Gość: Lena IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 22:27 Część, byłam dzisiaj w biedronce na zakupach i zobaczyłam nową rybę - Barramundi. czy ktoś coś o niej słyszał? Macie jakieś propozycje jak ją najlepiej przyrządzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szopen_cn Re: Barramundi 15.11.11, 00:02 Slyszelismy, jedlismy, nawet razy kilka zlapalismy. Lokalna ryba u nas na wsi. www.nativefish.asn.au/barramundi.html Kulinarne podejscie zalezy od wielkosci: - mniejsze (takie do 2-3 kilo, zwykle okolo kilograma, czyli dostepne w sklepie z farmy) sa rewelacyjne i najczesciej je gotuje na parze. - wieksze (do 5-6kg) ja rozsadne i mozna je robic na wiele sposobow bo naturalny smak nie jest mocny. - jeszce wieksze (powyzej 7-8kg) sa jadalne ale raczej nic specjalnego. Ponoc okon nilowy jest czasem jako barramundi sprzedawany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Barramundi IP: *.dyn.iinet.net.au 15.11.11, 11:11 szopen_cn napisał: > Slyszelismy, jedlismy, nawet razy kilka zlapalismy. > Lokalna ryba u nas na wsi. > > rel="nofollow">www.nativefish.asn.au/barramundi.html > Kulinarne podejscie zalezy od wielkosci: > - mniejsze (takie do 2-3 kilo, zwykle okolo kilograma, czyli dostepne w sklepie > z farmy) sa rewelacyjne i najczesciej je gotuje na parze. > - wieksze (do 5-6kg) ja rozsadne i mozna je robic na wiele sposobow bo naturaln > y smak nie jest mocny. > - jeszce wieksze (powyzej 7-8kg) sa jadalne ale raczej nic specjalnego. > > Ponoc okon nilowy jest czasem jako barramundi sprzedawany. zdajesz sie zapominac szopenie ze tao inna dlogosc/szerokosc geograficzna ;) i to co jest sprzedawane w Polsce to niezupelnie ( bo tylko czesciowo-) to samo co jest spzedawane w Australii tutaj w woolwothsie kupisz barramundi lapana 'na dziko', lokalnie , a w witrynie obok tejze jest rowniez hodowana (zdaje sie w thajlandii) i mrozona z a polowe ceny tej "dzikiej" Podejrzewam, ze w Polsce sprzedaje sie te hodowana w Azji - a zatem "FILETY" NIESTETY :) czyli ryba po kantonsku na parze z takich filetow to nie to samo co ryba po kantonsku w calosci :(( niemniej jednak - po moich przygodach z filetami z jednej (australijskiej dzikiej) i drugiej (tajlandzkiej hodowanej) osmielam sie stwierdzic, ze roznica zaiste niewielka - czyli ryba znakomita, jesc mozna nawet filetowana - choc ja z reguly wole nawet gorsze gatunki, ale za to w calosci... z kosciami, osciami i ze lbem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Barramundi IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 14:38 Niestety dla Ciebie ale w Polsce sprzedaje się tę rybę w całości, wypatroszoną i z łbem, jak zwykle musisz się wymądrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Barramundi IP: *.dyn.iinet.net.au 15.11.11, 19:40 Gość portalu: anna napisał(a): > Niestety dla Ciebie ale w Polsce sprzedaje się tę rybę w całości, wypatroszoną > i z łbem, o!. to fajnie! >jak zwykle musisz się wymądrzać. nie musze, tylko lubie :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Barramundi 15.11.11, 11:15 ponoć już ją u nas hodują. Przynajmniej tak mnie poinformowano w olsztyńskiej restauracji, w której ją jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teosia Re: Barramundi IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 14:15 O, to chyba w tej samej restauracji jadłyśmy tę rybę, bo ja też próbowałam jej w Olsztynie i kelner nam polecił barramundi jako rybę z ich własnej hodowli. Bardzo nam smakowała, ale jakoś nigdy nie widziałam jej w sklepach. Dobrze wiedzieć, że jest w Biedronie. Hihi, a "lokalna ryba u nas na wsi" mnie rozwaliła :). Na naszej polskiej wsi niestety nie jest lokalna :) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Barramundi 15.11.11, 14:38 Potwierdzam, hodowana w Olsztynie, a do kupienia w Makro i teraz w Biedronce (nie wiem z jakich hodowli, nie czytałam metki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni_ Re: Barramundi IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.11.11, 18:36 Ja dziś w biedronce widziałam, opakowana na tace - 24,99 za kg. to droższa ryba, ale czytałam, że to dobra gatunkowo ryba. fajnie, że świeże ryby pojawiają się w sklepach i trzeba chodzić specjalnie do sklepów rybnych. Odpowiedz Link Zgłoś
karola_abc Re: Barramundi 28.11.11, 09:35 Tak potwierdzam ta ryba jest u nas hodowlana i sprzedawana jako świeża. Jak dla mnie świetna - bo nie ma drobnych ości. Odpowiedz Link Zgłoś
nekta.rynka Re: Barramundi 04.12.11, 13:58 Idę jutro do Biedronki! Dziękuję za natchnienie na najbliższe obiady - pomęcze moją rodzinkę zdrową zywnością :) Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjm Re: Barramundi 20.12.11, 17:33 ja robiłam kilka razy na grillu, bez szaleństw czyli sól, pieprz i sok z cytryny ale ja lubie taką "czystą" rybę bez zbędnych dodatków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Barramundi IP: *.183.229.157.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.12.11, 14:03 Ja obsmażam tradycyjnie filety w bułce tartej, mi tak najbardziej smakuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 smacznego, 28.12.11, 14:32 Gość portalu: Klara napisał(a): > Ja obsmażam tradycyjnie filety w bułce tartej, mi tak najbardziej smakuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koczusia Re: Barramundi IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 13:26 Barramundi kupiłam sobie wczoraj w Makro, zamierzam jutro cos z niej wyczarowac :) mam nadzieje, ze dzieciom zasmakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Barramundi IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 16:53 Super rybka i cena też niczego sobie. Poleciłam tez Barramundi moim znajomym i też zachwalają. Odpowiedz Link Zgłoś