Gość: betina IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.11, 20:48 Z czym podać, jak doprawić gotowaną brukselkę do II dania? Że tarta bułka podsmażona na maśle to wiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tannat Re: Brukselka 20.11.11, 20:55 O nieeee... Ta buła z masłem to moja trauma z dzieciństwa Prażone: migdały, pestki dynii, słonecznika, orzechy itp Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Brukselka 20.11.11, 21:01 tannat napisał: > O nieeee... Ta buła z masłem to moja trauma z dzieciństwa > Prażone: migdały, pestki dynii, słonecznika, orzechy itp No i co poza tym? Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: Brukselka 20.11.11, 21:14 > No i co poza tym? Cokolwiek sobie życzysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
para-buch Re: Brukselka 23.11.11, 12:42 Najlepsza ugotowana na parze, zjedzona z gruboziarnistą sola lub sojowym sosem. Wersja podsmażona z migdałami też zacna:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Brukselka 20.11.11, 21:00 Że zasmażka to wie każdy. A Ty zrób inaczej. Przesmaż ją na klarowanym maśle, dolej niewielkiej ilości mleka i ugotuj do miękkości na bardzo małym ogniu. Dopraw solą, białym pieprzem i gałką. Dodaję sok z limonki ale to nie każdemu smakuje. Możesz odparować sos albo (mniej czasochłonne) zagęścić mąką ziemniaczaną rozbełtaną z zimną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Brukselka 20.11.11, 21:29 Brukselkowa kopalnia inspiracji nie tylko do II dania: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84734384,84734384.html Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: Brukselka 20.11.11, 21:30 No masz Ci los :) ... A myślałem, że wątek miał dotyczyć brukselki a nie Twojej analizy mojego rozumienia. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Brukselka 20.11.11, 22:42 ugotowac na parze, posolic 0 znika w kazdej ilosci, super na zimno poddusic na wedzonym boczku poddusic z odrobina masla i tymianku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Brukselka IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.11.11, 23:56 Czesto pieke warzywa w piekarniku.Brukselke tez dorzucam.Mozesz ja upiec sama bez innych warzyw.Wkladasz brukselke do foremki do pieczenia,skrapiasz oliwa,sol,pieprz,wszystko wymieszac.Pieczesz odkryta okolo 40 minut(trzeba sprawdzac,moze krocej) i czasem te brukselki obracasz coby sie rowno przypiekly.Piekarnik nastawiasz na okolo 205C (u mnie 400F). Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Brukselka 21.11.11, 00:33 musze sprobowac z piekarnika nie znalam, choc w ten sposob przygotowuje wiele roznych jarzynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Brukselka IP: *.nat0.sta.nsm.pl 21.11.11, 08:26 Gotowana z marchewką traci goryczkę i zapaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_and_roo Re: Brukselka 21.11.11, 10:06 www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,10548918,Nie_morduj_brukselki.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Brukselka IP: *.181.232.79.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.11, 14:03 Ja brukselkę gotuję z dodatkiem soli i łyżeczki cukru,traci gorzkawy smak.Tak też robię z kalafiorem.W mojej rodzinie brukselki robię sałatkę,szybciej znika z talerza niż z bułką do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Brukselka 23.11.11, 09:07 Gość portalu: Renia napisał(a): > Ja brukselkę gotuję z dodatkiem soli i łyżeczki cukru,traci gorzkawy smak.Tak t > eż robię z kalafiorem dobrze jest też wlać do wody odrobinę mleka i w tym gotować brukselkę kalafior i brokuły także gotuję w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
absolutfit Re: Brukselka 21.11.11, 14:32 nigdy nie przepadałam za brukselkami, zdecydowanie bardziej wole w kuchni stosować brokuły i na nie mam zawsze sporo pomysłow. Slyszalam o roznych połączeniach brukselki makaronu i sosu ale jako ze nie przepadam do szczegolow nie znam ;) juz wole szpinak. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Brukselka 21.11.11, 16:20 wersja z bułką tartą jest moim zdaniem najlepsza:) ale ja czasami podaję brukselkę polaną naturalnym jogurtem doprawionym solą i pieprzem, ewentualnie można użyć śmietany lub można zrobić sos śmietanowy Odpowiedz Link Zgłoś
absolutfit Re: Brukselka 23.11.11, 12:04 no z bułką tartą i czosnkiem mogą byc w sumie niezłe, czasem z takim zestawieniem jem brokuły własnie i są pyszne :D Moze w przypadku brukselek tez tak przyprawione sprawilyby ze polubilabym. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Brukselka 22.11.11, 10:38 Brukselke bardzo lubie i robie na wiele sposobow. Mam pod reka dwa konkretne przepisy ze zdjeciami, moze Cie zainteresuja: Brukselka slodko - kwasna z rodzynkami Brukselka duszona w soku pomaranczowym Byc moze pojawi sie jeszcze jakis przepis, ale odsylam tez do zalinkowanego u gory przez kogos watku z Galerii Potraw - tam tez jest bardzo duzo ciekawych przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikki Re: Brukselka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.11, 08:53 Trochę czosnku przeciśniętego z praski i posiekana natka pietruszki. Całość chwilę przesmażyć na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Brukselka 23.11.11, 12:53 to zalezy od potrawy, lubie ja do miesa podsmarzona na boczku albo tylko z tarta bulka na masle sama w sobie, wszystko jedno do czego robie ja na parze, Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Brukselka 23.11.11, 14:22 gotuję na pół-miękko, potem wrzucam do karmelu robionego z odrobiną soku cytrynowego; gorycz brukselki doskonale komponuje się z chrupką karmelową glazurą; danie proste, szybkie i efektowne poprzez efekt zaskoczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
shachar prukselka 23.11.11, 17:53 a ja mam taką koncepcję; przepołowić a moze nawet na ćwiartki pociąć, i siup na patelnię z masłem i drobno pokrojonym bekonem, dodać namoczoną w wodzie suszoną żurawinę, sol pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
mari_bienia Re: Brukselka 24.11.11, 16:18 A ja polecam z parowaru w sosie pomidorowym:D Odpowiedz Link Zgłoś