Dodaj do ulubionych

chleb z automatu - pomocy

IP: *.centertel.pl 18.12.11, 22:07
Witam,
od kilku miesiecy stoi u mnie automat lidlowski do pieczenia chleba. Postanowilam go w koncu rozpakowac i zrobic probe przed swietami, ale zupelnie zielona jestem ... Na pierwszy ogien chcialam wziac gotowa mieszanke.
Instrukcja na mieszance w wariancie do piekarnika jest wieloetapowa i skomplikowana, w wariancie z automatem pisza tylko, zeby polaczyc mieszanke z woda.
A w instrukcji do automatu pisza, zeby zawsze wlewac najpierw skladniki plynne, potem stale. Kilka akapitow dalej, zeby wyrabiac ciasto mikserem. To kurcze, jak to robic? Czy wlac wode, wsypac mieszanke, a automat mi sam wymiesza? Czy wlac mu juz zmiksowana mase?
A w ogole co robic z tymi mieszadelkami, czy one nie "wrastaja" w chleb podczas pieczenia?
Bede wdzieczna za kilka wskazowek
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: "Najpierw" - to użyj forumowej wyszukiwarki.nt 18.12.11, 23:48

• linn_linn Re: chleb z automatu - pomocy 19.12.11, 07:50
      W instrukcji automatu masz wskazowke o mikserze? Moze byc pomocny / niekonieczny / tylko w przypadku pieczenia ciast.
      • kocia_noga Re: chleb z automatu - pomocy 19.12.11, 08:32
        Rób tak, jak piszą. Najpierw woda, sól, ew. tłuszcz czy jogurt, co tam jest w przepisie, potem mąki, jakieś ziarna i na końcu drożdże. Nastaw odpowiedni program i czekaj. Maszyna najpierw odczeka jakieś pół godzinki, potem usłyszysz, jak łopatki pracują (ważne, żeby były dokładnie wciśnięte, bo inaczej nie podejmą pracy), potem będzie cicho, następnie znów usłyszysz mieszanie, potem 10 krótkich dźwięków, potem odczekaj aż wyświetli się początkowa faza pieczenia, wyjmij wtyczkę z kontaktu, otwórz wieko maszyny, wyjmij łopatki, zamknij pokrywę, włóż wtyczkę z powrotem do kontaktu.
        Łopatki faktycznie zapiekaja się w chlebie, jeśli się ich nie usunie, ale można i to przeżyć.
        Mam lidlowską maszynę i bardzo sobie ją chwalę. Ma jeden mankament - słabo wypieczona skórka, ale jeśli ci nma tym bardzo zależy, możesz na 10min. przed końcem pieczenia nastawić piekarniuk na maksa i po zakończeniu pieczenia w maszynie wstawić wiaderko z chlebem do piekarnika na chwilę.
        • linn_linn Re: chleb z automatu - pomocy 19.12.11, 09:01
          A nie ma programu French? Jest dluzszy od Normal: 3 godziny 50 minut. Ja mam inna maszyne: przy programie Normal wybieram skorke Dark, ale przy French tylko Medium. Jesli mam dopiekac w piekarniku, to wole wyrabiac w maszynie i piec w piekarniku od poczatku. Dopiekanie to dodatkowy koszt, wiec korzysci z uzycia maszyny sie zmniejszaja.
          • mel.la Re: chleb z automatu - pomocy 19.12.11, 09:18
            Jak sie posmaruje tluszczem mieszadlo to zostanie ono w maszynie a nie w chlebie. Jest jeszcze inna opcja - odczekac moment kiedy zakonczy sie mieszanie i wyciagnac z maszyny mieszadlo.
          • kocia_noga Re: chleb z automatu - pomocy 19.12.11, 12:43
            linn_linn napisała:

> A nie ma programu French? Jest dluzszy od Normal: 3 godziny 50 minut. Ja mam in
            > na maszyne: przy programie Normal wybieram skorke Dark, ale przy French tylko M
            > edium. Jesli mam dopiekac w piekarniku, to wole wyrabiac w maszynie i piec w pi
            > ekarniku od poczatku. Dopiekanie to dodatkowy koszt, wiec korzysci z uzycia mas
            > zyny sie zmniejszaja.

W tej lidlowskiej jest propgram "dopiekający skórkę", ale to tylko strata czasu i energii elktrycznej. Jak się chce mieć dobrze chrupiącą wypieczoną - tylko dopiekanie w piekarniku.
            Próbowałam robić tak, jak sugerujesz, czyli wyrabiać w maszynie i piec w piekarniku, ale ta maszyna jednak sto razy lepiej piecze niż mój piekarnik. Z tym, ze skórka nastawiona na maksymalne wypieczenie wychodzi lekko zarumieniona, a po dodaniu dodatkowego wypiekania skórki - lekko zarumieniona, no może jakiś półton bardziej. Szkoda prądu.
            • linn_linn Re: chleb z automatu - pomocy 19.12.11, 14:01
              Moja Princess 1936 piecze tak:
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bg/rh/z4br/2s8BLAmPpg0zx8tx0B.jpg
              / chleb mleczny /
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bg/rh/z4br/akdWJ4q6gE9tRzNnWX.jpg
              / chleb prowanslaski /

• Gość: Basia Re: chleb z automatu - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 12:05
      Przy gotowej mieszance dodaj tyle płynu ile zalecają, wsyp mieszankę, dodaj drożdże i nastaw program. Koniec. Jak się bardziej poznasz z urządzeniem, możesz wyjmować mieszadła tuż po ostatnim mieszaniu, to w cieście zostaną tylko otwory po bolcach, nie mieszadłach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka