, uzyj wyszukiwarki).
    • krysia2000 34627457... 21.05.11, 01:44
      ... raz (i z pewnością nie ostatni): różnicy jakościowej między drożdżami świeżymi, a suszem nie ma. Poza tymi, że:
      - drożdże świeże (mokre) szybciej się starzeją i przez to krócej przechowują;
      - susz drożdżowy znajduje się w stanie metabolicznego odrętwienia i najlepiej go wpierw aktywować;
      - koncentracja drożdżowych komórek w suszu jest, z oczywistych względów większa, zatem przelicznik proporcji jest nieco inny a mianowicie:

* na funt mąki (ok. pół kilo) dwie łyżki (ok. 30g) drożdży świeżych, albo
      * na funt mąki (ok. pół kilo) łyżka (ok. 15g) drożdży suchych aktywnych (ADY), albo
      * na funt mąki (ok. pół kilo) pół łyżki (ok. 7 g) drożdży suchych błyskawicznych (IDY), nie bez kozery sprzedawanych w... 7g saszetkach.
    • kosmopolitesiorbut Używam takich od lat bez problemów. 21.05.11, 04:54
      Niekiedy nie chce mi się nawet czekać aż się rozmrożą tylko sru wszystko do maszyny do chleba i "jechamy"... Chleb jest wyrośnięty i smaczny, zapaści nie dostaje.
    • mhr2 oczywiscie nawet w 2o12, 21.05.11, 10:35
      Gość portalu: zuzia napisał(a):

> Czy mgoe uzyc ´´swiezych´drozdzy do ciasta, ktorych data waznosci minela 24 kwi
      > etnia 2011? Ok 2otego kwietnia zamrozilam drozdze, myslicie, ze moge ich jutro
      > uzyc?
    • linn_linn Re: przeterminowane, ale zamrozone drozdze 23.05.11, 12:07
      a uzywalam z pozytywnym rezultatem nawet takich, ktore w zamarzalniku przebywaly przez 8-10 miesiecy. Mroze je jednak od razu po zakupie, nie na kilka dni przed uplywem terminu.
    • dzioucha_z_lasu Re: przeterminowane, ale zamrozone drozdze 23.05.11, 12:21
      Drożdże to nie mięso. Jak rozmrozisz przeterminowane drożdże i one zaczynają pracować w rozczynie, to są ok, jak nie pracują, to zdechły i musisz kupić świeże. Nie mam pojęcia, jak miały by zaszkodzić żywe drożdże - obojętnie, czy przed terminem, czy po terminie na opakowaniu. Żywe = dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka