IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.11, 20:48
Z czym podać, jak doprawić gotowaną brukselkę do II dania?
Że tarta bułka podsmażona na maśle to wiem :-)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Brukselka 20.11.11, 21:00
      Że zasmażka to wie każdy. A Ty zrób inaczej. Przesmaż ją na klarowanym maśle, dolej niewielkiej ilości mleka i ugotuj do miękkości na bardzo małym ogniu. Dopraw solą, białym pieprzem i gałką. Dodaję sok z limonki ale to nie każdemu smakuje. Możesz odparować sos albo (mniej czasochłonne) zagęścić mąką ziemniaczaną rozbełtaną z zimną wodą.
      • scoutek Re: Brukselka 23.11.11, 09:07
        Gość portalu: Renia napisał(a):

        > Ja brukselkę gotuję z dodatkiem soli i łyżeczki cukru,traci gorzkawy smak.Tak t
        > eż robię z kalafiorem

        dobrze jest też wlać do wody odrobinę mleka i w tym gotować brukselkę
        kalafior i brokuły także gotuję w ten sposób
    • absolutfit Re: Brukselka 21.11.11, 14:32
      nigdy nie przepadałam za brukselkami, zdecydowanie bardziej wole w kuchni stosować brokuły i na nie mam zawsze sporo pomysłow. Slyszalam o roznych połączeniach brukselki makaronu i sosu ale jako ze nie przepadam do szczegolow nie znam ;) juz wole szpinak.
    • bombastycznie Re: Brukselka 21.11.11, 16:20
      wersja z bułką tartą jest moim zdaniem najlepsza:) ale ja czasami podaję brukselkę polaną naturalnym jogurtem doprawionym solą i pieprzem, ewentualnie można użyć śmietany lub można zrobić sos śmietanowy
      • absolutfit Re: Brukselka 23.11.11, 12:04
        no z bułką tartą i czosnkiem mogą byc w sumie niezłe, czasem z takim zestawieniem jem brokuły własnie i są pyszne :D Moze w przypadku brukselek tez tak przyprawione sprawilyby ze polubilabym.
    • pani.serwusowa Re: Brukselka 22.11.11, 10:38
      Brukselke bardzo lubie i robie na wiele sposobow. Mam pod reka dwa konkretne przepisy ze zdjeciami, moze Cie zainteresuja:
      Brukselka slodko - kwasna z rodzynkami
      Brukselka duszona w soku pomaranczowym

      Byc moze pojawi sie jeszcze jakis przepis, ale odsylam tez do zalinkowanego u gory przez kogos watku z Galerii Potraw - tam tez jest bardzo duzo ciekawych przepisow.
    • mhr2 Re: Brukselka 23.11.11, 12:53
      to zalezy od potrawy, lubie ja do miesa podsmarzona na boczku
      albo tylko z tarta bulka na masle sama w sobie,
      wszystko jedno do czego robie ja na parze,
    • titerlitury Re: Brukselka 23.11.11, 14:22
      gotuję na pół-miękko, potem wrzucam do karmelu robionego z odrobiną soku cytrynowego; gorycz brukselki doskonale komponuje się z chrupką karmelową glazurą; danie proste, szybkie i efektowne poprzez efekt zaskoczenia :)
      • shachar prukselka 23.11.11, 17:53
        a ja mam taką koncepcję; przepołowić a moze nawet na ćwiartki pociąć, i siup na patelnię z masłem i drobno pokrojonym bekonem, dodać namoczoną w wodzie suszoną żurawinę, sol pieprz.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka