Dodaj do ulubionych

Przepis na kapustę czerwoną

06.12.11, 09:42
Podrzućcie mi proszę DOBRY przepis na kapustę czerwoną.
Taki żeby nie była bardzo tłusta, ale żeby miała jakiś smak - robiłam z paru przepisów i była kompletnie bezsmakowa. Może być na ciepło i na zimno. Podobno dobra jest z dodatkiem octu - typu marynaty.....
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Przepis na kapustę czerwoną 06.12.11, 12:49
      ja robię na ciepło i na słodko.
      na oleju podsmażam cebulkę (3-4 sztuki nie za duże na niewielką kapustę) razem z:
      2 liśćmi laurowymi, łyżki kminku, 2-3 goździkami, 2-3 ziarnkami kardamonu i szczyptą kminu (opcjonalnie), . jak mam potrzebę na bardziej urozmaicony smak to dodaję łyżeczkę kurkumy. sól, pieprz i ocet balsamiczny (tego to nawet sporo). ew szczypta pieprzu kajeńskiego.
      jak się udusi dodaję posiekaną kapustę (najpierw ją parzę przez moment).
      kiedy trochę już zmięknie dodaję rodzynki (ilość wedle potrzeb), które najpierw parzę tak przez 10 minut. słodką wodę z tego wykorzystuję do "podlewania" kapusty w trakcie duszenia.
      rodzynki dodaje jak już jest podduszona, ale nie na sam koniec.
      czasem robię trochę zasmażki (łyżeczka masła, łyżka mąki), a czasem jedynie dodaję do smaku trochę masła.
      przepis jest dość nieprecyzyjny bo robię go z głowy i w zależności od potrzeb (czasem w przyprawach ląduje tez szczypta cynamonu lub gałki muszkat.). kapusta wychodzi słodka i łagodna, wg. mnie pasuje do np klusek na parze z jakimś gulaszem. albo do pyz.
      • Gość: Slivia Re: Przepis na kapustę czerwoną IP: 195.94.195.* 06.12.11, 13:00
        Ja robie tak:
        1. Szatkuje kapuste kropię sokiem z cytryny
        2. Na dno dużego garnka (no chyba że robisz z mega małej główki lub tylko części) nalewam olej z pestek winogron (jest lekki), tak tylko żeby przykrył dno, podgrzewam, i na rozgrzany wrzucam kapuste
        3. Wlewam wino jakie mam pod ręką białe lub czerwone w ilosci kieliszek lub dwa
        4. Sole i cukrze (ilości "naoczne") wg smaku
        5. Wrzucam sparzone uprzednio wrzątkiem rodzynki
        6. Dusze na niezbyt duzym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu
        7. Pod koniec duszenia dodaję wielką, kopiatą łyżkę masła i jeszcze trochę dusze
        8. Czasem dodaje Aceto Balsamico Tradizionale, ale nie zawsze i jeśli już to w bardzo małych ilościach
        9. Smak wychodzi aromatyczny, słodko-kwaśny
        Przepis wymysliłam sama, nie ma opcji żeby się nie udała ta kapusta.
        Dodam że najlepsza jest jak się przeleży w lodówce i podgrzeje na następny dzień.
    • Gość: x ustawiam otwartą brytfannę z kapustą IP: *.unitymediagroup.de 06.12.11, 13:09
      na dnie piekarnika, powyżej wsuwam ruszt, na którym leżą kacze udka albo filety z piersi, mięsko się piecze, tłuszczyk kapie do brytfanny a kapusta się dusi ;)
      Przepis na kapustę obojętny, zawsze będzie mniam :D
      • Gość: Slivia Re: ustawiam otwartą brytfannę z kapustą IP: 195.94.195.* 06.12.11, 13:12
        błyskotliwe! podoba mi się, więc kradnę pomysł!
        • aqua48 Re: ustawiam otwartą brytfannę z kapustą 06.12.11, 14:57
          Ja czerwoną kapustę szatkuję, gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam, osobno podgrzewam zalewę z octu, albo soku z cytryny, oleju, cukru, gorącą zalewą zalewam kapustę (uwielbiam jak zmienia kolor z burego na fioletowy, dodaję utarte winne jabłko i drobno posiekaną cebulę, mieszam i gotowe. Podaję zimną.
          • Gość: Silvia Re: ustawiam otwartą brytfannę z kapustą IP: 195.94.195.* 06.12.11, 15:31
            tak, zapomniałam dodać opcję z jabłkiem, dlatego że za każdym razem inaczej troche ta kapusta wychodzi :) tak w ogole to jedna z moich popisowych potraw :)
            • horpyna4 Re: ustawiam otwartą brytfannę z kapustą 06.12.11, 15:45
              A ja czerwoną kapustę najbardziej lubię na surowo, bez żadnego gotowania, czy parzenia. Poszatkowana, z solą i śmietaną. I w dodatku nie może stać posolona, żeby nie zmiękła - lubię chrupiącą. Oczywiście nie znaczy to, że każdemu musi taka smakować, ale może warto spróbować.
          • mam_monka Re: ustawiam otwartą brytfannę z kapustą 06.12.11, 19:12
            Ja podobnie jak :aqua48 :) Tylko do gotowania dodaję jeszcze ziele angielskie, kminek i listek laurowy. I czasami cebulkę szklę na boczku.
    • mmagi Re: Przepis na kapustę czerwoną 06.12.11, 16:54
      szatkuje,sparzam,dodaje drobno pokrojkana cebulkę,/moze byc starte jabłko/,ocet winny,sól,pieprz i oliwa lub olej i do lodówki

kroje w jak biała na bigos,w garze rozgrzewam pół szklanki oliwy-oleju jak kto woli,wrzucam kapuche,sole,dodaje sporo kminku mielonego,pare ziaren anyzu,mieszam,podlewam pół szklanki wody i dudsze,ma byc aldente,bron boze miekka i przegotowana,podaje na ciepło

smacznego
    • Gość: zuzanna Re: Przepis na kapustę czerwoną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 19:36
      Polecam surówki z czerwonej kapusty na surowkidoobiadu.blogspot.com ciekawe pomysły
    • hester83 Re: Przepis na kapustę czerwoną 06.12.11, 20:42
      Szatkuję, gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, jak już się ugotuje odlewam resztę wody, do gorącej jeszcze kapusty daje drobno pokrojoną cebulę, łyżkę masła, 1-2 szczypty cukru, doprawiam do smaku sokiem cytrynowym i świeżo mielonym pieprzem.
    • komanchu Re: Przepis na kapustę czerwoną 06.12.11, 20:42
      Jak ma być mało tłuszczu, to może wersja ze śmietaną/jogurtem i jabłkami?

Kapustę szatkuję, sparzam wrzatkiem, odcedzam, dodaję starte na tartce kwaśne jabłko (może być Reneta), rozgnieciony ząbek czosnku (możesz zastąpić czosnkiem suszonym), sól, cukier, pieprz, zalewam śmietaną albo gęsty jogurtem.
      • alpio23 Re: Przepis na kapustę czerwoną 07.12.11, 07:54
        Dzięki serdeczne - jesteście kopalnią pomysłów. Będę wypróbowywać po kolei :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka