Dodaj do ulubionych

Pomysły na przetwory

IP: *.152.147.124.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.07.11, 12:59
Szukam pomysłów na przetwory - tzn. sałatki warzywne do słoików. Zwykle robię ogórki kiszone, buraczki, sałatkę z ogórków z cebulą i marchewką, sos pomidorowo-paprykowy do mięsa, czerwoną kapustę na słodko... chętnie poszerzyłabym jednak ten zestaw. W internecie jest pełno przepisów, trudno więc w ciemno wybrać coś dobrego. Podrzućcie proszę trochę pomysłów...
Obserwuj wątek
    • ania.rene Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 14:13
      możesz podac przepis na kapustę czerwoną?

ja robię jagody, maliny, truskawki.
      leczo z cukinii,
      fasolkę szparagowa
      • marghe_72 Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 18:09
        rzuć okiem, a nuż coś Ci się spodoba
        miszmasz-marghe.blogspot.com/search/label/przetwory%20wytrawne
        • Gość: Katarzyna Re: Pomysły na przetwory IP: *.152.147.124.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.07.11, 21:28
          Dziękuję, popatrzę :)
        • olivkah Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 21:34
          A ten chutney z czerwonych porzeczek z chili, imbirem i mango w proszku polecasz?
          • marghe_72 Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 21:46
            olivkah napisała:

> A ten chutney z czerwonych porzeczek z chili, imbirem i mango w proszku polecas
            > z?

Nam smakował :)
            • olivkah Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 22:01
              Może podejmę ostatnią próbę zrobienia jakiegoś chutneya. Zawsze jak zrobię, wydaje mi się dobry, i inni też twierdzą, że dobry, ale jakoś ani ja ani nikt inny nie ma ochoty tego jeść.
              • wilsberg Re: Pomysły na przetwory 17.07.11, 20:42
                bardzo lubie, zajadam sie nawet:)
                przy okazji zarzuce przepis za siebie:), bo tez robilem. teraz pedze na mecz!
                klaniam sie,
                wilsberg
      • Gość: Katarzyna Re: Pomysły na przetwory IP: *.152.147.124.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.07.11, 21:28
        Kapustę robię wg tego przepisu:
        2 główki czerwonej kapusty (każda ok. 1,5 - 2 kg)
        6 płaskich łyżek soli
        Zalewa:
        0,5 l wody
        0,5 l octu 10%
        1 kg cukru (daję 500 - 700 g, wg mnie to wystarczająco słodkie jest)
        6 goździków
        ewentualnie duża garść rodzynek
        Kapustę trzeba drobno poszatkować, posolić, zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Potem trzeba zagotować zalewę. Do gotującej zalewy wrzucić kapustę (musi być bardzo duży garnek) i gotować, ja wolę chrupiącą więc gotuję tylko 15 minut, ale można dłużej. Jakieś 10 minut przed końcem gotowania dorzucić rodzynki. Kapustę przełożyć do słoików, dopełnić zalewą i pasteryzować 20 minut.

A można wiedzieć, jak robisz fasolkę? Ja kiedyś chciałam zrobić, ale poczytałam o przypadkach zatruć i zrezygnowałam, wolę kupić mrożoną.
        • ania.rene Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 21:53
          fasolkę gotuję z dodatkiem soli. wodę zostawiam na fasolkę studzę. wkładam w słoiki i zalewam wodą z gotowania, pasteryzuję 20 minut i gotowe :)
          • taj_pan Re: Pomysły na przetwory 10.08.11, 09:28
            Ja do gotowania fasolki dodaję łyżeczkę kwasku cytrynowego. Lepiej się wtedy przechowuje. Przynajmniej tak mówiła moja babcia. :)
    • bene_gesserit Re: Pomysły na przetwory 11.07.11, 18:25
      Wrzuc slowo 'przetwory' tutaj i na GP do przegladarki - co najmniej kilkaset swietnych pomyslow.
      • Gość: Katarzyna Re: Pomysły na przetwory IP: *.152.147.124.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.07.11, 21:22
        Tak właśnie zrobiłam, ale właśnie chodzi o to, że nie wiem, co wybrać :)
    • toya666 Re: Pomysły na przetwory 17.07.11, 10:43
      Gość portalu: fatty napisał(a):
      > Najczęstsze kłamstwo w Internecie? - Szukałem, ale nie znalazłem.

Ale przecież Katarzyna napisała, że szukała, znalazła całe mnóstwo, ale nie wie co wybrać, bo nie każdy przepis jest dobry. Dlatego prosi o sprawdzone przepisy.
      • linn_linn Re: Pomysły na przetwory 17.07.11, 12:47
        Nie wie i dalej nie bedzie wiedziala. Na tym foum jest wiele sprawdzonych przepisow, ale wybrac jednak trzeba samemu. Nie ma innej rady.

"Wrzuc slowo 'przetwory' tutaj i na GP do przegladarki - co najmniej kilkaset swietnych pomyslow."

"Tak właśnie zrobiłam, ale właśnie chodzi o to, że nie wiem, co wybrać :)"

• mhr2 Re: Pomysły na przetwory 22.07.11, 10:11
          z jednej strony masz racje z drogiej nie, bo jak tam czytasz,ogladasz
          to powstaje (balagan) z ktorego niektore osoby nie moga wybrac,
          a podany przepis na "swiezo" przez kilka osob daje im pewnosc siebie
          i zaczynaja gotowac,tak bylo przynajmniej u mnie i wtedy ugotowalam
          cos czego bym w zyciu po ogladaniu zdjec z przepisem nie zrobila,
      • l_2 Re: Pomysły na przetwory 22.07.11, 09:45
        Ja czasami korzystam z przepisów z tej strony
        www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory
    • Gość: agata1212a Re: Pomysły na przetwory IP: *.siedlce.domtel.com.pl 09.08.11, 21:35
      MIZERIA Z OGÓRKÓW
      1 litr wody
      0.5 szklanki octu
      1 łyżka soli
      4 łyżki cukru
      ogórki pokroić w plasterki , obierać nie trzeba jak kto woli. poukładać w słoiki i zalać przestudzona zalewą. wekować 10 minut.
      Takie ogóreczki nawet na kanapki można poukładać. Życzę smacznego:)
    • wuwuem Re: Pomysły na przetwory 09.08.11, 22:27
      Ja przetworów robię niewiele ale dostaję czasem warzywa od znajomych w ilościach takich, że nie damy rady zjeść i wtedy coś robię w słoikach np. dziś robiłam leczo z cukinii i pomidorów (taki półprodukt, przed jedzeniem dodam podduszoną cebulkę), a teraz pasteryzuję ogórki w zalewie musztardowej. I właśnie takie ogórki polecam.
      Pierwszy przepis, który mi wyskoczył w googlu: ogórki w zalewie musztardowej, różnica do mojego przepisu tylko taka, że z przypraw tu wymienionych daję jedynie liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
      • Gość: Renia Re: Pomysły na przetwory-ogórki z przyprawą IP: *.204.89.128.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.11, 08:41
        4 kg ogórków ze skórką pokroić w plastry i posolić zostawić w misce na 2 godziny, 1 kg cebuli,obrac,pokroić w plastry posolić 1 łyżka soli zostawić w drugiej misce. Przygotować zalewę,zagotowując ją:3 szklanki cukru,5 szklanek wody, 2 szklanki octu-10%-ja daję 1i1/2 szklanki, 2 łyżki przyprawy do grila. Na dno słoika wsypuję 1 łyżeczkę gorczycy,wkładam pokrojony zielony koper z łodygą,kilka plastrów cebuli,ogórki ,zalewa.Gotuję ogórki 10-15 minut. Ja pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji,zasmakowały,i teraz już robię drugi rok. Smacznego!
    • Gość: Ewa Re: Pomysły na przetwory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:50
      Ogórki (opcjonalnie cukinia) z curry...
      4 kg ogórków pokroic w cwiartki pososlic, zostawic na ok. 2 godziny.. Przygotowac zalewe: 5 szkl wody, 2 szkl. octu, 2 szkl.cukru + 1 op. curry (25g). Do słoika włozyc 1/4 łyzeczki gorczycy, ziele angielskie, lisc laurowy, plaster cebuli (kilka plasterków marchwi uprzednio podgotowanej) lisc selera i oczywiscie ogórki:). Zalac wystudzona zalewa, pasteryzowac 5 minut od zagotowania sie wody...

Przepis dostałam w tym roku od znajomej wraz ze słoiczkiem ogórków do spróbowania bardzo nam posmakowały wiec polecam...
    • lashqueen Re: Pomysły na przetwory 10.08.11, 10:31
      Zamierzam przerobić sporo bakłażanów, z przepisów Anthony, pyszne są w takiej formie:
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/search/label/baklazany
      No i oczywiscie konfitury z fig ;)
      • Gość: ajwar Re: Pomysły na przetwory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:50
        to jest to
        • Gość: Renia Re: Sałatka ogórkowo-kalafiorowa IP: *.182.107.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.08.11, 09:54
          5 kg ogórków obranych i pokrojonych w plasterki,1 kg cebuli w kostkę,1kg marchwi potarta na tarce{łezki}, 5 czerwonych papryk w kostkę, 2 kalafiory rozdrobnic na małe różyczki,dodać 4 łyżki soli i 1 kg cukru dobrze wymieszać i pozostawić na noc. Rano wlać 0,5 l-10% octu,wymieszać ,włożyć do słoików i gotować 40 minut.Robię tą sałatkę i moim domownikom bardzo smakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka