Dodaj do ulubionych

Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko

07.06.11, 19:26
prosto od krowy z automatu? Ja sie jeszcze troche waham....
Musze sie pochwalic, ze w moim miescie stanela pierwsza mleczarnia
dla ludzi ze swiezym mlekiem, ludzi ci tam tlum od rana, po poludniu juz brak mleka, hihi
Obserwuj wątek
    • thiessa Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 19:33
      Moj malzonek kupuje i wypija praktycznie na miejscu. Mowi, ze pyszne.
      Mnie zastanawia natomiast sposob mycia tej maszyny i czy jak nie jest pusta to dolewaja do tegop starego mleka.
      • bagatella Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 19:45
        Jak odszukam artykul w ktorym jest to wytlumaczone to go w skrocie przetlumacze, ale z tego
        co pamietam, to facet, hodowca krow, musial spelnic milion dwiescie trzydziesci trzy
        tysiace roznych obligacji by postawic budke automat z mlekiem.
      • bagatella Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 19:47
        A gdzie twoj malzonek takie mleko z automatu wypija?
        W moim miescie????
        • thiessa Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 23:25
          Nie wiem, czy w Twoim, we Wroclawiu.
    • trypel Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 07.06.11, 21:16
      z automatu to chyba nie prosto od krowy :)

ja tam u sołtysowej kupuje. Przedwczoraj do peta po oranżadzie mi nalała, ale na zsiadłe poszło :)
    • default Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 07:44
      Nie, nigdy, mleka nie lubię w ogóle, ale powiedzmy chude uhate doleję sobie w niewielkiej ilości do musli. Świeżego, żywego, dopiero co utoczonego z krowiej piersi - never.
    • leigh7 Re: nie 08.06.11, 10:48
      są teorie, że mleko to pokarm, nie napój :), i traktować należy je odrębnie.
      • Gość: miki202 Re: nie IP: 89.206.13.* 08.06.11, 13:23
        Pewnie, że bym kupowała. Zsiadłe prawdziwe na chłodnik, twaróg, ser, śmietana, masło. Pamiętam ten smak, bo zawsze mieliśmy krowy, a później przez parę lat miałam dostęp do prawdziwego mleka. Teraz, niestety, mieszkam w wielkim mieście. Nie dziwię się wydziwianiu niektórych tu obecnych. Znakomita większość z nich nigdy nie próbowała oryginalnej, prawdziwej śmietany, twarogu czy domowego masła. Smak jest tak różny, tak nieporównywalny z przemysłowymi podróbami, że niezwyczajnych odrzuca.
        • anthonyb anthonyb 08.06.11, 13:49
          Ja urodzim sie w miescie i tam wychowalam. Smaku takiego wiejskiego mleka nie pamietam, choc i moze go kiedys pisal, bo czasami jezdzilismy do dziadkow mieszkajacych na rzeszowskiej wsi. robili tez ser i maslo i tych smak pamietam :-)
          Ostatnio pilam wlasnie mleko swieze. We wloszech. Takie od chlopa z porannego udoju.
          miki202 masz racje. To co sie kupuje w butelkach, nawet z oznaczeniem pelne i swieze to woda, woda i jeszcze raz woda.
    • lola211 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 13:23
      Kupuje i mam o nim bardzo dobre zdanie.Smakuje jak mleko, zsiada sie jak mleko.
    • matylda1001 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 14:44
      Moja mama wspomina (ze złym błyskiem w oku;), że ostatecznie mleko przestałam pić w wieku 10 miesięcy. W życiu bym nie wypiła żadnego mleka, a już takie prosto od krowy budzi we mnie wstręt. Teraz kupuje właśnie takie na ser i podczas obróbki staram się go nie wąchać. Kupuje od faceta, który w pobliżu mojego domu od wielu lat handluje świeżutkimi jajkami. Jak sie zamówi mleko, to przywozi od zaprzyjaźnionego chłopa. Jest to jedyne miejsce (poza sklepem) w którym mogę kupić mleko i się nie brzydzę.
      • aqua48 Nie 08.06.11, 16:55
        Nie wierzę w prawdziwe mleko z jakiegokolwiek automatu. Trzeba je zebrać, wymieszać, przelać, przewieźć. Kupuję mleko, takie o jakim mówicie, na wakacjach z zaprzyjaźnionego gospodarstwa, od krów pasionych na trawie w górach, a nie w rowie przydrożnym, dojone przez znane mi osoby i przyniesione do domu jeszcze ciepłe i z pianką. Takie mleko jak się zsiada, można je nożem kroić, a słodką śmietankę zbieram z niego łyżką. I sery też tam zamawiam, mogę sobie ustalić konsystencję takiego sera - czy bardziej miękki, do śniadania, czy mocniej odciśnięty na sernik. Niestety śmietany takiej pełnotłustej, ani masła domowego nie trawię - te kupuję w sklepie.
    • renia444 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.06.11, 18:00
      A co sądzicie o tym filmie o szkodliwości mleka?

www.youtube.com/watch?v=aHaQKZu0bo8
      nie jestem wegusiem, żeby nie było
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 09:09
        propagandowe bzdury bez oparcia w nauce.
        • anka125 Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 11:39
          Oczywiście!
          Mam to szczęście,że u mnie na osiedlu stanął jedyny( na razie) w mieście mlekomat.
          Mleko jest pyszne!
          I zsiada się jak normalne mleko i tak smakuje.Bardzo lubię mleko i przetwory mleczne.
    • dzioucha_z_lasu Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 14:48
      A czy to mleko jest homogenizowane, czy normalne, tak, że śmietanka się odkłada?
      • bagatella Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 09.06.11, 22:46
        mleko jest z zalozenia takie prosto od krowy, udojone rano i przewiezione do maszyny,
        ale jeszcze nie mialam okazji kupic i sprawdzic, czy ze smietanka, bo chyba
        przyjezdzam zbyt pozno i juz nic nie ma, a mleczarnia ma pojemnosc 130 litrow!
        Widac z tego, ze chetnych jest duzo.....
        • Gość: eva Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 08:14
          To jest dwa w jednym, mleko i śmietana, a tej ostatniej dosyć sporo.
          W moim mieście już od pół roku jest ten automat. Przyznam, że z początku była kolejka, teraz od czasu do czasu ktoś kupuje.
    • alinka_li Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.09.11, 14:37
      Wczoraj córka wracając ze szkoły kupiła mleko z mlekomatu. W domu to głównie ona je pije na świeżo więc od jej smaku zależało, czy zakup powtórzymy. No i 12-latka, która w życiu nie piła prawdziwego, świeżego mleka stwierdziła, że jest pyszne i od teraz tylko takie. No i super, jestem za. Mleko jest smaczne i tłuste co jest dużym plusem, bo córka ma dużą niedowagę i każda kaloria mile widziana:) Tylko to mleko szybko zacznie kwaśnieć, pewnie już jutro (mleko nie jest u nas pijane/używane codziennie), i co wtedy robić? Zsiadłego nie pijemy, na twarożek to 1l chyba za mało, dojdzie mi chyba kolejny produkt spożywczy z wiecznym problemem utylizacyjnym...
      • krzysztofsf Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.09.11, 15:11
        Jak ma niedowage to bez obaw o zatuczenie mozna na niewypitym na surowo ugotowac kakao i dac w butelce do wypicia do szkoly jako napoj (np.)
        Budyn ugotowac..owsianke, kaszke manne.
        • alinka_li Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko 08.09.11, 16:54
          Tylko że ona je jak ptaszek... A takie kakao do szkoły to nie skwaśnieje po paru godzinach? Muszę spróbować, bo pomysł dobry. Dzięki
    • mhr2 niedawno byl taki watek,nie 08.09.11, 17:18
      bagatella napisała:

> prosto od krowy z automatu? Ja sie jeszcze troche waham....
      > Musze sie pochwalic, ze w moim miescie stanela pierwsza mleczarnia
      > dla ludzi ze swiezym mlekiem, ludzi ci tam tlum od rana, po poludniu juz brak m
      > leka, hihi
      • Gość: miki202 Re: niedawno byl taki watek,nie IP: *.nat0.sta.nsm.pl 08.09.11, 18:43
        Z litra mleka całkiem przystojna ilość twarożku wychodzi. Trzeba postawić na zsiadłe, nic z nim nie robić,niczego nie dodawać, niech się samo zsiada, można nawet drugiego dnia dolać resztę mleka. Jak się zsiądzie odgrzać. Najlepiej słoik czy co tam z mlekiem wstawić do gorącej wody i powolutku podgrzewać. Rozwarstwi się. Delikatnie przelać na gęste sito. Jak odcieknie będzie najpyszniejszy w świecie twarożek. Jak odcieknie i jeszcze go porządnie przygnieciesz czymś ciężkim na noc, wyjdzie ser jak z bajki. A w Gdańsku mlekomatów niet, to sobie chociaż pomarzyłam. Właśnie wywaliłam kolejny cholerny, niejadalny twarożek z przemysłowej mleczarni.
    • Gość: sto kobiet Re: Kupowalibyscie takie prawdziwe mleko IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.09.11, 02:50
      Marze o takim mleku. Tu gdzie mieszkam sprzedaz swiezego mleka jest nielegalna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka