Dodaj do ulubionych

Topinambur - obierać czy nie?

09.11.11, 18:30
Googlam i widzę rozbieżności, jedni polecaja obierać przed gotowaniem, drudzy po, niektórzy radzą tylko wyszorować - jak powinnam przygotować topinambur do gotowania, smażenia itp?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 18:36
      ja tam zawsze obieram.
      ale zdecydowanie wyrocznia w dziedzinie topinamburu nie jestem :)
      mysle, ze do np zupy obieramy. ale jesli np chcesz ugotowany usmazyc w plasterkach jak ziemniaki, to pewnie mozna obrac po ugotowaniu.
      • squirk Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 18:46
        Dziękuję :-)
        Zrobię, jak radzisz, chcę przetestować puree, zupę i smażony jak frytki/talarki.
        Czy, jeśli bulwy są małe, wielkości rzodkiewek, mogę usmażyć je w całości? Dosmażą się czy nie powinnam sie przejąć, jeśli nie, skoro można jeść je na surowo?
        Po raz pierwszy w życiu kupiłam topinambur, jestem kompletnie zielona w temacie, a w necie tyle sprzecznych opinii.
        • miss_coco Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 19:40
          Biorac pod uwage, ze topinambur mozna jesc rowniez na surowo, nie przejmowalabym sie tym, czy sie dosmazy czy nie. Aczkolwiek ze wzgledu na estetyke przed smazeniem pokroilabym go jednak w plasterki. Bulwy wygladaja czasem jak takie smieszne male bagnety i moga wygladac dziwnie tak w calosci na talerzu. Ale rozumiem cie, bo obieranie topinambura moze zabrac troche czasu.
          Na pewno obralabym do zupy lub purée, niekoniecznie do zapiekanki.
          Pochwal sie, jak wyszlo i jak smakowalo ;))
          • squirk Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 19:51
            Na razie przetestowaliśmy surowy - rewelacja, jak młoda kalarepa z orzechową nutką, tylko bardziej chrupki, bardzo bardzo dobry i na pewno zrobię jakieś surówki, ale mam 2 kg małych bulw i chcę przetestować tyle możliwości,ile dam radę.
            Dziękuję za podpowiedź :-)
            • beata_ A skąd to się bierze? 09.11.11, 20:02
              Nie widziałam jeszcze i w ogóle nie wiedziałam co to... zresztą nadal nie wiem - gugiel i wiki, to trochę mało :-)
              • squirk Re: A skąd to się bierze? 09.11.11, 20:12
                Np. z Allegro, kilku sprzedających ma, na targu nie widziałam, ale może i tam uda się znaleźć.
                Znalazłam informację, że można zamarynować, smażyć, robić placki, puree, zupy, surówki - czekają mnie interesujące dni :-)
                • ania_m66 Re: A skąd to się bierze? 09.11.11, 20:54
                  jamie mial niezle przepisy z topinamburem
                  www.jamieoliver.com/recipes/salad-recipes/warm-salad-of-crispy-smoked-bacon-je
                  www.jamieoliver.com/recipes/vegetarian-recipes/sauted-jerusalem-artichokes-with-garlic
                  te oba wyprobowalam. moge polecic.
                  o wlasnie, w tej salatce na cieplo nie trzeba obierac, tylko oskrobac. z tym, ze ja moje o ile pamietam obralam
                  • squirk Re: A skąd to się bierze? 09.11.11, 21:29
                    Dziękuję, na pewno zrobię tę drugą :-)
                • beata_ To ja czekam... 09.11.11, 21:03
                  ... na interesujące recenzje i o(prze)pisy :-)
                  • squirk Re: To ja czekam... 19.11.11, 01:37
                    Napisze tylko jedno.
                    Jeśli przyjdzie Wam do głowy wrzucić małe topinambury do oleju celem usmażenia ich jak frytki, to niech Was ktoś wyprowadzi łagodnie z kuchni zanim naprawdę to zrobicie.
                    Nigdy nie smażcie całych małych topinamburów w skórce, bez skórki zresztą też nie.
                    Po prostu tego nie róbcie.
                    Serio, serio.
                    Ale, jeśli zrobicie, powiedzcie, jak wyszło, przyda mi się rodzeństwo w nieszczęściu ;-)

• Gość: dziewczynawitryna Re: Topinambur - obierać czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.11, 21:08
      Nigdy nie wiadomo, czego się człowiek dowie - u nas na wiosce sadzi się topinambur pod lasem, żeby dziki nie wyjadały ziemniaków (narąbią się topinamburu i w szkodę nie wchodzą). A tu proszę, okazuje się, że ludzie też go jedzą. Ja bym nie ruszyła...
      • squirk Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 21:25
        Może skuś się jednak, to naprawdę wyjątkowe i zdrowe bulwy, własnie o nich czytałam, świetne w dietach i można je przyrządzić na wiele sposobów. Też czytałam o topinamburowej ochronie przed zwierzakami, ale nie zniechęca mnie to - raz, że jest wiele odmian, a dwa - wiele warzyw i owoców jemy "na spółkę" ze zwierzętami i nikomu to nie psuje apetytu :-)

Dziękuję za porady, podzielę się opisem efektów działań w kuchni, póki co topinambur na surowo rządzi :-)
    • nobullshit Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 22:47
      Kilka sprawdzonych przepisów:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90800204,90800204.html
      Czy obierałam, czy nie, za diabła nie pamiętam, ale pewnie jest to tam napisane.
      • squirk Re: Topinambur - obierać czy nie? 09.11.11, 23:03
        Oo, dziękuję Ci bardzo :-) - piszesz, żeby do sałaty szorować, a nie obierać. Spróbowałam na surowo topinambura ze skórką - jest tak cienka, że nie ma sensu jej obierać do smażenia ani do potraw, w których nie jest istotny efekt wizualny. Jutro zrobię z pietruszką, bo napisałaś w podanym wątku, że jest przepyszny.
      • Gość: melmire Re: Topinambur - obierać czy nie? IP: *.fbx.proxad.net 24.11.11, 21:49
        Zrobilam wczoraj topinamburowa salatke i wyszla bardzo dobra, nawet moj maz niechetny nowosciom pozar swoja czesc. Na pewno powroci na stol :)
        • ania_m66 robilas ta jamiego z bekonem, 24.11.11, 21:56
          czy jakas inna?
          • melmire Re: robilas ta jamiego z bekonem, 24.11.11, 22:49
            Ta z bekonem. Co prawda nie wiem jak sie da topinamburu NIE obierac, ugotowalam w calosci, a podczas krojenia na plastry skora sama schodzila.
            • ania_m66 Re: robilas ta jamiego z bekonem, 24.11.11, 23:54
              tez uwazam, ze bardzo pyszna jest ta kombinacja :)
              • Gość: melmire Re: robilas ta jamiego z bekonem, IP: *.fbx.proxad.net 25.11.11, 11:09
                Nastepna w kolejce to ta z pietruszka, po francusku :)
    • kaiserka Re: Topinambur - obierać czy nie? 19.11.11, 16:16
      zdecydowanie obierać.
      Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty bardzo szybko czernieje po obraniu więc przygotuj sobie miskę zimnej wody z cytryną i tam wrzucaj obrane bulwy.
      • squirk Re: Topinambur - obierać czy nie? 19.11.11, 19:51
        Dziękuję, ale to raczej koniec moich przygód z topinamburem, zniechęciłam się wczoraj i dam sobie spokój :-)
      • qubraq Re: Topinambur - obierać czy nie? 20.04.16, 15:39
        kaiserka napisała:

> zdecydowanie obierać.
        > Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty bardzo szybko czernieje po obraniu więc
        > przygotuj sobie miskę zimnej wody z cytryną i tam wrzucaj obrane bulwy.

Cześć Kaiserko! (Ile to lat minęło od naszych pekaesowych spotkań ;-)...?!!) Podpowiedz mi - bardzo proszę - czy topinambur nadaje sie jako dodatek smakowy do zupy jarzynowej, ;-)
        A.
    • ali-facet Re: Topinambur - obierać czy nie? 17.04.16, 12:46
      Jesli z wlasnej uprawy - nie obieram, ale jesli kupiony obieram. Chodzi o nawozy zadane do ziemi przed uprawa topinamburu. Rolnik z reguly na rynek dostarcza " produkcje ", natomiast ogrodek uprawia dla swojej rodziny.
      • Gość: klik Re: Topinambur - obierać czy nie? IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.16, 00:59
        Tia... I te "dodatki" są takie inteligentne, że mogą zaistnieć jedynie w skórce... Baaardzo odkrywcze...
      • mhr2 Re: Topinambur - obierać czy nie? 22.04.16, 10:14
        ali-facet napisał:

> Jesli z wlasnej uprawy - nie obieram, ale jesli kupiony obieram.

ta pora roku też marchewki obieramy!
    • znana.jako.ggigus Re: Topinambur - obierać czy nie? 22.04.16, 11:26
      A jak sobie radzicie z dzialaniami ubocznymi po tobinamburze?
      Jak go raz zjadlam, myslalam, ze to Salmonella, novovirus, grypa zoladkowa i zatrucie naraz.
      • mhr2 Re: Topinambur - obierać czy nie? 22.04.16, 14:21
        znana.jako.ggigus napisała:

> A jak sobie radzicie z dzialaniami ubocznymi po tobinamburze?

jak po rzodkiewce.
        • znana.jako.ggigus Re: Topinambur - obierać czy nie? 22.04.16, 21:01
          Tzn. jak sobie radzisz po rzodkiewce??
          • mhr2 Re: Topinambur - obierać czy nie? 23.04.16, 10:50
            znana.jako.ggigus napisała:

> Tzn. jak sobie radzisz po rzodkiewce??

znajoma przestala je jeść, ja jadam bez problem.
      • olivkah Re: Topinambur - obierać czy nie? 22.04.16, 15:34
        Staramy się jeść niewielkie porcje.
        • mhr2 Re: Topinambur - obierać czy nie? 23.04.16, 10:57
          olivkah napisała:

> Staramy się jeść niewielkie porcje.

niektóre osoby inulina nie przyjmuje, 100g topinambur moga jesc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka