Dodaj do ulubionych

Identyfikacja gatunku grzyba

04.08.11, 17:38
Dzisiaj spacerując po lesie natknęłam się na ten oto dorodny okaz grzyba. Rósł w sosnowym zagajniku. Podpowiedzcie proszę, co to za gatunek i czy mogę go ewentualnie spożytkować w celach kulinarnych bez ryzyka, że będzie to mój ostatni posiłek w życiu :D
Grzybek - profil i kapelusz

--------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Identyfikacja gatunku grzyba IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 17:48
      To jest kozak czerwony, jadalny, bardzo smaczny.
      • tequilkuk Re: Identyfikacja gatunku grzyba 04.08.11, 17:50
        U nas zwany krawcem - zwlaszcza mlody jest dobry, bardziej chrupiacy niz zwykly kozak :)
        • jacek1f mniam. n/t 04.08.11, 18:40
        • ewa9717 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 04.08.11, 19:49
          U nas też zwany krawcem, a także bezpretensjonalnie - czerwoniakiem. Dziś złowiłam dwa, ale młodsze, właśnie się duszą z resztą zaciągu ;)
    • squirk Re: Identyfikacja gatunku grzyba 04.08.11, 17:49
      Wygląda jak koźlarz babka
      www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=58<=K&page=4&atlas=atlas_polskie
      ale dla pewności możesz zapytać tam na forum, na pewno pomogą.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Identyfikacja gatunku grzyba 04.08.11, 19:48
      Bardzo dobry i smaczny czerwony koźlarz. Nadaje się do wszelkich grzybowych zastosowań :)
      • reniam_123 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 04.08.11, 20:30
        Kozak jak ta lala :)
    • vandikia Re: Identyfikacja gatunku grzyba 04.08.11, 21:21
      Kozak czerwony, tak zwana "panienka" :)
      Zbieram grzyby od dziecka i dam Ci radę, jak nie znasz się na grzybach, to zapomnij o blaszkowych - na nich się najłatwiej pomylić, mylą się nawet wytrawni grzybiarze, a co dopiero początkujący. A z tym to jak z saperem, mylisz się raz.
      Zbieraj jedynie grzyby z poduszką. Jak poznasz podgrzybka, prawdziwego, kozaka, zająca, to więcej Ci do szczęścia nie będzie trzeba :)
      Wśród gąbczastych grzybów w Polsce nie ma raczej trujących, uważać nalezy jedynie na goryczaki - mają jaśniejszy kapelusz niż podgrzybek, po zerwaniu różowe, jak dotkniesz czubkiem języka gorycz. Potocznie zwane są szatanami.
      • dzioucha_z_lasu Re: Identyfikacja gatunku grzyba 05.08.11, 09:27
        Goryczaki ( "szatany") są praktycznie nie do upolowania w naszych lasach. Poza tym - nawet, jak się trafi w tego totka, to i tak zatrucie nie grozi, bo potrawy, w której znalazł się goryczak nie da się zjeść.
        • default Re: Identyfikacja gatunku grzyba 05.08.11, 09:55
          dzioucha_z_lasu napisała:

> Goryczaki ( "szatany") są praktycznie nie do upolowania w naszych lasach

Chyba mylisz dwa różne gatunki grzybów. Goryczak żółciowy, grzyb gorzki, ale nie trujący, jest dość pospolity i bardzo łatwo się na niego natknąć. Bywa nazywany "szatanem", choć to raczej zwyczajowa nazwa.
          Natomiast grzybem faktycznie rzadkim i praktycznie nie do spotkania w Polsce jest borowik szatański - grzyb nie gorzki, o łagodnym smaku - za to mocno trujący.
        • qubraq Re: Identyfikacja gatunku grzyba 05.08.11, 10:33
          Goryczak nie jest trujący ale tylko jeden wystarczy zeby cały garnek grzybów duszonych był do wyrzucenia! (gorycz!!!) Co innego szatan - ten jest po prostu trujący! ... i ma chyba różową
          "gąbkę" pod kapeluszem natomiast goryczak wystarczy dotknąć językiem i od razu fruuu... kiedys jescze w latach 40tych kiedy paslem folwarczne domodzieckowe krowy pod lasem to jedlismy prawdziwki po prostu na surowo! Tyle ich było; Z pastwiska zawsze wracaliśmy do kuchni domu dziecka z wielkimi koszami pelnymi grzybów to kucharki od razu robiły z tego jakis przysmak na obiad... :-)
        • simon_r Re: Identyfikacja gatunku grzyba 08.08.11, 15:21
          Goryczaki zwane również gorzkówkami to nie są żadne szatany i są baaardzo powszechnie spotykane. Gorzkówki są bardzo podobne do podgrzybków i młodych borowików ale jak sie spojrzy na gąbkę pod kapeluszem to jest ona lekko różowawa a wystarczy liznąć językiem i wiadomo, że to gorzkówka.
          Natomiast szatany to borowiki szatańskie i te są faktycznie rzadkie... wyglądają jednak bardzo charakterystycznie bo są czerwone. W szczególności czerwoną mają nogę co się innym grzybom (poza zajączkami) raczej nie trafia... a tu ZAJĄCZEK
      • 83kimi Re: Identyfikacja gatunku grzyba 05.08.11, 09:39
        Dlatego ja właśnie raczej blaszkowych nie zbieram :-) Ach, pojadłabym dobre grzybki, a tu u mnie to cięzko z tym...
    • komanchu Re: Identyfikacja gatunku grzyba 05.08.11, 18:59
      Dzisiaj grzybek został "przerobiony" na przepyszną warzywno-grzybową minestrone z ziołami. Niebo w gębie! Jutro chyba znowu wybiorę się do lasu :D
      • vandikia Re: Identyfikacja gatunku grzyba 05.08.11, 22:06
        idź koniecznie jak masz ochotę, bo obawiam się że w tym roku grzyby będą krótko
        sezon na prawdziwki i kozaki zaczął się zbyt wcześnie, są zimne noce
        jak grzybnie teraz podmarzną, to we wrześniu nic już nie ruszy
    • Gość: emigrantka Re: Identyfikacja gatunku grzyba IP: *.ghnet.pl 05.08.11, 23:03
      kozak, sezon na kozaki w pelni
      • Gość: wuwu Re: Identyfikacja gatunku grzyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.11, 23:11
        W Polsce sezon na kozaki to wrzesień/październik :-)
        • aqua48 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 06.08.11, 21:21
          Gość portalu: wuwu napisał(a):

> W Polsce sezon na kozaki to wrzesień/październik :-)

W Gorcach takie kozaki zaczynają się już w sierpniu, a szatany (borowiki szatańskie z brązowym kapeluszem i szkarłatną nóżką) spotykam co rok, dlaczego mają być takie niespotykane?
          • horpyna4 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 07.08.11, 09:00
            Prawdziwy borowik szatański ma dość jasny kapelusz, taki w kolorze naturalnej tektury. Pod spodem jest czerwony i ma pękaty trzon. Jest bardzo rzadki, ja spotkałam go chyba tylko raz. A te grzyby, które potocznie nazywa się szatanami, to inne gatunki; np. borowik ponury, czy pospolity goryczak żółciowy. Być może spotykasz właśnie borowiki ponure, bo one mają ciemniejsze kapelusze od szatanów. Też nie są dość pospolite, ale chyba są związane z rodzajem podłoża, więc na jakimś konkretnym obszarze mogą występować liczniej.
            • qubraq Re: Identyfikacja gatunku grzyba 07.08.11, 10:49
              Ja to mam względnie dobrze z tym moim biodrem bo jak jeżdżę do Suprasla to nie chodze po lesie bo i tak nie moge sie schylac - zarówno przedtem jak i jeszcze jakis czas teraz po operacji - i bazuje na dobrym sercu moich gospodarzy ktorzy co i raz lecą tu gdzies do lasu i przynoszą cale kopiate kosze grzybów ktore potem cala rodzina obrabia a ja dostaje od nich zawsze troche suszonych (kilo!) na siatce nad kuchnią, w ktorej sie codziennie pali bo przez nia
              przechodzą przewody do gorącej wody w chałupie :-) a jak chce kupic swieze grzyby to mnie zawsze tu na bazarku zaopatruje ta sam pani - Ukrainka - moja plemiannica - ze Lwowa :-)
          • jolunia01 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 08.08.11, 13:28
            aqua48 napisała:
            > ... szatany (borowiki szatańskie z brązowym kapeluszem i szkarłatną nóżką) spotykam co rok,
            > dlaczego mają być takie niespotykane?

Borowika szatańskiego widziałam DWA razy w życiu, a grzyby zbieram od bardzo wielu lat. Może masz na myśli borowika ceglastoporego.
          • wadera3 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 08.08.11, 13:38
            aqua48 napisała:

> a szatany (borowiki szatańskie z brązowym kapeluszem i szkarłatną nóżką) spotykam co rok, >dlaczego mają być takie niespotykane?

Już wiele lat temu stwierdzono, że w Polsce borowiki szatańskie nie występują od lat, a po iluśtam latach niespotkania takiego grzyba(przez badaczy) uznaje się, że na danym terenie takie to, a takie gatunki nie występują.
            To są wiadomości z największego ośrodka toksykologii.
            Uważać należy głownie na grzyby blaszkowe, bo prawdziwe , śmiertelne żniwo zbiera Muchomor Sromotnikowy, którego też nie wiem jak można pomylić z innymi grzybami.
        • Gość: emigrantka Re: Identyfikacja gatunku grzyba IP: *.ghnet.pl 06.08.11, 22:59
          nieprawda. juz od dwoch tygodni na krakowskim Kleparzu z powodzeniem mozna kupic kozaki. Poza tym zawsze zbieralam koazki w czasie wakacji, w sierpniu.
    • simon_r Koźlarz zwany babką... 08.08.11, 12:09
      można jeść
      • simon_r sorry... krawiec 08.08.11, 12:11
        wcześniej spojrzałem tylko od spodu... a to z czerwonym kapeluszem jest czyli koźlarz czerwony krawcem zwany. Można jeść
    • kosmopolitesiorbut Tak sobie poczytuję komentarze dotyczące tego 08.08.11, 12:19
      biednego grzyba i gorzki śmiech mnie ogarnia. Zbieram grzyby od 40 lat ale nigdy nie wpadłoby mi do głowy pytać o identyfikację forumowych ekspertów. Prawda stara jak świat jest taka, że nie zbiera się grzybów których się nie zna lub ma się jakiekolwiek podejrzenia.
      • mhr2 raz prawde powiedziales,wau 08.08.11, 12:46
        kosmopolitesiorbut napisał:

Zbieram grzyby od 40 lat ale nigd
        > y nie wpadłoby mi do głowy pytać o identyfikację forumowych ekspertów.
    • mhr2 jezeli masz siebie na mysli,to sie z tym skladam 08.08.11, 13:42

> nie masz pojęcia a jak już to robisz to zdaj sobie sprawę, że temat komentarza
      > ma ograniczone miejsce na litery. Nie mam pojęcia coś chciała z siebie wydalić.
    • mhr2 Re: Identyfikacja gatunku grzyba 08.08.11, 14:04
      stierdzilam ze te same grzyby,mimo tego ze tak samo wygladaja
      w innych regionach sa niejadalne,
    • mhr2 w koncu zrozumiales,dzieki 08.08.11, 15:07

> Niejadalne są Twoje komentarze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka