porann-akawa 15.11.11, 07:49 Witam W planach uroczysta kolacja i w roli glownej pojawi się łosoś grilowany nie mam koncepcji co do dodatku myslałam o podaniu go na tarcie z pora -? macie jakieś inne propozycje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 09:15 Dla mnie łosoś sam w sobie jest pyszny, nie podawałabym go na żadnej tarcie. Dodałabym ewentualnie pieczonego na grillu ziemniaka z solą i pieprzem oraz kleksem gęstego jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 09:17 Mieszanka dzikiego ryżu z białym + zielona fasolka, tak jest chyba najbardziej klasycznie. Ale tarta z pora też brzmi fajnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: co do łososia jako dodatek IP: *.centertel.pl 30.11.11, 14:20 Myslisz ze suchy ryz to jest to? Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 09:30 ja lubię łososia ze szpinakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: co do łososia jako dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 09:36 "Tagliatelle" z podduszonej cukinii i marchewki. Mmmm, smaka mi narobiłaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 09:46 Tarta pasuje, pasuje też szpinak w sosie śmietanowo-serowym. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 14:42 mmagi napisała: > nie lepiej chrzanowym? Zależy dla kogo. Ja akurat za chrzanowym nie przepadam, a śmietanowo-serowy mogłabym pić litrami ;-) A tak na serio byłam niedawno w bardzo fajnej restauracji i dostałam tam łososia, na talerzu był szpinak, na szpinaku łosoś i wkoło sos właśnie śmietanowo-serowy. Bez ziemniaków i innych frytek. Bardzo dobre to było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: co do łososia jako dodatek IP: *.dyn.iinet.net.au 15.11.11, 11:29 losos to ryba tlusta, nudna, slodkawo bezsmakowa - daj cos co podkreci jej smak - jakies swieze smaki/ salaty/ vinegrety/ koperki ... cos co nada kontrast daniu Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 14:48 senin dobrze gada... warzywa gotowane na parze mogą tu pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: co do łososia jako dodatek IP: *.dyn.iinet.net.au 15.11.11, 19:29 simon_r napisał: > senin dobrze gada... chociaz jeden docenil.... > warzywa gotowane na parze mogą tu pasować. o, to, to! byle bez soli czy innych takich tam "udziwnien" Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 15:52 Chyba nigdy nie jadlas 'prawdziwego' lososia (hodowlane sie nie licza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: łosoś naturalny jest chudy IP: *.centertel.pl 30.11.11, 14:23 Normalne. Lososie hodowlane siedza cale zycie "na kanapie przed TV", wiec sa tluste, a dzikie musza sie namachac ogonem, zeby cos zjesc, wiec sa suche, chude i dosc twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: co do łososia jako dodatek IP: *.dyn.iinet.net.au 16.11.11, 10:51 jackk3 napisał: > Chyba nigdy nie jadlas 'prawdziwego' lososia (hodowlane sie nie licza). wyglada na to ze nie, bo... Z Polski wyjechalam tuz po PRL-u wiec udalo mi sie rozsmakowc jedynie w lososiu wedzonym , ktorego wciaz lubie w Australii we wczesnych latach 90-tych losos byl niebywalym, egzotycznym rarytasem, ktory byl tak obcy tubylcom, ze nawet po 10-ciu latach jego obecnosci na polkach dopytywali sie z niedowierzaniem, czy aby naprawde mozna go tak na surowo na chleb i juz..... teraz tez sie mnie czasami zapytywuja przy stoisku a 'normalny' surowy losos w dzwonkach czy innych tam ukladach, obecny jest w chlodniach tutejszych supermarketow od lat ok 10-ciu...wiadomo, ze nie jest to losos dziki (kiedys bylo mi dane kupic zaimportowanego irlandzkiego na Boze Narodzenie po ok 4 dolary z kilo ;PP) no coz nie mieszkam ani w skandynawii, ani w Nowej Zelandii ani na Alesce - mieszkam w tropikach, wiec jem ryby tutaj dostepne - a losos dociera tutaj tylko hodowlany.. iten jest tlusty i mdly...no i co ja mam z tym zrobic?? za to mamy dzika barramundi, makrele, tunczyka (zolto pletwego) itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika_aaa Re: co do łososia jako dodatek IP: *.acn.waw.pl 30.11.11, 09:34 Jak to nazywasz "dzikie ryby" są trudno dostępne, ale ryba, która jest w dobrych warunkach hodowlana - która jest sprzedawana jako świeża ryba - jak dla mnie może być naprawdę dobra. Przykładowo Barramundi - jest u nas sprzedawana jako ryba świeża. Odpowiedz Link Zgłoś
amaroola Re: co do łososia jako dodatek 30.11.11, 12:41 jasne, barramund w au, to nie tylko 'dzika' ale takze hodowlana, rownie smaczna, bo jak rzeklas, wszystko od warunkow hodowli zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
milenka.0 Re: co do łososia jako dodatek 04.12.11, 13:54 Mogę Cię zapytać, gdzie kupujesz tę Barramundi? Bardzo chciałabym ją spróbowac, a nie bardzo umiem na nia trafić... Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: co do łososia jako dodatek 15.11.11, 13:51 ze szpinakiem lubię, ale kiedyś strasznie mi smakował z pieczonymi ziemniakami i/lub grillowaną papryką i bakłażanem oraz sosem (lekko) czosnkowym na bazie jogurtu balkańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 tarta jest juz potrawa, 15.11.11, 14:22 porann-akawa napisała: > W planach uroczysta kolacja i w roli glownej pojawi się łosoś grilowany nie mam > koncepcji co do dodatku myslałam o podaniu go na tarcie z pora -? podajac na salatce z soczewicy(pomidor,fenkula,balsamico itp.) jest wspanialy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x do grilowanego łososia najlepsze jest IP: *.unitymediagroup.de 15.11.11, 19:25 wino różowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placki Re: co do łososia jako dodatek IP: *.range109-148.btcentralplus.com 16.11.11, 00:17 faktycznie ta ryba jest tlusta, ale odpowiednio podana jest smaczna, mozesz zaserwowac w kilku wersjach; z calymi (baby potato) mlodymi ziemniaczkami w masle i koperku a sam losos pokryty wasrtwa pokrojonej w kosteczke podduszonej slodkiej czerwonej papryki z kawalkiem cytryny na boku albo lzej, losos zapiekany w marynacie z plasterek cytryn, serwowany na sorowce z selera naciowego, kalarepy, czerwonej papryczki chili i kawalkow pomaranczy z dodatkiem soku z limonki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: co do łososia jako dodatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.11, 08:06 ja bym podała z brokułami i sosem typu tzatziki, "ogórek " pasi do łososia Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: co do łososia jako dodatek 30.11.11, 10:39 pieczone ziemniaki lub dziki ryż mieszanka sałat polana oliwą z dodatkiem pomidorów surowych lub suszonych w zalewie brokuły ugotowane i polane bułką tartą lub oliwą Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: co do łososia jako dodatek 30.11.11, 13:17 Ja najbardziej lubię z gotowanymi ziemniakami (najlepiej młodymi) z odrobiną koperku i czymś pomiędzy mizerią a tzatziki (na bazie jogurtu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wczoraj miałem łososia pieczonego IP: *.unitymediagroup.de 30.11.11, 16:55 w piekarniku (natarty tylko ziołami prowansalskimi), do tego mieszanka rypu basmati i naturalnego plus ratatouille (papryka trójkolorowa, oberżyna, cukinia, cebula, pomidory). Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: wczoraj miałem łososia pieczonego 04.12.11, 18:07 Mlode ziemniaki lub ryz (z dzikim) do tego cytryna i pianka z chrzanu. Jakies warzywa al dente tez sie nadaja Odpowiedz Link Zgłoś