bagatella 07.06.11, 19:26 prosto od krowy z automatu? Ja sie jeszcze troche waham.... Musze sie pochwalic, ze w moim miescie stanela pierwsza mleczarnia dla ludzi ze swiezym mlekiem, ludzi ci tam tlum od rana, po poludniu juz brak mleka, hihi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thiessa Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 19:33 Moj malzonek kupuje i wypija praktycznie na miejscu. Mowi, ze pyszne. Mnie zastanawia natomiast sposob mycia tej maszyny i czy jak nie jest pusta to dolewaja do tegop starego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 19:45 Jak odszukam artykul w ktorym jest to wytlumaczone to go w skrocie przetlumacze, ale z tego co pamietam, to facet, hodowca krow, musial spelnic milion dwiescie trzydziesci trzy tysiace roznych obligacji by postawic budke automat z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 19:47 A gdzie twoj malzonek takie mleko z automatu wypija? W moim miescie???? Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 23:25 Nie wiem, czy w Twoim, we Wroclawiu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 21:16 z automatu to chyba nie prosto od krowy :) ja tam u sołtysowej kupuje. Przedwczoraj do peta po oranżadzie mi nalała, ale na zsiadłe poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 07:44 Nie, nigdy, mleka nie lubię w ogóle, ale powiedzmy chude uhate doleję sobie w niewielkiej ilości do musli. Świeżego, żywego, dopiero co utoczonego z krowiej piersi - never. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh7 Re: nie 08.06.11, 10:48 są teorie, że mleko to pokarm, nie napój :), i traktować należy je odrębnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: nie IP: 89.206.13.* 08.06.11, 13:23 Pewnie, że bym kupowała. Zsiadłe prawdziwe na chłodnik, twaróg, ser, śmietana, masło. Pamiętam ten smak, bo zawsze mieliśmy krowy, a później przez parę lat miałam dostęp do prawdziwego mleka. Teraz, niestety, mieszkam w wielkim mieście. Nie dziwię się wydziwianiu niektórych tu obecnych. Znakomita większość z nich nigdy nie próbowała oryginalnej, prawdziwej śmietany, twarogu czy domowego masła. Smak jest tak różny, tak nieporównywalny z przemysłowymi podróbami, że niezwyczajnych odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb anthonyb 08.06.11, 13:49 Ja urodzim sie w miescie i tam wychowalam. Smaku takiego wiejskiego mleka nie pamietam, choc i moze go kiedys pisal, bo czasami jezdzilismy do dziadkow mieszkajacych na rzeszowskiej wsi. robili tez ser i maslo i tych smak pamietam :-) Ostatnio pilam wlasnie mleko swieze. We wloszech. Takie od chlopa z porannego udoju. miki202 masz racje. To co sie kupuje w butelkach, nawet z oznaczeniem pelne i swieze to woda, woda i jeszcze raz woda. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 13:23 Kupuje i mam o nim bardzo dobre zdanie.Smakuje jak mleko, zsiada sie jak mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 14:44 Moja mama wspomina (ze złym błyskiem w oku;), że ostatecznie mleko przestałam pić w wieku 10 miesięcy. W życiu bym nie wypiła żadnego mleka, a już takie prosto od krowy budzi we mnie wstręt. Teraz kupuje właśnie takie na ser i podczas obróbki staram się go nie wąchać. Kupuje od faceta, który w pobliżu mojego domu od wielu lat handluje świeżutkimi jajkami. Jak sie zamówi mleko, to przywozi od zaprzyjaźnionego chłopa. Jest to jedyne miejsce (poza sklepem) w którym mogę kupić mleko i się nie brzydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Nie 08.06.11, 16:55 Nie wierzę w prawdziwe mleko z jakiegokolwiek automatu. Trzeba je zebrać, wymieszać, przelać, przewieźć. Kupuję mleko, takie o jakim mówicie, na wakacjach z zaprzyjaźnionego gospodarstwa, od krów pasionych na trawie w górach, a nie w rowie przydrożnym, dojone przez znane mi osoby i przyniesione do domu jeszcze ciepłe i z pianką. Takie mleko jak się zsiada, można je nożem kroić, a słodką śmietankę zbieram z niego łyżką. I sery też tam zamawiam, mogę sobie ustalić konsystencję takiego sera - czy bardziej miękki, do śniadania, czy mocniej odciśnięty na sernik. Niestety śmietany takiej pełnotłustej, ani masła domowego nie trawię - te kupuję w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
renia444 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 18:00 A co sądzicie o tym filmie o szkodliwości mleka? www.youtube.com/watch?v=aHaQKZu0bo8 nie jestem wegusiem, żeby nie było Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 09:09 propagandowe bzdury bez oparcia w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
anka125 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 11:39 Oczywiście! Mam to szczęście,że u mnie na osiedlu stanął jedyny( na razie) w mieście mlekomat. Mleko jest pyszne! I zsiada się jak normalne mleko i tak smakuje.Bardzo lubię mleko i przetwory mleczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 14:48 A czy to mleko jest homogenizowane, czy normalne, tak, że śmietanka się odkłada? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 22:46 mleko jest z zalozenia takie prosto od krowy, udojone rano i przewiezione do maszyny, ale jeszcze nie mialam okazji kupic i sprawdzic, czy ze smietanka, bo chyba przyjezdzam zbyt pozno i juz nic nie ma, a mleczarnia ma pojemnosc 130 litrow! Widac z tego, ze chetnych jest duzo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 08:14 To jest dwa w jednym, mleko i śmietana, a tej ostatniej dosyć sporo. W moim mieście już od pół roku jest ten automat. Przyznam, że z początku była kolejka, teraz od czasu do czasu ktoś kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.09.11, 14:37 Wczoraj córka wracając ze szkoły kupiła mleko z mlekomatu. W domu to głównie ona je pije na świeżo więc od jej smaku zależało, czy zakup powtórzymy. No i 12-latka, która w życiu nie piła prawdziwego, świeżego mleka stwierdziła, że jest pyszne i od teraz tylko takie. No i super, jestem za. Mleko jest smaczne i tłuste co jest dużym plusem, bo córka ma dużą niedowagę i każda kaloria mile widziana:) Tylko to mleko szybko zacznie kwaśnieć, pewnie już jutro (mleko nie jest u nas pijane/używane codziennie), i co wtedy robić? Zsiadłego nie pijemy, na twarożek to 1l chyba za mało, dojdzie mi chyba kolejny produkt spożywczy z wiecznym problemem utylizacyjnym... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.09.11, 15:11 Jak ma niedowage to bez obaw o zatuczenie mozna na niewypitym na surowo ugotowac kakao i dac w butelce do wypicia do szkoly jako napoj (np.) Budyn ugotowac..owsianke, kaszke manne. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.09.11, 16:54 Tylko że ona je jak ptaszek... A takie kakao do szkoły to nie skwaśnieje po paru godzinach? Muszę spróbować, bo pomysł dobry. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 niedawno byl taki watek,nie 08.09.11, 17:18 bagatella napisała: > prosto od krowy z automatu? Ja sie jeszcze troche waham.... > Musze sie pochwalic, ze w moim miescie stanela pierwsza mleczarnia > dla ludzi ze swiezym mlekiem, ludzi ci tam tlum od rana, po poludniu juz brak m > leka, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: niedawno byl taki watek,nie IP: *.nat0.sta.nsm.pl 08.09.11, 18:43 Z litra mleka całkiem przystojna ilość twarożku wychodzi. Trzeba postawić na zsiadłe, nic z nim nie robić,niczego nie dodawać, niech się samo zsiada, można nawet drugiego dnia dolać resztę mleka. Jak się zsiądzie odgrzać. Najlepiej słoik czy co tam z mlekiem wstawić do gorącej wody i powolutku podgrzewać. Rozwarstwi się. Delikatnie przelać na gęste sito. Jak odcieknie będzie najpyszniejszy w świecie twarożek. Jak odcieknie i jeszcze go porządnie przygnieciesz czymś ciężkim na noc, wyjdzie ser jak z bajki. A w Gdańsku mlekomatów niet, to sobie chociaż pomarzyłam. Właśnie wywaliłam kolejny cholerny, niejadalny twarożek z przemysłowej mleczarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.09.11, 02:50 Marze o takim mleku. Tu gdzie mieszkam sprzedaz swiezego mleka jest nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś