Dodaj do ulubionych

ramekiny - co w nich zrobić?

IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.11, 21:11
Właśnie zakupiłam 6 sztuk kokilek/ramekinów z jakiegoś kosmicznego tworzywa, które podobno super trzyma ciepło (+ równomiernie). Generalnie kupiłam je po to, by wypróbować przepis na ciastko czekoladowe (na które przepis wybłagałam od szefa kuchni pewnej restauracji). No, ale jak już je mam - chciałabym wykorzystać. Wiem - creme brulee, catalana, jajka w kokilkach. Macie jeszcze jakies swoje fenomenalne pomysły/przepisy na wykorzystanie kokilek???
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: ramekiny - co w nich zrobić? 13.07.11, 22:28
      pot pie we wszelkich wydaniach - gesta zupa w srodek, na gore "czapa" z ciasta kruchego lub francuskiego, wytrawnego
      rowniez gulasz, potrawka z grzybow,
    • felinecaline Re: ramekiny - co w nich zrobić? 13.07.11, 22:42
      Suflety, crème brulée, mus czekoladowy, wszelkie zapiekanki w wersji indywidualnej.
      • Gość: kinga.julia1 Re: ramekiny - co w nich zrobić? IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.11, 23:43
        Dzięki za podpowiedzi! A nie macie takich przepisów typu "wow!!!"?
        • roseanne Re: ramekiny - co w nich zrobić? 13.07.11, 23:50
          najbardziej "wow" to u mnie jajka zapieczone z wedzonym lososiem
          brule robie w filizankach najczesciej, w kapieli wodnej - moje ramekinki sa na to za male
    • bene_gesserit Re: ramekiny - co w nich zrobić? 14.07.11, 02:30
      pots de crème
      indywidualne porcje musow
      flany
      indywidualne puddingi (slodkie i slone)
      potpies (malutkie, na przystawkę)
      tymbaliki

Itd, itd - przepisow w sieci jest mnostwo. A co to za przepis na ciastka, o ktorym pisalas?
      • Gość: kinga.julia1 Re: ramekiny - co w nich zrobić? IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 08:37
        Ciastka podobne do najlepszych, jakie jadłam w życiu - mianowicie na Campo w Sienie. I teraz trafily mi się u mnie, we Wrocku. Podobne w sumie do sufletu czekoladowego - czekoladowa babeczka, krucha na wierzchu, a jak dziabniesz łyżeczką, wylewa się gorąca, czekoladowa płynna masa. Poezja! oczywiście, jak zrobię, nie omeiszkam wrzucić foty i przepis
        • bene_gesserit Re: ramekiny - co w nich zrobić? 14.07.11, 12:36
          Aaaa. Lava cakes, molten chocolate cakes czyli jak woli Krysia - fondanty.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98217270,98353411,0,2.html?v=2

Tu przepis na flany z mango i kokosem z bardzo przyzwoitego bloga. I z tego samego zrodla chawanmushi - cos w rodzaju slonego kremu jajecznego, do ktorego mozna dokladac rozne rzeczy. Podaje sie to tradycyjnie na przystawkę - na zimno lub ciepło.
    • Gość: pies-li-kot Re: ramekiny - co w nich zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 23:25
      Genialne 6 minutowe babeczki Ainsley'a Harriota
    • Gość: Kami$ka Re: ramekiny - co w nich zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 17:49
      Hej :) Ja jestem w takiej sytuacji, że szukam ramekinów do kupienia a przepis już właściwie mam ;) Może i ty spróbujesz to zrobić: mojewypieki.blox.pl/2010/10/Popovers.html
      Później, po upieczeniu można dowolnie je nadziać: konfiturą, budyniem lub czymkolwiek chcesz... Gorąco polecam ten blog, bo przepisów jest bez liku, do wyboru do koloru. Sama przypadkiem natrafiłam i zaraziłam się miłością do pieczenia ciast, ciasteczek i muffinek ;)

PS. A tak nawiasem, można wiedzieć gdzie nabyłaś ramekiny? :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka