Dodaj do ulubionych

Gołąbki - wariacje

20.09.11, 10:21
Mam fazę gołąbków z kaszą (zamiast ryżu). Niestety gryczana rodzinie nie podeszła, niektórzy narzekali, że gołąbki są gorzkawe.
Następnie gołąbki z pęczakiem ale były jakieś takie brejowate... Wiem, że trudno by po długim gotowaniu ziarna kaszy były wyczuwalne ale jakoś tak nie za bardzo wyszło. Kaszę dodaję surową.

Z jaką kaszą powinnam jeszcze spróbować? A co jeszcze zamiast kaszy?
Chodzi mi o wypełniacz (ale nie warzywny, chyba, że w stylu ziemniaków, sycący), który będzie można dodać do mięsa.

I jakie kombinacje z sosem? Zawsze robię pomidorowy ale chcę spróbować grzybowego. Coś jeszcze?
Od siebie polecam sos w stylu sosu greckiego do ryby, czyli starte warzywa, podsmażone a potem nakładane na warstwy gołąbków, zalane przecierem pomidorowym i razem duszone.

Przy okazji pochwalę sposób z mikrofalą. :) Działa, tylko trzeba mieć kapustę, która zmieści się do mikro. ;)

Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Gołąbki - wariacje 20.09.11, 12:00
      Farsz: ugotowane i starte warzywa: marchew, ziemniak, poszatkowana cebula, groszek konserwowy, papryka czerwona, ugotowany ryż, czosnek.
      Goście nie wierzyli, że w gołąbkach nie ma ani grama mięsa. Acha...przyprawy: pieprz ziołowy, ale nie kupny tylko taki:
      www.przepisykulinarne.org/pieprz_ziolowy_domowa_mieszanka_ziolowa_11185.html
      sól, łyżeczka czerwonej pasty curry, natka pietruszki albo koperek.
      • buttergirl Re: Gołąbki - wariacje 20.09.11, 12:29
        Dziękuję, przetestowane, sprawdzone i zjedzone.
        Szukam czegoś bardziej oryginalnego. :)
        • Gość: senin ale z Ciebie ekspresowa kucharka...no, no!! IP: *.dyn.iinet.net.au 21.09.11, 16:21
          w 29 minut zdazylas przygotowac skladniki zawinac golabki, ugotowac i zjesc...!!

brawo!

• bene_gesserit Re: Gołąbki - wariacje 20.09.11, 12:48
      Kiedys golabki robiono z kapusty kiszonej w glowkach.
      Obecnie, o ile sie nie kisi samemu jest to raczej niemozliwe - mozliwe jest natomiast osiagniecie podobnego efektu (kiszonych w calosci lisci) w domu. Nalezy tylko uzbierac odpowiednia ilosc soku z kapusty (zazwyczaj mozna wyprosic w warzywniaku) i ugotowac glowke zamiast w osolonej wodzie - wlasnie w tym soku. Golabki z kiszonych lisci kapusty sa swietne zwlaszcza w sosie grzybowym.

Noi mozna poeksperymentowac z przyprawami - np 1-2 strączki czarnego kardamonu w sosie pomidorowym plus cynamon i np ziarna kolendry, ew. kmin rzymski itd zmieniaja banalny sosik w cos mocno ekscytującego. Golabki w takim sosie mozesz napelnic ziemniakami, cebula i rodzynkami, i doprawic farsz curry - wszystko sie swietnie skomponuje.
      • Gość: kapusia Re: Gołąbki - wariacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 14:47
        Poszukaj w dobrze zaopatrzonych warzywniakach. U mnie ( w Bielsku-Białej) można kupić kiszone liście kapusty. Tylko w porówniu do zwyczajnej kapusty, to trochę drogi interes. Paczka około 10 liści kosztuje coś w okolicach 10 zł. Ale za to jak smakowały :)
      • buttergirl Re: Gołąbki - wariacje 21.09.11, 09:47
        Kiedyś zrobiłam ukiszoną wersję z przepisu z forum - warstwy gołąbków przekładało się kiszoną kapustą. Wyszedł koszmarek bo wszystko było kwaśne a przede wszystkim mięso w gołąbkach. Nikt nie chciał tego jeść, cały gar wylądował w koszu. :/

Dlatego boję się dalszych eksperymentów z kiszoną kapustą... Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Uwielbiam kiszoną kapustę, uwielbiam bigos a tamtych gołąbków nie dało się zjeść. Nie wiem, może coś zrobiłam nie tak.

Ziemniaki z curry - gotowane czy surowe? Bo wiem, że jest chyba jakaś wersja gołąbków z surowymi tartymi ziemniakami.
        • bene_gesserit Re: Gołąbki - wariacje 21.09.11, 12:33
          Ziemniaki, curry, cebula, czosnek, rodzynki plus ewentualnie kurczak. Gotowane, wtedy nie trzeba męczyc zwinietych juz golabkow nie wiadomo ile.

Kiszone liscie kapusty nadaja sie raczej imo do farszow bezmiesnych - ktos tu pisze o soczewicy z grzybami (idealne!), farsze kaszowe w warzywami i np boczkiem tez sie nadadzą. Ale naprawde radzilabym uzyc lisci gotowanych, a nie tej twojej metody - bo wtedy rzeczywiscie nie da sie skorygowac kwasnosci potrawy (jak sie da w przypadku samych lisci, regulujac sprawe sosem).
    • roseanne Re: Gołąbki - wariacje 20.09.11, 14:06
      robilam rowniez z jeczmienna, lamana,
      peczak jakos zawsze pozostawal mi w ziarnach, zawsze dodaje podgotowane ziarna, poltwarde, ryz rowniez
      • Gość: aqua48 Re: Gołąbki - wariacje IP: *.aster.pl 20.09.11, 15:23
        Efekt kiszonych liści można także osiągnąć przekładając liście kapusty słodkiej kapustą kiszoną i zostawiając je na kilka dni w takiej zaprawie. Potem można zużyć do gołąbków.
        Ja też bardzo lubię czerwoną paprykę faszerowaną farszem gołąbkowym, nie dodaję do niej sosu, bo jest pyszna saute oraz gołąbki w liściach winogronowych, ale te bez ryżu ani kaszy, samo mięso z przyprawami.
        • Gość: dorotkah Re: Gołąbki - wariacje IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.09.11, 20:18
          Ja lubie golabki w dosc rzadkim,sosie pomidorowym,nadzienie miesne (nawet domieszka wieprzowiny przejdzie).No i bez ryzu,o kaszy to juz nawet nie wspominam.No dobra,mozna zjesc te z ryzem w nadzieniu,ale juz kombinacje grzybowe,smazone,bez sosu etc. nie przejda.O i koniecznie z ziemniakami musza byc podane.Co do kwasu z kapusty to mi sie przypomnialo,ze czytalam kiedys przepis Ewy Wachowicz i ona zalewa je zurkiem!
          • manesi Re: Gołąbki - wariacje 20.09.11, 20:57
            Nadzienie z soczewicy (lub fasoli black eye pea) i grzybów w bardzo gęstym, nieco pikantnym sosie pomidorowym - pycha.
          • buttergirl Re: Gołąbki - wariacje 21.09.11, 09:51
            Gość portalu: dorotkah napisał(a):

> Co do kwa su z kapusty to mi sie przypomnialo,ze czytalam kiedys przepis Ewy Wachowicz i
            > ona zalewa je zurkiem!

Ale co zalewa? Gołąbki u tak je dusi, w żurku? Bardzo interesujące... :)
          • pluskotka Re: Gołąbki - wariacje 21.09.11, 14:36
            > Ja lubie golabki w dosc rzadkim,sosie pomidorowym,nadzienie miesne (nawet domie
            > szka wieprzowiny przejdzie).No i bez ryzu,o kaszy to juz nawet nie wspominam.
            Też jestem wyznawczynią takich gołąbków, tylko mięso. :) Z ryżem nam nie smakują, a z kaszą nie jadłam. Lubię kaszę, może warto spróbować takie zrobić.
        • mhr2 lubie obie, z kapusty wloskiej sa tez wspaniale 21.09.11, 11:25
          Gość portalu: aqua48 napisał(a):

> Efekt kiszonych liści można także osiągnąć przekładając liście kapusty słodkiej
          > kapustą kiszoną i zostawiając je na kilka dni w takiej zaprawie. Potem można z
          > użyć do gołąbków.
          > Ja też bardzo lubię czerwoną paprykę faszerowaną farszem gołąbkowym, nie dodaję
          > do niej sosu, bo jest pyszna saute oraz gołąbki w liściach winogronowych, ale
          > te bez ryżu ani kaszy, samo mięso z przyprawami.
      • buttergirl Re: Gołąbki - wariacje 21.09.11, 09:49
        A ja zawsze surowe... Kiedyś gotowałam ryż aż raz spróbowałam z surowym i wtedy się świetnie zagęścił sos od skrobii. Dodatkowo gołąbki wtedy fajnie pęcznieją. Od tego czasu ryże i kasze daję surowe.
        • Gość: kaja Re: Gołąbki - wariacje IP: *.home.aster.pl 21.09.11, 17:21
          ale ten ryz sie ugotuje?
          • squirk Re: Gołąbki - wariacje 21.09.11, 18:01
            Tak, ugotuje się, do tego znacznie zwiększy objętość, jak to ryż, więc nie można przesadzić z ilością nadzienia, bo rozerwie liście.
            • Gość: dorotkah Re: Gołąbki - wariacje IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.09.11, 19:07
              Buttergirl,Ewa zalewa golabki zurkiem i smietana i piecze je pod przykryciem.
              • buttergirl Re: Gołąbki - wariacje 22.09.11, 14:14

> Buttergirl,Ewa zalewa golabki zurkiem i smietana i piecze je pod przykryciem.

Brzmi niesamowicie!!! Koniecznie muszę spróbować!
                Pomysł brzmi rewelacyjnie.
    • sonix73 polecam:genialne w smaku! 22.09.11, 08:20
      Babcia mojego męża chodziła w przedwojennych czasach do "szkoły gospodarstwa domowego dla panien" prowadzonej przez zakonnice i przepisy które z tamtych czasów miała były na ogół fantastyczne. mnie z nóg ścięły gołąbki faszerowane boczkiem, z całego serca polecam! delikatne, aromatyczne i pyszne!
      trzeba kupić możliwie chudy, surowy boczek i zemleć go w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz i bardzo dużo drobno posiekanego koperku. to wszystko. zwijać w liściach kapusty i gotować, ja czasem zamiast gotować zapiekam w rzymskim garze, też fajne.
      spróbujcie! w brew moim początkowym obawom nie wychodzi z tego mięsny klops owinięty w kapustę;-)
      • buttergirl Re: polecam:genialne w smaku! 22.09.11, 14:20
        Brzmi równie fantastycznie jak gołąbki zapiekane w żurku. :)
        Dziękuję.
    • azjaodkuchni Re: Gołąbki - wariacje 24.09.11, 18:46
      Zamiast "normalnej" kapusty użyłam pekińskiej... moja teściowa robiz kapustą włoską koniecznie w sosie pomiodorowym gotowane w wywarze ze skórą od boczku.
      • mhr2 wszystko to co juz bylo pisane, 24.09.11, 18:49
        azjaodkuchni napisała:

> Zamiast "normalnej" kapusty użyłam pekińskiej... moja teściowa robiz kapustą wł
        > oską koniecznie w sosie pomiodorowym gotowane w wywarze ze skórą od boczku.
    • 8kinia8 Re: Gołąbki - wariacje 26.09.11, 21:20
      ja robie normalne golabki z ryzem
      sos pomidorowy
      ale do duszenia na sam spod dodaje podsmazona kapuste kiszona ze zesmazonym boczkiem
      zmienia smak golabkow...
      i dostalam slinotoku...
    • szarsz Re: Gołąbki - wariacje 27.09.11, 08:34
      buttergirl napisała:

> Mam fazę gołąbków z kaszą (zamiast ryżu). Niestety gryczana rodzinie nie podesz
      > ła, niektórzy narzekali, że gołąbki są gorzkawe.

Można zrobić kaszę pół na pół z ryżem. Albo jedną część kaszy na trzy ryżu, będą delikatniejsze.
    • lonely.stoner Re: Gołąbki - wariacje 27.09.11, 23:06
      ja robie z lisciach z kapusty wloskiej (latwiej mi sie ja zawija i sie liscie nie rwa tak jak takiej zwyklej), farsz z pieczarek i ryzu (nie jem miesa), sos - obowiazkowo pomidorowy, zageszczony smietana.
    • Gość: niesterty Re: Gołąbki duńskie na zimno IP: *.play-internet.pl 03.10.11, 17:44
      Potrzebne będą : sałata lodowa a na farsz : siekana cebula , ugotowany ryż ,posiekane pieczarki i natka pietruszki , sól , pieprz i koperek .
      Do ryżu dodaemy przesmażone pieczarki z cebulą oraz natkę i przyprawy. Liście sałaty wkładamy do woreczka foliowego i rozwałkuiemy ( każdy liść osobno )na tak przygotowane liście nakładamy farsz i zawiamy iak gołąbki>Układamy na półmisku i dekoruemy gałązkami koperku.
      Sałatę lodową można zastąpić pekinką a do farszu zamiast pieczarek można dodać rybę wędzoną lub ostro przyprawioną kiełbasę albo dowolnie dobrane warzywa wg własnego uznania
      • iin-ess kto sam kisi kapustę? 04.10.11, 13:16

bo ja kiszę i zaintrygowały mnie te kiszone liście na gołąbki. jak je zapakować, żeby przetrwały na zimę? Pomoże ktoś, ładnie proszę:-)
        • iin-ess farsz z kaszy jęczmiennej z oliwkami i przyprawami 04.10.11, 13:22
          ja ostatnio roobiłam taki farsz do faszerowania, ale wkładalam w paprykę, a nie kapustę i było pyszne. kasza jęczmienna, ale gotowana tylko tak na al dente, z posmarzoną cebulką, czosnkiem, majerankiem, piepszem ziołowym, papryka w proszku, jak ktoś lubi ostrzej to pieprzem cajenne i sosem sojowym i oliwkami zielonymi. naprawdę były pyszne.
    • ladiaa Re: Gołąbki - wariacje 05.10.11, 14:05
      Najlepsze gołąbki to robi moja babcia:) Wszyscy je uwielbiamy, w sensie cała rodzina. A na wigilię zawsze robi takie postne z ziemniakami i kaszą :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka