Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 10:18 miałam większą ilość pieczarek ,więc pokroiłam je w plasterki i zamroziłam. Teraz chciałam ich użyć do pizzy i wyszły jakieś gumiaste bez smaku. O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi_nutka3 Re: problem z mrożonymi pieczarkami 09.06.11, 18:38 Też tak zrobiłam. I to niestety strata czasu i pieniedzy. Miałam ogromną chęć na pieczarkową więc tylko siup pieczarki i gotowe. Cieszyłam się nawet, że fajnie i szybko, bo już miałam obrane i pokrojone - gotowe do użytku. Niestety tak jak u Ciebie były gumowate i niesmaczne. Następnego dnia zrobiłam pieczarkową ze świeżych pieczarek i po prostu bez porównania. Niestety owoce i warzywa po zamrożeniu nie tylko tracą swoje witaminy, ale też zmieniają smak, konsystencję. Zresztą mięso też tak reaguje. Pamiętam np. jakiś odcinek kuchennych rewolucji gdzie Geslerowa rozpoznała że ryba jest mrożona a nie świeża. Niestety to czuć, dlatego w miarę możliwości najlepiej stosować produkty świeże (o ile zalezy nam na lepszym smaku). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: problem z mrożonymi pieczarkami 09.06.11, 20:23 Bez przesady. Czesto produkty mrozone sa lepsze od "swiezych". Te drugie byly swieze, ale do nas docieraja juz po krotszym czy dluzszym czasie. Mrozenie nastepuje w odpowiednim momencie i np. ryba mrozona moze byc lepsza od "swiezej". Co innego produkty o duzej zawartosci wody, aczkolwiek istnieja lepsze i gorsze metody. Niektorzy mroza nawet pomidory, ale trzeba wiedziec jak to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: problem z mrożonymi pieczarkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 18:50 chodzi o to samo co z warzywami mrozonymi..traca praktycznie mkazda wartosc łacznie z aromatem Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: problem z mrożonymi pieczarkami 09.06.11, 19:52 Bez sensu mrozic to, co ma az tyle wody: pieczarki, pomidory, ogorki.. Ogorkow najlepiej w ogole nie mrozic, pieczarki lepiej mrozic podsmazone (przy okazji odparuja i beda zajmowac mniej miejsca w zamrazalniku, to samo z pomidorami). Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: problem z mrożonymi pieczarkami 09.06.11, 20:58 Niestety. Pieczarki zawierają dużo wody, stąd taki a nie inny efekt. Dwa razy, pierwszy i ostatni raz próbowałam zamrozić marchewkę...Wyszła gumiasta i bez smaku. Odpowiedz Link Zgłoś