Dodaj do ulubionych

Pękający chleb

06.11.11, 00:03
Od jakichś 5 miesięcy piekę chleb na zakwasie, przepis znaleziony w internecie. Moje 3 ostatnie chleby były udane, nie licząc tego, że góra pęka mi przy brzegach, prawie zawsze na całym 'obwodzie'. Czy ktoś może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • tannat Re: Pękający chleb 06.11.11, 00:20
      Nacinasz?
      Tu kilka porad:
      piekarnia.wordpress.com/2008/10/11/formowanie-bochenka-wideo/
      • moniakociara Re: Pękający chleb 06.11.11, 00:21
        Nie nacinam, wcześniej też nie nacinałam. Piekę w keksówce.
        • moniakociara Re: Pękający chleb 06.11.11, 00:32
          Głupotę napisałam. Ciasto jest dosyć rzadkie, więc nie da się go naciąć.
          • tannat Re: Pękający chleb 06.11.11, 00:42
            Mówimy o chlebie pszennym?

A precyzując pytanie - tylko ostatnie 3 pękły mimo że wszystko robisz tak samo?

Też piekę przeważnie w "keksówkach". Przeważnie nacinam, inaczej pęknie (albo na obwodzie albo zrobi wyrwę przez środek.

Chyba, że zostawiam ciasto do wyrośnięcia na dobę do lodówki wtedy nie nacinam

dość rzadkie ciasta też można naciąć - bardzo ostrym nożykiem z ząbkami - taki jak do pomidorów.
            • moniakociara Re: Pękający chleb 06.11.11, 00:54
              Jest mieszany, mąka żytnia razowa i pszenna. Jeżeli chodzi o zmiany to zmniejszyłam ilość zakwasu a daję więcej mąki pszennej (100g). Będę piec znowu w piątek, więc zobaczę czy mój chleb też da się naciąć.
    • squirk Re: Pękający chleb 06.11.11, 00:58
      Może pozwól mu dłużej wyrastać? Mnie pękają chleby kiedy za szybko wstawię do piekarnika, porządnie wyrośnięte nie pękają nigdy.
    • Gość: x chleb musi być smaczny, IP: *.unitymediagroup.de 06.11.11, 09:55
      reszta nieważna.
      Mi popękanie nie przeszkadza, nawet gdy kupuję chleb w piekarni.
      • tannat Re: chleb musi być smaczny, 06.11.11, 15:34
        Chleb smaczny musi być - zgoda.
        Ale mimo wszystko, jeśli chodzi o piekarnie to pękające chleby oznaczają błąd w procesie technologicznym. W domu - jak kto lubi. Ja w domu też wolę skórę w miejscu nacięć od pęknięć

Nacięcia tak! Pęknięcia nie :)
    • kropkaa Re: Pękający chleb 06.11.11, 13:03
      Mój żytnio-pszenny (ciasto lejące, piekę w formie) na łyżce zakwasu, pomimo dobrego wyrośnięcia też pęka. Pogodziłam się z tym. Raz piekłam w keksówkach i nie miałam czasu czekać, wsadziłam do piekarnika trochę za mało wyrośnięty - wyrwy jak pęknięcia ziemii.
    • bombastycznie Re: Pękający chleb 06.11.11, 18:44
      jeśli chleb pęka, to znaczy że za krótko rósł, ja pozwalam swoim chlebom rosnąć tak samo długo w pierwszej fazie jak i w drugiej i jeszcze nigdy chleb mi nie pękał, no chyba że go nacięłam
      • moniakociara Re: Pękający chleb 06.11.11, 20:24
        Masz jakiś sprawdzony sposób na sprawdzenie, czy chleb już wyrósł?
        • bombastycznie Re: Pękający chleb 06.11.11, 20:44
          stosuję tą samą zasadę jak w przypadku ciasta drożdżowego czyli czekam aż ciasto podwoi bądź nawet potroi swoją objętość, wtedy moim zdaniem ciasto jest już gotowe. A jeśli chodzi o te fazy rośnięcia to miałam na myśli to, że najpierw ciasto rośnie w misce w której wyrabiałam ciasto a potem w formie, ja zazwyczaj czekam ok 1,5h zarówno w pierwszej jak i w drugiej fazie, też robię chleb z mieszanej mąki, a piekę w 200stopniach C ok 40minut
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka