Dodaj do ulubionych

Polędwica Neli Rubinstein

05.11.11, 11:33
Czy ktoś ma książkę Neli Rubinstein i mógłby mi w skrócie podać przepis na pieczoną polędwicę? Jest tylko jeden z tego co pamiętam. Chodzi mi o składniki marynaty, glazury, czas i temperaturę pieczenia. Robiłam kiedys według tego przepisu i wyszła pyszna, ale niestety nie pamiętam jak to leciało :) Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • minimago Re: Polędwica Neli Rubinstein 05.11.11, 13:31
      Proszę bardzo, podaję w całości:

Polędwica pieczona

Składniki:
      1 kg polędwicy wołowej z szerszego końca
      1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
      2 cytryny pokrojone j. w.
      1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
      1/2 szklanki oleju
      1 łyzeczka miodu
      1 i 1/2 łyżki stołowej musztardy
      duszona cebula jako dodatek
      chrzan jako dodatek

Mięso obwiązać niezbyt ściśle sznurkiem nadając mu kształt. Wybrać naczynie niewiele większe od mięsa. Dno wyłożyć połową pokrojonych cytrun i cebuli. Położyć na nich mięso i przykryć resztą plasterków, posypać pieprzem i oblać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na 6 godz. W tym czasie obrócić je dwa lub trzy razy.
      Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mięso wyjąć z marynaty i wysuszyć.
      Musztardę wymieszać z miodem i posmarować nią mięso. Polędwice krótko obsmażyć ze wszysykich stron. Mięso umieścić na podstawce do pieczenia ustawionej na środku brytfanny, którą należy wstawić na środkową półkę piekarnika. Po 10 min temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Jeśli lubimy krwiste mięso, możemy wyjąć polędwicę już po 25 minutach. Poczekać 5 min, aż pieczeń nieco ostygnie, następnie pokroić ją na plastry grubości 6-7 mm. Podawać z duszoną cebulą i świeżo ustruganymi wiórkami chrzanu.
      • ding_yun Re: Polędwica Neli Rubinstein 05.11.11, 16:26
        Dziękuję pięknie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka